Από το 1992 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει όρια για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων που παίρνουν έγκριση τύπου και ταξινομούνται εντός της ΕΕ. Παρακάτω θα βρείτε τα όρια ανά κατηγορία οχημάτων με βάση τη χρονολογία.

Όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα τα όρια διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο καυσίμου (βενζίνη ή ντίζελ). Σημειώστε, επίσης, πως αυτή στη στιγμή βρισκόμαστε στο πρότυπο Euro6 και οι κανόνες μέτρησης γίνονται ολοένα και αυστηρότεροι. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι εργοστασιακές μετρήσεις να προσεγγίζουν τα νούμερα που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο σε πραγματικές συνθήκες κίνησης.

Προσοχή: Η εγκριση τύπου (EURO) αφορά την ημερομηνία παραγωγής και όχι απαραίτητα την ημερομηνία που αναγράφεται στην άδεια του αυτοκινήτου…

Ημερομηνία ισχύος για εγκρίσεις τύπου

Κινητήρες Πετρελαίου-Βενζίνης
Euro 1 Ιούλιος 1992
Euro 2 Ιανουάριος 1996
Euro 3 Ιανουάριος 2000
Euro 4 Ιανουάριος 2005
Euro 5 Σεπτέμβριος 2009
Euro 6b Σεπτέμβριος 2014
Euro 6d-TEMP Σεπτέμβριος 2017
Euro 6d Ιανουάριος 2020Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο όταν και θα μπει σε πλήρη ισχύ το πρότυπο Euro 6d-TEMP, τότε θα πρέπει όλα τα αυτοκίνητα να πιάνουν τα παραπάνω όρια τόσο κατά τον νεότερο εργαστηριακό κύκλο μέτρησης WLTP, όσο και κατά το τεστ RDE, που αφορά σε δοκιμές στο δρόμο. Στην πρώτη της φάση τον Σεπτέμβριο, αυτή η εξίσωση των αποτελεσμάτων των δύο τεστ θα μπορεί να έχει μια απόκλιση 110%, ενώ στη δεύτερη φάση, τον Ιανουάριο του 2021 όταν και θα ισχύσει το Euro 6, η απόκλιση αυτή θα μειωθεί στο 43%.

 
Top