«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας καταδικάστηκε από τους πολίτες για το σύνολο της πολιτικής του, και μεταξύ άλλων για τον εκφυλισμό των θεσμών αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους» δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών για να προσθέσει στη συνέχεια ότι υπάρχει μια δικαστική έρευνα για τον κ. Παπαγγελόπουλο και «εάν από αυτήν προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, εδώ είμαστε για να το ερευνήσουμε».
Ερωτηθείσα για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μπακογιάννη σημειώνει πως «εμείς δεν είπαμε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό. Εξακολουθούμε και λέμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δομικές αδυναμίες, τις οποίες κατά κόρον αναδείξαμε στην προεκλογική περίοδο».
Σε ερώτηση για το προσφυγικό και συγκεκριμένα για το εάν αυξάνοντας την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα μειώνονται οι ροές ή οδηγούμαστε σε πολιτική Σαλβίνι, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι «η πολιτική στο προσφυγικό πρέπει να είναι εκ των πραγμάτων συνδυασμός κινήσεων οι οποίες θα γίνουν ταυτόχρονα. Πρέπει να έχουμε μια πολιτική η οποία και θα φυλάξει τα σύνορα, διότι δεν υπάρχει καμία χώρα η οποία να έχει την λογική του ξέφρενου αμπελιού και επίσης θα εφαρμόσει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Ότι, δηλαδή, οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη θα επιστρέφουν στην Τουρκία» και συμπληρώνει ότι «η Ευρώπη οφείλει να παίρνει πραγματικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και να τους μοιράζει αναλογικά στα κράτη-μέλη. Επίσης η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει τις δικές της οικονομικές δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας».
«Εύκολες αναγνώσεις ότι η φύλαξη του συνόρου ταυτίζεται με τον Σαλβίνι είναι κατώτερη του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος και σίγουρα δεν βοηθούν στη λύση του» τονίζει.
Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου και της τάξης στα Εξάρχεια η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι «για πρώτη φορά οι άνθρωποι στα Εξάρχεια νιώθουν ότι υπάρχει κράτος, νιώθουν ότι υπάρχει ασφάλεια, νιώθουν ότι δίπλα τους δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι του κατέβει» και επισημαίνει ότι και «για τους ίδιους τους πρόσφυγες ο τρόπος με τον οποίο ζούσαν είναι ύβρις για τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν μας φτάνει η Μόρια έπρεπε να έχουμε αυτή την κατάσταση και στο κέντρο της Αθήνας;».