Κοινωνική ζωή, εργασία, παιδιά, σκυλιά, γατιά, υποχρεώσεις και ευθύνες συνθέτουν σε διαφορετικό ποσοστό αλλά τελικά με ίδια ένταση, τη ζωή όλων μας σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σωρό πράγματα να κάνουμε και πολύ λίγο χρόνο…
Και αν σας έλεγα ότι γίνεται να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, μειώνοντας το στρες και αυξάνοντας το χρόνο για όσα μας ευχαριστούν;
Γερό Ξεκαθάρισμα
Μην περιμένετε να έρθει ο καινούργιος χρόνος για να ξεκαθαρίσετε σαβούρα σας! Τα άχρηστα πράγματα που μαζεύονται στα συρτάρια, τα ντουλάπια και τις ντουλάπες δημιουργούν στρες! Σαβούρες, πράγματα χαλασμένα, πράγματα αχρησιμοποίητα για χρόνια που ίσως σας χρειαστούν κάποτε (αλλά δε σας έχουν χρειαστεί ποτέ ως τώρα!), όλα αυτά προκαλούν αίσθημα δυσφορίας και αποστραγγίζουν την ενέργειά σας.
Ανασκουμπωθείτε! Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να έχετε μια δική σας όμορφη γωνιά κάπου μέσα στο σπίτι, όπου θα ακουμπήσετε αντικείμενα που σας δίνουν ευχαρίστηση, θετικά συναισθήματα και χαλάρωση.
Πετάξτε αποφασιστικά όσα δε σας χρειάζονται, ξεκαθαρίστε το χώρο σας. Μία στρατηγική είναι να αφιερώσετε 15-20 λεπτά καθημερινά για ένα χώρο τη φορά, ή ένα ολόκληρο πρωινό ή απόγευμα για μεγάλο ξεκαθάρισμα. Αλήθεια, σας χρειάζονται τα 5 σετ φτυαράκια/κουβαδάκια;
Αφιερώστε μια καθαρή επιφάνεια στα πράγματά σας
Που βρίσκονται κάποια αγαπημένα σας πράγματα; Σε τσάντες, συρτάρια, μπαούλα, ούτε-που-θυμάστε-πια; Και όμως, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να έχετε μια δική σας όμορφη γωνιά κάπου μέσα στο σπίτι, όπου θα ακουμπήσετε αντικείμενα που σας δίνουν ευχαρίστηση, θετικά συναισθήματα και χαλάρωση.
Αφιερώστε το κομοδίνο σας ή ένα τραπεζάκι σε μια γωνιά του καθιστικού για να βάλετε φωτογραφίες (όχι μόνο οικογενειακές! Και με τις φίλες σας!) ή μια συλλογή από κοχύλια, ή ένα αρωματικό κερί, ή κάποια ανάλογα μικροαντικείμενα.
Μέσα στη μέρα σας κάντε μια στάση, ρίξτε μια ματιά στην «όαση» σας και ανακτήστε ψυχικές δυνάμεις!
Κόψτε τις αρνητικές σχέσεις
Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι καλοί φίλοι και συγγενείς, τα άτομα που μας υποστηρίζουν, μας αποδέχονται, μας αγαπάνε, και με τα οποία περνάμε όμορφα.
Ξέρουμε επίσης με ποιους δεν ταιριάζουμε ή έχουμε κάποιο «ανοιχτό μέτωπο» σύγκρουσης. Συνήθως όμως δεν αναγνωρίζουμε ποιοι άνθρωποι είναι τοξικοί, συναισθηματικά βαμπίρ, που ρουφάνε την ενέργειά μας, που μας υπονομεύουν με αρνητικά σχόλια, κακεντρέχεια, αρνητική κριτική, ανταγωνισμό, ζήλια…
Αυτές οι σχέσεις συχνά είναι καμουφλαρισμένες κάτω από μια επίφαση φιλίας ή συγγένειας ή καλής συμπεριφοράς.
Οι επιθέσεις των ατόμων αυτών γίνονται «για το καλό μας» και τυφλωμένοι διατηρούμε αυτές τις σχέσεις, φοβούμενοι να απομακρύνουμε αυτά τα άτομα από τη ζωή μας.
Αν θέλουμε να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, μπορούμε αποφασιστικά να απομακρύνουμε αυτά τα άτομα από την καθημερινότητά μας.
Αυτοματοποιήστε ό,τι μπορείτε
Για εμένα προσωπικά, το να δημιουργήσω μια μάστερ λίστα για το σούπερ μάρκετ και να γράφω/σβήνω και να στέλνω ηλεκτρονικά την παραγγελία μου με έχει σώσει!
Έχω γλιτώσει χαλαρά 2-3 δίωρα την εβδομάδα από το πηγαινέλα στο σούπερ μάρκετ.
Γενικότερα, αν αυτοματοποιήσουμε όσα μπορούμε, με λίγη αρχική δουλειά μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια.
Δημιουργία φακέλων για εισερχόμενη αλληλογραφία στο κομπιούτερ, σύστημα φιλτραρίσματος για άχρηστα μηνύματα, αλλά και αυτοματοποιημένο πότισμα φυτών, αυτόματη πληρωμή λογαριασμών προσθέτουν στην ποιότητα ζωής και μειώνουν το στρες.
Κατά το πάπλωμα και το άπλωμα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιτίθενται στην αυτοματοποιημένη πληρωμή (πάγια εντολή) το κάνουν στη βάση ενός και μόνο επιχειρήματος: «μα, αν ξοδέψω παραπάνω, τι θα γίνει; Δε θα πληρωθεί η εντολή και αυτό συνεπάγεται άλλα οικονομικά προβλήματα…».
Για σκεφτείτε όμως… Ουρά για πληρωμή στο φως, νερό, τηλέφωνο, πιστωτική, κλπ αντί για μια πάγια εντολή που διεκπεραιώνει τα πάντα…
Το πρόβλημα στο επιχείρημα «κι να ξοδέψω περισσότερα απ’ όσα έχω στην τράπεζα;» είναι ότι από μόνο του αποτελεί πηγή στρες. Αν κάποιος ξοδεύει περισσότερα από όσα έχει δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει.
Δυστυχώς, πολλοί δεν έχουν την οικονομική άνεση και μετράνε και το τελευταίο σεντ.
Οι υπόλοιποι, όσοι έχουμε κάποια οικονομική άνεση, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με όσα έχουμε, επενδύοντας περισσότερο σε εμπειρίες παρά σε υλικά αγαθά, ώστε να έχουμε την αίσθηση της ευχαρίστησης και της αφθονίας στη ζωή μας, χωρίς το στρες της υπερχρέωσης.
Μαθαίνω να λέω «όχι»
Όσο απλό και αν ακούγεται, οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουμε στην παγίδα του να πουν «ναι» ενώ θα θέλαμε να πούμε «όχι».
Με αυτόν τον τρόπο όμως κάνουμε κακή διαχείριση του χρόνου μας, κάτι που προκαλεί στρες, ένταση, και δε μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε και να ευχαριστηθούμε.
Χρειάζεται να μάθουμε να βάζουμε προτεραιότητες και να ξέρουμε να λέμε «όχι» εκεί που χρειάζεται. Αφαιρούμε λοιπόν από τη ζωή μας πρόσθετες υποχρεώσεις που μας επιβαρύνουν και δεν είναι απαραίτητες λέγοντας «όχι» και μαθαίνουμε να βάζουμε δραστηριότητες που βοηθούν στη χαλάρωση και ευεξία μας.
Αυτοματοποιήστε κάποιες διατροφικές σας συνήθειες ή γεύματα
Έτσι, και πιο υγιεινά θα τρώτε, και δε θα σπαζοκεφαλιάζετε και δε θα αγχώνεστε με το «Τι να μαγειρέψω σήμερα;». Για παράδειγμα, αποφασίστε ότι μία μέρα είναι η μέρα των ζυμαρικών και μία των όσπριων, ή βάλτε 2-3 επιλογές για πρωινό για εσάς και τα παιδιά.
Διαλέξτε αγάπη, ηρεμία, χαρά!
Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος
ΠΗΓΗ