Στο Πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή θα υποδεχθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν αρχικά το θέμα χορήγησης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "τα Νέα" στο τραπέζι διαλόγου δεν αποκλείεται να τεθούν εθνικά θέματα όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό αλλά και οι προθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν και οι κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «αυτές οι ουσιαστικές και όχι προσχηματικές συναντήσεις αφορούν το κρίσιμο θέμα της ψήφου των Ελλήνων εκτός επικρατείας εκλογέων», παραδέχονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για οποιοδήποτε άλλο θέμα τεθεί στον κατ' ιδίαν διάλογο.
Οι «κόκκινες γραμμές» του Πρωθυπουργού
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως φρόντισε να προετοιμαστεί για κάθε «μέτωπο». Τα απαράβατα όρια αλλά και τα σημεία που επιτρέπουν υποχωρήσεις καθορίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες σε χθεσινή προπαρασκευαστική σύσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά να βρεθεί κοινός τόπος με τα κόμματα (και οι απαραίτητες 200 ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο), προσερχόμενος τελικά στις συζητήσεις με μία ξεκάθαρη «κόκκινη γραμμή»: η ψήφος από το εξωτερικό να προσμετράται στην Επικράτεια. Η θέση αυτή αποτελεί και το βασικό αγκάθι μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα καθώς η Κουμουνδούρου έχει εκφράσει ανησυχίες για τυχόν «νόθευση» του εκλογικού αποτελέσματος. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha επέμεινε στο δικό του όχι, εφόσον «η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοικτούς τους εκλογικούς καταλόγους» σε δυνητικά 10 εκατομμύρια εκλογείς να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα.
Οι 4 προτάσεις της Φώφης Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να στρέψει τη σημερινή συζήτηση τόσο στα εθνικά όσο και στο προσφυγικό -μεταναστευτικό αλλά και να θέσει τους τέσσερις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η κεντροαριστερή θέση: την αποκλειστική συμμετοχή όσων Ελλήνων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, την προσμέτρηση της ψήφου στο συνολικό αποτέλεσμα, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και τη δημιουργία μίας «περιφέρειας αποδήμων» που θα επιτρέπει την άμεση εκπροσώπηση των κατοίκων του εξωτερικού.
Στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν πως είναι διατεθειμένοι να καθίσουν στο τραπέζι της εθνικής συνεννόησης για να πετύχουν τη θέσπιση της ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Καμία διάθεση υποχώρησης από το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει τον δρόμο της ρήξης και των διεκδικήσεων μέσω κινητοποιήσεων και προσέρχεται στη συνάντηση χωρίς καμία διάθεση διαπραγμάτευσης των θέσεών του στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος αναμένεται να θέσει στον Πρωθυπουργό το πλαίσιο του ΚΚΕ που αποκλείει κατηγορηματικά την επιστολική ψήφο, θέτει όριο στα χρόνια που μπορούν να απουσιάζουν από την Ελλάδα οι απόδημοι που θα δικαιούνται συμμετοχή στις εκλογές, τονίζοντας ότι πρέπει να μπορούν να καλυφθούν αυτοί που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης αλλά δεν συναινούν στη βάση του δικαίου του αίματος, Σύμφωνα με τον Περισσό, όσοι θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό θα πρέπει να υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων των πολιτών προς το ελληνικό κράτος, κυρίως των οικονομικών.
Ακόμη και αν ο Πρωθυπουργός έρθει στις θέσεις του ΚΚΕ για τη ψήφο των αποδήμων, το σίγουρο είναι ότι ο Περισσός θα είναι αντίθετος σε βασικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ο συνδικαλιστικός νόμος, αλλά και καίρια ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών συμμαχιών.