Του Χρήστου Μαζανίτη
Προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ Ι. Κατζ. Συζητήθηκε η αντιμετώπιση της πανδημίας από το κορονοϊό αλλά το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών και οικονομικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δένδιας τον ευχαρίστησε για την συνεργασία που είχαν και τον προέτρεψε να διαβεβαιώσει τον διάδοχό του ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει με την ίδια θέρμη την ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων.
Ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκαν και θέματα αμυντικής συνεργασίας, με τον Νίκο Δένδια να ενθαρρύνει την ακόμη περισσότερο στενή συνεργασία, όχι μόνο με την προμήθεια ισραηλινών συστημάτων αλλά και με την συμπαραγωγή πολλών εξ αυτών.
Η μεγάλη είδηση, όμως, είναι ποιος είναι ο νέος άνθρωπος που καλείται να συνεργαστεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Το όνομα αυτού Γκάμπι Ασκενάζι. Είναι ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ, ο άνθρωπος που διέταξε τον Μάιο του 2010 το ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» με την βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας, και για πολλούς ο εμπνευστής της ελληνο-ισραηλινής φιλίας, που στις 16 Αυγούστου 2010 έθεσε τις βάσεις ο ίδιος ο Μπένζαμιν Νετανιάχου, επισκεπτόμενος την Αθήνα.
Έχει το παρατσούκλι «τουρκοφάγος» και για την Τουρκία και το ίδιο τον Ερντογάν θεωρείται «κόκκινο πανί», αφού τον είχαν παραπέμψει σε δίκη για την υπόθεση του «Μαβί Μαρμαρά», με βαρύ κατηγορητήριο.
Ο «Στόλος της Ελευθερίας», όπως ήταν γνωστή η αποστολή του «Μαβί Μαρμαρά», είχε παραβιάσει τον Μάιο του 2010 τα ισραηλινά χωρικά ύδατα, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει τα παράλια της Γάζας μεταφέροντας – όπως έλεγαν - ανθρωπιστική βοήθεια. Όταν έγινε το ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ ακολούθησε μάχη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Τούρκοι υπήκοοι και να τραυματιστούν πάνω από 50 επιβαίνοντες. Ήταν το επεισόδιο που έβαλε ταφόπλακα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, με την Ελλάδα να αντιλαμβάνεται τελικά ότι το μόνο που μας χωρίζει από την χώρα του Δαυίδ είναι… δυόμισι ώρες πτήσης.
Το 2014, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι. Τον Αύγουστο του 2016, στο πλαίσιο προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων η Τουρκία δέχθηκε την καταβολή αποζημίωσης 20 εκατ. από το Ισραήλ,
υποσχόμενη την παύση των διώξεων σε βάρος των πρώην αξιωματικών.
Ο Γκάμπι Ασκενάζι, ήταν ο 19ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ. Γεννήθηκε έξι χρόνια μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ στο Κανγούρ της περιοχής Σαρόν, βορείως της Ρός Αγίν.
Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν ότι όταν ο ίδιος πληροφορήθηκε το 2012 την δίωξη που άσκησε εναντίον του η τουρκική δικαιοσύνη για την επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά» φέρεται να είχε δηλώσει: «Εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορώ πλέον να επισκεφθώ την Τουρκία, αυτό είναι ένα τίμημα που θα πληρώσω».
Η ανάληψη των καθηκόντων του συμπίπτει με την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ σε αμυντικό επίπεδο. Το κλείσιμο της συμφωνίας για την άμεση προμήθεια – μέσω leasing των 3 υπερσύγχρονων UAV’S Heron είναι απλά η αρχή των όσων θα ακολουθήσουν. H συμφωνία έκλεισε ηλεκτρονικά - λόγω κορονοϊού- από τον Γενικό Διευθυντή του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, Udi Adam, και τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και επενδύσεων, αντιπτέραρχο ε.α. Θεόδωρο Λάγιο. Tο σύστημα Heron νοικιάζεται από την Ελλάδα για 3 χρόνια, με option αγοράς του στην συνέχεια.
Tα Heron έχουν αυτονομία πτήσης ως 52 ώρες σε ύψος 35.000 ποδών με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα. Το πλεονέκτημά τους, έναντι των τουρκικών Bayraktar, που κατασκευάζει η εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν, είναι ότι μπορούν να μεταδώσουν από το μέγιστο ύψος – όσο το επιτρέπει η νέφωση - στο κέντρο επιχειρήσεων εικόνα live καταγράφοντας κάθε δραστηριότητα σε ακτίνα τουλάχιστον 30 μιλίων από το σημείο που βρίσκονται.
Όμως, όπως έχουμε αποκαλύψει, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται και για την ΕΛΒΟ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα κατασκευής στην Ανατολική Κρήτη ενός υπερ-ραντάρ που θα χρησιμοποιούν από κοινού οι Πολεμικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ισραήλ, «κλειδώνοντας» το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ελληνική κορβέτα, ισραηλινής σχεδίασης, που με τις ευλογίες των ΗΠΑ έχει προτείνει η ONEX προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πάντως, γνώστες, κάνουν λόγο και για ακόμη μία συμφωνία – έκπληξη!