Αξίζει για το πρωινό ξύπνημα που σε βρίσκει ξεμαλλιασμένη, αλλά στα μάτια του είσαι ακόμα πιο όμορφη φυσική. Για εκείνα τα λεπτά που χουζουρεύετε στο κρεβάτι, πριν σηκωθεί να σου ετοιμάσει πρωινό. Ακόμα και ο πρωινός καφές έχει ωραιότερη, πιο γλυκιά γεύση, κι ας είναι σκέτος. Κι αυτό γιατί τον απολαμβάνεις μαζί του.

Ο έρωτας δεν έχει αξία ποσοτική. Δεν αντικατοπτρίζεται σε ακριβά μπιχλιμπίδια και φιρμάτα δώρα. Στα απλά και ανεπιτήδευτα απεικονίζεται. Στην αγαπημένη σοκολάτα που σου έδωσε, όταν είχες υπογλυκαιμίες, κι ας μην σου πήρε περίτεχνο δώρο στην επέτειο. Ας σου χάρισε μια κούπα, γιατί ξέρει την αδυναμία που έχεις στον καφέ.

Στην απλότητα κρύβεται ο έρωτας. Σε εκείνες τις στιγμές που αράζεις μαζί του στο μπαλκόνι, χαζεύοντας το σούρουπο, κάνοντας ατελείωτες συζητήσεις, και όνειρα. Μεγάλα ή μικρά. Κι σε εκείνες τις μέρες, που ο έρωτας χωράει σε ένα καναπέ, βλέποντας οι δυο σας ταινία στριμωγμένοι. Κι ας διαφωνείτε, μέχρι να καταλήξετε από κοινού σε μια ταινία. Και εσύ πότε παρακολουθείς την ταινία, και πότε χαζεύεις εκείνον.

Σκέψου να σου ζεσταίνει τα χέρια όταν εσύ κρυώνεις, και να σου δανείζει το ζεστό φούτερ του. Υπάρχει κάτι πιο αληθινό, που να μαρτυρά τον έρωτα; Αξίζει, για τις στιγμές που μαγειρεύεις μαζί του, κι ας μαλώνετε σαν μικρά παιδιά. Αξίζει για τις βραδινές βόλτες στα σοκάκια της πόλης, που ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλουν. Κι δεν σε απασχολεί, γιατί είσαι μαζί του. Για τις στιγμές που τραγουδάς παράφωνα πηγαίνοντας εκδρομή, και εκείνος αντί να σε σταματάει, να σε συνοδεύει στο παράφωνο τραγούδι.

Μη σχεδιάζεις πλουσιοπάροχα δώρα, ατελείωτα ταξίδια, για να κάνεις τον έρωτα να αξίζει. Αγαπάς να ταξιδεύεις με εκείνον, να εξερευνήσετε όλο τον κόσμο μαζί. Λάτρεψες την στιγμή που σου χάρισε το άρωμα που τόσο ήθελες. Αλλά ξέρεις πια, πως όλα αυτά είναι συνοδευτικά. Δευτερεύοντα και ενίοτε ανούσια.

Σε ένα χάδι, σ’ ένα χαμόγελο, σε ένα σ’ αγαπώ κρύβεται ο έρωτας. Σε εκείνη την αγκαλιά που σου χαρίζει όταν κλαις. Στην κίνηση που κάνει για να σκουπίσει τα δάκρυα σου. Στο «καλημέρα» και το «καληνύχτα» που μοιράζεστε, εκείνα τα βράδια που κοιμόσαστε αγκαλιασμένοι και ξυπνάτε αντικρίζοντας ο ένας τον άλλον. Στα πειράγματα που σε κάνουν να κατσουφιάζεις, αλλά τα λατρεύεις. Σε κάνουν να νιώθεις παιδί.

Αναλογίζομαι τις πιο αληθινές και αλησμόνητες στιγμές μου, φορούσα φαρδύ φούτερ και είχα ατημέλητα μαλλιά. Στα απλά, καθημερινά πράγματα κρύβεται ο έρωτας. Είναι το άθροισμα καθημερινών στιγμών, που όταν τα ζεις μαζί με εκείνον, σού μοιάζουν αλλιώς. Εκείνος στο δίδαξε και στο μαθαίνει ακόμα. Ότι ο έρωτας κατοικεί στις αυθόρμητες, ανεπιτήδευτες στιγμές, που αβίαστα τον ζεις. Χωρίς φιοριτούρες. Απλά και όμορφα. Όπως είναι εκείνος. Απλός και όμορφος.


Γράφει η Βάγια Αγγελακοπούλου

 
Top