Μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο αιγυπτιακό δορυφορικό κανάλι TeN ο περιβόητος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτης του κινήματος Γκιουλέν, τον οποίον ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ως τον υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει σήμερα σε σπίτι στις ΗΠΑ, κατήγγειλε τον Ερντογάν ότι έχει διαπράξει πολλές καταχρήσεις εναντίον του λαού του από τότε που ανέλαβε την εξουσία, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την υλοποίηση της δικής του ατζέντας.
Ο Ερντογάν ανέτρεψε πολλούς αξιωματικούς του στρατού που αντιτίθενται στους στόχους του, ανέφερε, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την επιρροή του στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, ο Γκιουλέν επαίνεσε την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε ως έθνος μοντέλο, καθώς κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του ισλαμικού κόσμου.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας βρίσκονται σε αυτή την δυσμενή κατάσταση και συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στο όνομα της θρησκείας, απάντησε:
«Στην πραγματικότητα, δεν άκουσα ότι οποιοσδήποτε Αιγύπτιος αξιωματούχος, σε οποιοδήποτε επίπεδο είχε προσβάλει τον τουρκικό λαό.
Αλλά όταν τα γεγονότα του 2013 συνέβησαν, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης τότε, ο Ερντογάν, ξεκίνησε λέγοντας ότι "υπάρχει ένας Μωυσής σε κάθε Φαραώ", αποκαλώντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου ‘"Φαραώ"’ πριν τον γνωρίσουν σωστά και κατανοήσουν τον χαρακτήρα του, γεγονός που δημιούργησε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών».
«Στον αιγυπτιακό λαό αρέσει ο τουρκικός λαός και οι δύο συμπάσχουν μεταξύ τους, αλλά οι Τούρκοι πολιτικοί συνήθως τείνουν να επικρίνουν τους Αιγυπτίους λόγω πολιτικών λόγων και αυτή η κριτική συμβαίνει μέχρι τώρα», ισχυρίστηκε.
Κληθείς να σχολιάσει τις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, απάντησε: «Οι σημερινοί ηγέτες της χώρας μας δεν είναι αληθινοί γιοι της Ανατολίας. Μάλιστα, λέγεται ότι προέρχονταν από τον βορρά. Έχασαν την επαφή με τις αρχικές αξίες του λαού της Ανατολίας. Αλλά προσποιούνται ότι σέβονται τις αξίες αυτών των ανθρώπων και τις θρησκευτικές, ηθικές, παραδοσιακές και πολιτιστικές τους αρχές. Δεν μπορούν να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν αυτές τις αξίες. Χρησιμοποιούν ισλαμικά συνθήματα και ισχυρές ισλαμικές ομιλίες για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία.
Ναι, υποστηρίζαμε αυτούς τους ανθρώπους στο παρελθόν, καθώς ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την συμβουλή μου όταν ξεκίνησε το πολιτικό του έργο».
Ερωτηθείς αν σήμερα στην Τουρκία υπάρχει δημοκρατία, ο Γκιουλέν είπε πως η Δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα των διαφορετικών και ετερογενών κοινωνιών.
«Υπάρχουν όλα τα είδη μουσουλμάνων και χριστιανών στην Τουρκία και την Αίγυπτο και υπάρχουν και αθεϊστές. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τις Κυβερνήσεις που λαμβάνουν υπόψη το κοινό υπόβαθρο της κοινωνίας και δεν βλάπτουν κανέναν.
Η επιβολή των πεποιθήσεων ή των οραμάτων των μελών του πολιτικού Ισλάμ σε διάφορες κοινωνίες, θα προκαλέσει ένταση και συγκρούσεις και αυτό συμβαίνει τώρα στην Τουρκία. Και δεν είναι σαφές εάν το κάνουν αυτό σκόπιμα για να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα ή από λάθος. Εξάλλου, δεν γνωρίζουν τίποτα για την πολιτική».
Μεταξύ άλλων, είπε πως το σημερινό τουρκικό σύνταγμα είναι ακατάλληλο να κυβερνήσει μια κοινωνία όπως η τουρκική, η οποία έχει διάφορες φυλές και ομάδες. «Η χώρα μας έχει διαφορετικές ομάδες, όπως οι Τούρκοι, οι Κούρδοι, οι Κιρκάσιοι και οι Αλεβίτες, εκτός από διάφορες σέκτες μουσουλμάνων, αθεϊστών και άλλων».
Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον Ερντογάν απάντησε χαρακτηριστικά: «O Ερντογάν δεν ακούει κανέναν, ειδικά εμένα. Καθώς έχει προκαταλήψεις εναντίον μας, μας κατηγορεί για τρομοκρατία και με κατηγορεί προσωπικά ότι την καθοδήγησα. Με έχουν καταδικάσει πολλές φορές με θανατική ποινή. Γι' αυτό δεν έχω τίποτα να του πω.
Αλλά οι δημοκρατικές χώρες, τα δυτικά κράτη και οι ισλαμικές χώρες μπορούν να πάρουν μια ενιαία θέση εναντίον του για να τον ωθήσουν να σταματήσει την τυραννία του. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το χάος και οι ταραχές που βιώνει η Τουρκία τώρα. Αυτό μου είπε ένας αγαπητός φίλος, ο οποίος είναι συμπαθής και ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν».
Όσον αφορά την συμπεριφορά του Ιράν έναντι των ισλαμικών χωρών, ο Γκιουλέν είπε πως η Τεχεράνη υιοθετεί τώρα μια δυτική εχθρότητα για τον σουνίτικο κόσμο και οδηγεί σε επιβλαβή εκστρατεία εναντίον μουσουλμανικών χωρών.
«Ελπίζω ότι θα ενεργήσουν με ισορροπημένο τρόπο και θα αποφύγουν να προσβάλλουν τις αξίες και τα στοιχεία μας όπως ο Abu Bakr, ο Omar και ο Οθωμανοί, ο Θεός να τους ευλογεί και να ευλογεί τον προφήτη μας. Ελπίζω ακόμα να σταματήσουν να προσβάλλουν την μητέρα μας Aisha, ας την ευλογεί ο θεός.
Η Δύση, ειδικά η αγγλοσαξονική σφαίρα, είχε κάνει τον ισλαμικό κόσμο τον εχθρό τους στο παρελθόν. Αυτό ήταν πριν ο μουσουλμάνος κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη και πει το μεγάλο του ρητό "Τώρα οι χριστιανικοί πόλεμοι έχουν τελειώσει".
Ωστόσο, η σημερινή επαίσχυντη κατάσταση των Μουσουλμάνων μετά τις πολλές ήττες που υπέστησαν στο παρελθόν, δεν είναι πιθανό να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Πηγή: Sigmalive