Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 107ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του '40, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στον τριπλό χαρακτήρα του εορτασμού -εθνικό, θρησκευτικό και τοπικό- ανατρέχοντας σε στιγμές της Ιστορίας που συνδέονται μ' αυτόν.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε τον αγώνα που έδωσε τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, για να βρουν τον βηματισμό τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη νέα σελίδα που ανοίγει. «Δεν έχει περάσει ούτε μια δεκαετία από την εκατονταετηρίδα της Απελευθέρωσης της πόλης ενώ απέχουμε μόλις δύο χρόνια από την επέτειο των διακοσίων ετών της Επανάστασης του '21, που οδήγησε στην εθνική μας παλιγγενεσία. Τα τελευταία αυτά χρόνια παλεύουμε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, ως χώρα και ως κοινωνία να βρούμε τον βηματισμό μας. Το Πανεπιστήμιό μας αιθεροβατούσε δίχως ισορροπία. Δεν ζούσαμε στην ιστορία, απλώς έτυχε να επιβιώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως «μολονότι γιορτάζουμε τη μνήμη των προγόνων μας, η σκοπιά μας θα πρέπει να βρίσκεται στο μέλλον».

«Η αίθουσα αυτή θα γεμίσει σε λίγες μέρες ξανά και ξανά από χαρούμενες φωνές νέων παιδιών που παίρνουν το πτυχίο τους και θέλουν να ελπίζουν πως οι κόποι τους θα τους οδηγήσουν σε ημέρες καλύτερες, σε ημέρες πιο ασφαλείς, κυριολεκτικά και μεταφορικά», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους παριστάμενους τόνισε την ανάγκη «να διατρανώσουμε πως αλλάζουμε σελίδα. Ως χώρα, ως κοινωνία και, κυρίως, εμείς οι ίδιοι».

Όπως, μάλιστα, είπε «αυτή η πολυθρύλητη αλλαγή δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα βολονταρισμού. Από εδώ, από το Πανεπιστήμιο, από αυτές τις αίθουσες και τα έδρανα πρέπει να γίνει η αρχή. Από εδώ θα επαναφέρουμε το μέλλον στη θέση του».

Τον πανηγυρικό της ημέρας, με τίτλο «1940: Η Άρνηση ως Πρόταγμα Εθνικής Ανάτασης», εκφώνησε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Γιαννούλα Καρύμπαλη - Τσίπτσιου, ενώ η τελετή άνοιξε με τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ και το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού, και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, συνοδεία της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνος Ζέρβας, βουλευτές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι φορέων.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, η Ορχήστρα και η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ ερμήνευσαν αποσπάσματα από το μουσικό έργο του Βασίλη Τενίδη «Εισαγωγή 1940, Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο», υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 
Top