Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ευτυχία και την υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι άνθρωποι που δρουν ενεργά για τη βελτίωση των κοινωνικών τους σχέσεων, γίνονται πραγματικά ευτυχισμένοι. Το 1938, μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της ζωής μιας ομάδας νεαρών ανδρών, στο οποίο τελικά έγινε μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες διαχρονικές μελέτες αυτού του είδους. Η ιδέα ήταν να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη μιας ομάδας έφηβων αγοριών μέσω συνεντεύξεων και ιατρικών εξετάσεων, με σκοπό να κατανοήσουν πώς εξελίχθηκε η υγεία και η ευημερία τους κατά την ανάπτυξή τους.

Σήμερα, 80 χρόνια αργότερα, είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα στην κοινωνική επιστήμη. Ονομάζεται «Harvard Study of Adult Development» και εξακολουθεί να ισχύει. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 724 αγόρια και οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν σήμερα την υγεία και την ευημερία των αρχικών συμμετεχόντων που είναι ακόμη ζωντανοί.

Τι μάθαμε λοιπόν από αυτή τη μοναδική μελέτη; Ο Robert Waldinger, ο σημερινός διευθυντής της μελέτης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ευτυχία και την υγεία των ανθρώπων. Είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι διατηρούσαν όμορφες σχέσεις, ζούσαν περισσότερο και ήταν πιο ευτυχισμένοι, ενώ οι μοναχικοί πέθαναν νωρίτερα».

Ένα από τα ερευνητικά κείμενα που βασίζονται σε στοιχεία της διάσημης μελέτης του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων, εξέτασε τις εμπειρίες 82 παντρεμένων συμμετεχόντων και των συζύγων τους και διαπίστωσε ότι η τα αγαπημένα ζευγάρια είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και ζούσαν περισσότερο κατά 2.5 χρόνια.

Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι συνήθως μια συνεχής επιδίωξη. Αληθεύει όμως ότι οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευτυχισμένοι όταν αποφασίζουν να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις; Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε στοιχεία που συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη αντιπροσωπευτική έρευνα στη Γερμανία, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν, σε μορφή κειμένου, ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανέφεραν στρατηγικές που ασχολούνται με την κοινωνία (π.χ. "σχεδιάζω να περάσω περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου") είχαν όντως βελτιώσει την ζωή τους ένα χρόνο αργότερα, ενώ εκείνοι που περιέγραψαν άλλες μη κοινωνικά ενεργές επιδιώξεις (π.χ. "σχεδιάζω να βρω μια καλύτερη δουλειά") δεν σημείωσαν ιδιαίτερες και ουσιαστικές αλλαγές.

Πηγή: ourworldindata.org

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash.com
 
Top