Η απόφαση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να προσφέρει  ποσό ύψους 6,9 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό (γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας) δεν ήχησε καλά στα αυτιά των νοσοκομειακών γιατρών, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ υποστηρίζουν πως οι χρηματικές ή άλλες δωρεές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ρόλο του κράτους έναντι των εργαζομένων στο ΕΣΥ, ενώ χαρακτηρίζουν και τον τρόπο αυτής της προσφοράς διχαστικό για το σύνολο των εργαζομένων. Και αυτό γιατί τα χρήματα της δωρεάς πρόκειται να δοθούν μόνο στους συγκεκριμένους εργαζόμενους και όχι στο σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων.
Μάλιστα αρκετοί εξ' αυτών, μεταξύ των οποίων και ο Παθολόγος-Εντατικολόγος και Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος, υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αρνούνται να αποδεχθούν το ποσό της δωρεάς που τους αναλογεί και τις υποβάλλουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

H  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει -και αυτή- τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση αυτής της μεγάλης δωρεάς από το υπουργείο Υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων που περιέθαλψαν περιστατικά κορωνοϊού. "Η χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου δημιουργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα εντός των Νοσοκομείων" αναφέρει σε ανακοίνωση και σημειώνει:
Αυτό που συμβαίνει με τη χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου δεν έχει προηγούμενο. Η δωρεά των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ κυρώθηκε με Νόμο και απευθύνεται προς το Νοσηλευτικό, Ιατρικό και το Προσωπικό καθαριότητας των τμημάτων ΜΕΘ, ΜΑΦ και των τμημάτων που νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού.
Οι λίστες δικαιούχων συστήθηκαν από τους Διοικητές των Νοσοκομείων με προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Εξαιρέθηκαν όμως μαχητές της πρώτης γραμμής όπως Τραυματιοφορείς, Παραϊατρικό, Νοσηλευτές, γιατροί στα ΤΕΠ, το προσωπικό τμημάτων υπόπτων περιστατικών κορωνοϊού.
Στις λίστες των δικαιούχων βρίσκονται άτομα μη δικαιούχοι, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων.
Νοσοκομεία αναφοράς έχουν στις λίστες των δικαιούχων λιγότερα άτομα από Νοσοκομεία μικρότερα που δεν ήταν καν αναφοράς.
Φυσικά οι καταγγελίες μας ουδεμία σχέση έχουν με το Ίδρυμα Νιάρχου που πρόσφεραν πολλά για να αντιμετωπισθούν οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος.
Διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι σε ευνοημένοι και μη.
Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη στον Υπουργό Υγείας να παρέμβει στο Ίδρυμα ή να συμπληρωθεί η δωρεά με χρήματα από το Κράτος προκειμένου να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται με την περίθαλψη περιστατικών υπόπτων και κρουσμάτων κορωνοϊού.
Δεν έγινε τίποτα. Τώρα δίδονται τα χρήματα και στα Νοσοκομεία επικρατεί αναβρασμός.
Έστω και τώρα από τον Υπουργό Υγείας ζητάμε ίση μεταχείριση και διεύρυνση των αριθμών των δικαιούχων.
 
Top