Του Χρήστου Μαζανίτη

Από την δεύτερη ημέρα που ξέσπασε η κρίση στον Έβρο βρέθηκε στις Καστανιές και ομάδα της Ειδικής Καταστατικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Πρόκειται για την πάνοπλη ομάδα, που νύχτα μέρα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και τον Στρατό και παρά την λήξη των προκλήσεων συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό «παρών» στα σύνορα..

Όταν έφτασαν οι ενισχύσεις από την Frontex, οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. «κόλλησαν» αμέσως με δύο άλλες ομάδες, με τις οποίες έγιναν μια γροθιά. Με τους Αυστριακούς της Cobra κυρίως αλλά και με τους Πολωνούς. Μάλιστα, όπως εξομολογήθηκαν στο enikos.gr αυτόπτες μάρτυρες, υπήρχαν περιπτώσεις που Αυστριακοί και Πολωνοί αφήνιαζαν όταν έβλεπαν τους Τούρκους της στρατοχωροφυλακής να προκαλούν στα σύνορα και ήταν έτοιμοι να απαντήσουν με πολύ πιο δυναμικό τρόπο αλλά τους κρατούσαν πάντα οι ψυχραιμότεροι.

«Αντιδρούσαν με τέτοιο πάθος λες κι είχαν να υπερασπιστούν τα δικά τους σύνορα» μας λέει ένας εκ των ανθρώπων που βρέθηκε δίπλα τους. Μπορεί η Τουρκία να απέσυρε τους σχεδόν 6.000 εναπομείναντες αλλοδαπούς από τα σύνορα, που είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο όλοι είναι πεπεισμένοι ότι κάποια στιγμή κάτι θα ξαναγίνει. Και γι’ αυτό συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής.

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το enikos.gr βλέπετε τις κοινές περιπολίες της ΕΚΑΜ με την αυστριακή Cobra. Κι όπως πληροφορούμαστε, λόγω της άψογης συνεργασίας του συγκεκριμένου κλιμακίου της ΕΚΑΜ, δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την περιοχή, πριν την αναχώρηση της ομάδας των αυστριακών συναδέλφων τους.

Σε αυτή την φωτογραφία οι Έλληνες της ΕΚΑΜ και οι Αυστριακοί της Cobra μόλις έχουν τελειώσει από ακόμη μία νύχτα επεισοδίων, εξ ου και οι ασπίδες που έχουν μαζί τους. «Ήθελαν να βρίσκονται μπροστά και να απαντούν κι αυτοί με χημικά εναντίον των Τούρκων που προκαλούσαν» μας λένε χαρακτηριστικά αυτόπτες.

Ακόμη μία περιπολία της μεικτής ομάδας ΕΚΑΜ – COBRA στα σύνορα. Οι Τούρκοι, στη θέα του «διδύμου» πάντα έστελναν ένα όχημα για να δηλώσουν παρουσία αν και έτρεμαν με τον τρόπο δράσης των «δύο».

Επιχειρησιακά και επικοινωνιακά οι δύο ομάδες είχαν άψογη συνεργασία. Πάντα στις επιχειρήσεις αλλά και τις περιπολίες έβγαιναν μεικτά κλιμάκια. Στην φωτογραφία ποζάρουν με το θωρακισμένο όχημα που έφεραν μαζί τους οι Αυστριακοί της Cobra. Σύντομα, το κλιμάκιο της ΕΚΑΜ θα έχει ένα ανάλογο όχημα, ένα θηρίο Typhoon, σαν αυτό που πήρε η συνοριοφυλακή για τον Έβρο και που παρουσιάσαμε με αποκλειστικές φωτογραφίες στο enikos.gr.

 
Top