Του Γιώργου Σιαδήμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βουλή.

Η επιλογή να γίνουν οι συναντήσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού μόνο τυχαία δεν είναι αφού η κυβέρνηση θέλει να δείξει με κάθε τρόπο ότι η ψήφος των αποδήμων πρόκειται για ένα κατεξοχήν κοινοβουλευτικό θέμα και ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων. Εξάλλου το Μαξίμου δεν θα καταθέσει το νομοσχέδιο εάν δεν κλείσει ο κύκλος των επαφών με τους αρχηγούς θέλοντας να δείξει ότι επιδιώκει τη συναίνεση.

Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν εκτός Ελλάδας, αλλά λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης δεν ψηφίζουν. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάϊν, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Η κυβέρνηση βέβαια μπορεί να ζητάει να ψηφιστεί με 300 ψήφους αλλά ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει κάνοντας λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος αφού θα προσμετρώνται οι ψήφοι στο σύνολο. Αν προσθέτει και το ΚΚΕ τότε η κατάσταση δυσκολεύει αφού και τα δυο κόμματα έχουν 101 βουλευτές και απαιτούνται τουλάχιστον 200 για να ισχύσει.

Βέβαια όλα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν εάν βρεθεί κοινός τόπος, ειδικά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αμοιβαίες υποχωρήσεις αν και κάτι τέτοιο για την ώρα φαίνεται ανέφικτο. Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω, για παράδειγμα αποδέχεται την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, κάτι που θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο κοντά στην πρόταση της κυβέρνησης αν και δεν έχει ανοίξει επίσημα τα χαρτιά του.

Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν και ζητήματα Συνταγματικής Αναθεώρησης με το βλέμμα και στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τέλος στην απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα για πολλούς η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά όσον αφορά την προεδρική εκλογή. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανιχνεύσει το έδαφος εάν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για το πρόσωπο που θα προτείνει στον προεδρικό θώκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι θα στήριζε μια υποψηφιότητα από την κεντροαριστερά.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως σε μια συνάντηση που είχαν πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννηματά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχε τονίσει ότι θα ψηφίσει ένα πρόσωπο από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Πάντως ανεξάρτητα από την επίσημη ατζέντα δεν σημαίνει οτι στα τετ α τετ αυτά δεν μπορεί να γίνουν αναφορές και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προκλήσεις της Τουρκίας ή το μεταναστευτικό.

Πηγή: Real.gr

 
Top