Ο Σεπτέμβρης μας αποχαιρετά και ο Οκτώβρης είναι έτοιμος για τις πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτές που μας οδηγούν να ξεκαθαρίσουμε ντουλάπες και συρτάρια. Να μπει ο καθένας εκεί που πρέπει. Τα χειμωνιάτικα στην θέση τους και τα καλοκαιρινά σε πατάρια ή σε κλειστά κουτιά κάτω από τα κρεβάτια. Κρυμμένα και καταχωνιασμένα μαζί με τις αναμνήσεις μας από το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε.

Σαν το Οκτώβρη λοιπόν θα έρθω σήμερα και εγώ, να σας παροτρύνω να ξεκαθαρίσετε τα σάπια από τα χλωρά, τα λερωμένα από τα καθαρά και τα προσωρινά από τα αιωνόβια. Να ξεκαθαρίσετε τους ανθρώπους που απλά βιώνουν την καθημερινότητα μαζί σας, από τους δικούς σας ανθρώπους. Να μπουν οι ταμπέλες του φίλου και του γνωστού. Όχι, δεν θα βάλετε μόνο ταμπελάκια για να τα βλέπουν οι άλλοι , ούτε θα κοροϊδεύετε τον εαυτό σας ότι τα καταφέρατε κρύβοντας τα, κάτω από τα κρεβάτια.

Οι άνθρωποι δεν είναι κοντομάνικα ρούχα που απλά μας θυμίζουν πράγματα. Οι λάθος άνθρωποι μπορούν να γίνουν πισώπλατες μαχαιριές που θα μας δημιουργήσουν πολύ βαθιές πληγές. Σηκώστε τα μανίκια και πιάστε δουλειά. Εντοπίστε τους παρατρεχάμενους στην ζωή σας και δώστε τους κλωτσιά. Μόνοι σας. Χωρίς την βοήθεια κανενός άλλου. Θα τους δείξετε τι σημαίνει φίλος και τι σημαίνει φίδι. Γιατί το φίδι κάθεται σε μια γωνιά και το παίζει φίλος , μέχρι την στιγμή της επίθεσης που, πριν το πάρεις καλά καλά χαμπάρι, σου έχει ρουφήξει ότι όμορφο έχεις μέσα σου και σε έχει αφήσει εκεί να ξεψυχάς μόνος σου. Τους θέλετε τέτοιους τύπους στην ζωή σας; Αλήθεια ρισκάρετε να σας δηλητηριάσουν την στιγμή που θα ικετεύετε για μια αγκαλιά;

Φίλος είναι αυτός που στα δύσκολα είναι εκεί χωρίς να τον φωνάξεις, είναι εκεί με τον τρόπο που τον χρειάζεσαι και όχι με τον τρόπο που θεωρεί αυτός ότι θα σε χρειαζόταν σε αντίστοιχη περίπτωση. Είναι εκεί για σένα και όχι για τον εαυτό του. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αγαπάς τον άλλον γι’ αυτό που είναι και με τον τρόπο που εκείνος έχει ανάγκη. Άλλο αγαπάω εσένα και άλλο αγαπάω εσένα γιατί το έχω ανάγκη εγώ.

Φίλος είναι αυτός που δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να τον σταματήσει να πονέσει μαζί σου ή να πετάξει στα σύννεφα μαζί σου. Όχι γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί έτσι νιώθει. Δεν χαμογελάει τυπικά και σου λέει «συγχαρητήρια για την καινούργια σου δουλειά», αλλά γελάει βαθιά και το μοιράζεται με όλους σαν να ήταν δική του η δουλειά. Δεν το στήνει απλά έτσι του βγαίνει.

Θα τον ξεχωρίσεις όταν θα διστάσει να σε ενοχλήσει άμα διαπιστώσει ότι έχεις νεύρα. Όταν θα του μιλήσεις απότομα και δεν θα σου θυμώσει γιατί καταλαβαίνει. Από την άλλη όμως δεν θα σου χαριστεί όταν πρέπει να ακούσεις την αλήθεια, όταν κινδυνεύεις και δεν βλέπεις καθαρά, όταν τον κατηγορείς άδικα. Θα είναι όμως εκεί να στο πει, να στο δείξει, να το συζητήσει. Δεν θα εξαφανιστεί, δεν θα απομακρυνθεί, δεν θα σε ξεχάσει ποτέ σε ότι και να κάνει, σε όποιο μέρος και να ζει. Είσαι κομμάτι του όπως είναι και δικό σου.

Αληθινή φιλία σημαίνει κομμάτια στο ίδιο παζλ. Χωρίζονται αλλά μόνο αν ενωθούν είναι ολόκληρη η εικόνα. Αληθινή φιλία σημαίνει επικοινωνία χωρίς λέξεις, επικοινωνία από το βάθος της ψυχής με σήματα που μόνο εσείς καταλαβαίνετε. Ψάξτε καλά να βρείτε τους αληθινούς σας φίλους και βάλτε τους σε χρυσά κλουβιά βαθιά μέσα στην καρδιά σας. Τους υπόλοιπους αφήστε τους να επιπλέουν στις ζωές σας, μέχρι να τους αποβάλλετε τελείως από αυτές. Ούτως ή άλλως αυτοί δεν έχουν ιδέα τι έχει πιο βαθιά.


 
Top