Σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο ο κορυφαίος Ελληνας επιδημιολόγος καθηγητής στο Stanford των ΗΠΑ Γ. Ιωαννίδης, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι τυχερή στο θέμα των κρουσμάτων και ζητά να παρθούν τυχαία αντιπροσωπευτικά δείγματα από τον πληθυσμό για να φανεί αν τα μέτρα κάνουν καλό ή κακό.

Χαρακτηρίζει την πολιτική τού «Μένουμε σπίτι», «απαραίτητη αλλά τυφλή», που θα πρέπει να πλαισιωθεί από άλλα τεστ προκειμένου να φανεί αν έχει αποτελέσματα.

Η συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Τάκη Μίχα έχει ως εξής:

• Mε δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινωνία, τι νόημα έχει να χαρακτηρίζονται τα κρούσματα που έρχονται στη γνώση των Αρχών ως «νέα» κρούσματα, όπως κάνουν οι ελληνικές αρχές;

Ο αριθμός των ατόμων που έχει μολυνθεί είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος, ίσως πέντε έως 300 φορές μεγαλύτερος. Δυστυχώς ελέγχονται διαγνωστικά ελάχιστοι ασθενείς. Οσο λιγότερους ελέγχεις τόσο φαίνεται (ψευδώς) να έχεις λιγότερα κρούσματα, αλλά στην πραγματικότητα τόσο περισσότερα κρούσματα έχεις χάσει και τόσο πιο ανεξέλεγκτη είναι η διάδοση που συνεχίζεται.

• Πώς χαρακτηρίζετε την κατάσταση στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα είμαστε μάλλον τυχεροί μέχρι τώρα λόγω του σχετικά καλού καιρού, οι θάνατοι είναι σχετικά αντίστοιχοι με τις αντίστοιχες περιοχές της Ιταλίας (Σικελία, Καλαβρία, Μπαζιλικάτα) και την Κύπρο, με αναγωγή ως προς τον πληθυσμό.

• Πώς χαρακτηρίζετε την πολιτική της καραντίνας που εφαρμόζουν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας;

Απαραίτητη, τυφλή λύση, όταν δεν έχεις δεδομένα για την πορεία της επιδημίας, αλλά δεν μπορείς να τη διατηρήσεις στα τυφλά, κινδυνεύουν να τιναχτούν όλα στον αέρα. Πρέπει όμως άμεσα να παρθούν τυχαία αντιπροσωπευτικά δείγματα από τον πληθυσμό για να φανεί αν τα μέτρα κάνουν καλό ή κακό.

• Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατάσταση στο Γουχάν βελτιώθηκε όχι τόσο λόγω των σκληρών μέτρων που έλαβαν οι Κινέζοι, αλλά απλά επειδή ο ιός έκανε τον κύκλο του. Εσείς τι πιστεύετε;

Δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα. Ο Κινέζοι δεν είναι συνεργάσιμοι. Πιθανόν και τα δύο.

• Εσείς ποια πολιτική θα προτείνατε στα διάφορα κράτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Διαγνωστικό έλεγχο εντατικό, για να βρεις τα κρούσματα και για να απομονώσεις όσους είναι θετικοί και τις επαφές τους. Επίσης, τυχαία δειγματοληψία από τον πληθυσμό ώστε να ξέρεις σε ποια φάση είναι η επιδημία.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr
 
Top