Μια τηλεδιάσκεψη για γέλια και για κλάματα.
*************************************************

Χτες έγινε η τηλεδιάσκεψη του δήμου μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θέμα η Όϊλ Ουάν. Ο Δήμος ζητάει άμεση (ή, έστω, περίπου άμεση) απομάκρυνση της βιομηχανίας από την περιοχή μας.

Από τον δήμο ήταν όλοι. Βρεττάκος, Διαλινάκης, Καμπούρης, ΚΚΕ, Εγώ, Δαβγιώτη, Δατσέρη, Καμάς και ακόμη η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Αντωνάκου.
Από το Υπουργείο ήταν ένας Γενικός Γραμματέας που δεν ήξερε, δεν είδε, δεν άκουσε, δεν μπορεί και ... ίσως ... αν κι εφόσον ... κι όταν ... και μπορεί... κι αν τότε ... ίσως να επιβάλει κάνα πρόστιμο και να υποδείξει στην εταιρεία να συμμορφωθεί.
Για γέλια ή για κλάματα; Και για τα δυο.
Κι εγώ που μίλησα για το συνολικό σχέδιο για την περιοχή, για Λαφάρτζ και ΕΛΠΕ και ανάπλαση και για την θέληση της Όϊλ Ουάν να επεκταθεί αντί να φύγει, ήμουν κι εγώ για γέλια και για κλάματα. Γιατί ήταν γελοίο να μιλά κανείς για ανάπτυξη μιας περιοχής που ο συνομιλητής την έχει για σκουπιδότοπο. Δεν είναι ότι δεν μπορούν, είναι ότι δεν θέλουν να κάνουν τίποτε!

Αυτοί που έφεραν την Όϊλ Ουάν εδώ, με σχέδιο, την περίοδο 2012-14 (αγορά οικοπέδου, φωτογραφικός διαγωνισμός, αδειοδότηση, αλλαγή χρήσεων γης κτλ) δεν πρόκειται να την διώξουν! Μακάρι να με διαψεύσουν, αλλά, ως τότε, καλύτερα να μην κοροϊδευόμαστε.

Το δημοτικό συμβούλιο θα προχωρήσει. Θα καταρτίσει μια τροπολογία που θα μειώνει την περίοδο στην οποία μπορεί η Όϊλ Ουάν να βρίσκεται εδώ. Μετά την αλλαγή χρήσεων γης το 2015 (επί Λαφαζάνη) οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από αυτές τις χρήσεις είχαν προθεσμία 12 ετών (μέχρι το 2027 δηλαδή) για ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ. Αυτό όριζε νόμος του 2006 που ακόμη ισχύει. Όμως ο Σύριζα, αυτή την περίοδο για απομάκρυνση την έκανε 20 χρόνια αντί 12, δηλαδή πήγε την προθεσμία στο 2033 (το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μιας αξιολόγησης). Το δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσει να καταργηθεί αυτή η διάταξη (το άρθρο 70). Αυτό θα σημαίνει ότι η προθεσμία ξαναγίνεται 12 μόνο χρόνια και πρέπει ως το 2027 η Όϊλ Ουάν να απομακρυνθεί. Μπορεί να πούμε και για νωρίτερα ακόμη, να ζητήσουμε άμεση απομάκρυνση. Θα το ψηφίσουμε στο ΔΣ και θα το στείλουμε στην κυβέρνηση.

Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως. Αν η κυβέρνηση είναι έξυπνη, θα δεχτεί την πρόταση του δήμου. Θα καταργήσει το άρθρο 70 και θα μειώσει πάλι την προθεσμία για μετεγκατάσταση.
Ύστερα, όμως, θα αλλάξει τις χρήσεις γης και θα επιτρέψει την μεταποίηση, ακριβώς όπως έγινε το 2014. Θα δεχτεί πιέσεις, θα υπαναχωρήσει και θα ξανακόψει την μεταποίηση. Όμως οι βιομηχανίες θα έχουν και πάλι 12 χρόνια (ή 20 με την σημερινή ρύθμιση) για να απομακρυνθούν. Ως τότε θα έχουμε πεθάνει όλοι, οπότε, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Για να μην τα πολυλογούμε. Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό. Η Νέα Δημοκρατία την έφερε εδώ, την εγκατέστησε και την αδειοδότησε. Ο Σύριζα της έδωσε αέρα 8 χρόνων πάνω από το περιθώριο που ήδη είχε. Την βοήθησε και να αναπτυχθεί με άδεια εμπορίας. Αν είναι να φύγει, θα φύγει με απόφαση της Πολιτείας. Διαλέξτε εσείς ποια πολιτεία μπορεί να την διώξει. Ως τότε, όμως, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι με ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ και με την συνεργασία της περιφέρειας.
 
Top