Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενέτεινε την Κυριακή, την τηλεφωνική διπλωματία της στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την επίλυση των συγκρούσεων στη Λιβύη και τη Συρία.

Η καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη διεύρυνση των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η μεσολάβηση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας παράγοντας για αυτό, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να ενταθούν «οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης».

Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι υποστηρίζει τη γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση διεκδικεί την εξουσία απέναντι σε μια αντίπαλη κυβέρνηση με έδρα την ανατολική Λιβύη, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ προωθήθηκαν πιο κοντά στην Τρίπολη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Μέρκελ μίλησε επίσης για τις επιλογές μιας διπλωματικής επίλυσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πρόσφατα πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη αν η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση το ζητήσει.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης αρνήθηκε σήμερα ότι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις της στις μάχες γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η κατάσταση στη Συρία ήταν ένα άλλο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Η συριακή κυβέρνηση και η σύμμαχός της Ρωσίας έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ. Οι αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν 235.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περισσότεροι προς την Τουρκία.

Η χώρα φιλοξενεί ήδη περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο αριθμό προσφύγων που θα επιχειρήσουν και πάλι να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Πούτιν, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς, επικεντρώθηκε επίσης στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 και οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν δεσμευμένες στο σχέδιο.

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ. Η Ρωσία δεν αναμένει τη λειτουργία του πριν από το τέλος του 2020.

 
Top