Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα κατατεθεί και συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας», ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην απελευθέρωση της επιχείρησης από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις σε θέματα προμηθειών, προσλήψεων κά, που εμποδίζουν τη δραστηριοποίησή της στον ανταγωνισμό.
Οι διατάξεις για τη ΔΕΠΑ θα ρυθμίζουν το νέο πλαίσιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας (καταργώντας το μοντέλο που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), με το οποίο θα γίνει διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων από τα δίκτυα και θα προχωρήσει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (που ελέγχει σήμερα το 65 % των μετοχών) από τις πρώτες, είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές, όπως τόνισε ο υπουργός, οι επικείμενες ρυθμίσεις θα είναι το πρώτο από τα τρία κύματα απλούστευσης των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων που είναι απαραίτητες, προκειμένου να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, χωρίς επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού και να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ. Αναφορικά με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι γίνεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, καθώς η ζημιά της ΔΕΗ από την λειτουργία τους ήταν πέρυσι 200 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να διευρυνθεί στα 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση και την αποθήκευση ενέργειας μετά από διαβούλευση, καθώς και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα για τα οποία, όπως είπε, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Όπως είπε, «θα δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο χωρίς προβλήματα στην εξωτερική πολιτική και με βάση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχει και για συνεργασία με τη ΔΕΗ για ανάπτυξη νέων και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ. Ο προγραμματισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπει την ανάπτυξη μονάδων ισχύος 1000 μεγαβάτ τα επόμενα 4-5 χρόνια.
Αναφερόμενος, τέλος, στον ΑΔΜΗΕ ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και θα προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση με βάση το Κοινοτικό δίκαιο, στον κατάλληλο χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ