2015. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος φέρνει προς ψήφιση νόμο για πρόωρες αποφυλακίσεις, ή αλλιώς νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ως επίσημος λόγος για την εισαγωγή και την ψήφιση του νόμου προβάλλεται η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Οι δικαστικές ενώσεις αντιδρούν. Το ίδιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο νόμος όμως ψηφίζεται και εφαρμόζεται κανονικά.
Μέχρι σήμερα με όχημα τον νόμο Παρασκευόπουλου έχουν αποφυλακιστεί περισσότεροι από 12.000 κρατούμενοι. Από επικίνδυνους ποινικούς που βγήκαν και επέστρεψαν στο έγκλημα, μέχρι και τον Αριστείδη Φλώρο. Αυτό που δεν έχει πληροφορηθεί κανείς είναι οι πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν στην ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Ήταν η μόνη δίοδος για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος ή έγινε φωτογραφικά για να εξυπηρετηθούν οικεία πρόσωπα των κυβερνώντων;
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο κάνουν λόγο για την ψήφιση ενός φωτογραφικού νόμου που είχε σκοπό να βγάλει από τη φυλακή ένα συγκεκριμένο πρόσωπο: Τον Γεώργιο Καρανίκα, γαμπρό της Νίνας Κασιμάτη. Ποια είναι η Νίνα Κασιμάτη; Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Πειραιά, κόρη της Μαρίας Κασιμάτη και του αείμνηστου Γιώργου Κασιμάτη, ο οποίος υπήρξε πρωταθλητής του κλασικού αθλητισμού. Μεγαλωμένη σε πολιτική οικογένεια, η Νίνα Κασιμάτη μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 όσο και σε εκείνες του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Η λαμπερή βουλευτής ήταν από τα λίγα κυβερνητικά στελέχη τα οποία συνόδευσαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη μακρινή Κούβα -και συγκεκριμένα στην Αβάνα- το 2016 για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Η αδελφή της, Λέλα, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ήταν και είναι παντρεμένη με τον Γεώργιο Καρανίκα, εγκέφαλο σπείρας που σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις είχε εξαπατήσει δεκάδες πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε ξεπερνά τα 100 χρόνια!
Μετά την ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου, ο Γεώργιος Καρανίκας ήταν από τους πρώτους που αποφυλακίστηκαν. Ήδη πριν από την εφαρμογή του νόμου υπερηφανευόταν σε τροφίμους του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνταν ότι «θα καθάριζε». Ο γαμπρός της Νίνας Κασιμάτη διαγνώστηκε με σοβαρά προβλήματα υγείας -και συγκεκριμένα «λευχαιμία»- και αποφυλακίστηκε. Τρία χρόνια μετά φαίνεται ότι ξεπέρασε το σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, καθώς κάνει συχνές εμφανίσεις σε στέκια της Γλυφάδας. Σημαντικό ρόλο στην αποφυλάκισή του έπαιξε η στενή σχέση της συζύγου του Λέλας Κασιμάτη (αδερφή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη) με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Άλλωστε, στην ταραχώδη ποινική δοκιμασία του Καρανίκα υπήρχαν πάντοτε ψίθυροι που έλεγαν ότι τη γλύτωνε χάρη στις πολιτικές πλάτες…

Η μεγάλη απάτη του γαμπρού της Κασιμάτη

Το 2007 μια στοίβα δικογραφιών σε εισαγγελικά γραφεία εμφανίζουν τον γαμπρό της Νίνας Κασιμάτη ως πρωταγωνιστή ενός κυκλώματος που εξαπατά ανυποψίαστους υποψήφιους αυτοκινητιστές. Ο Γεώργιος Καρανίκας μαζί με δύο ακόμα πρόσωπα εμφανίζονται ως άνθρωποι της αγοράς με πρόσωπο, εξυπηρετικοί και καλοδιάθετοι. «Αλιεύουν» τα θύματά τους καταχωρίζοντας αγγελίες στον Τύπο και προσφέροντας τις πιο ευνοϊκές τιμές στην αγορά. Δέχονται τους υποψήφιους αγοραστές στη διεύθυνση που κάθε φορά έχει η «επιχείρηση» ως έδρα. Μπροστά έχουν συνήθως ένα σταθμευμένο ταξί για να πιστοποιεί ότι όλα έχουν καλώς. Στα γραφεία τους έχουν και έναν συμβολαιογράφο ο οποίος πείθει τους αγοραστές ότι η συναλλαγή είναι καθ’ όλα νόμιμη. Τα συμβόλαια συντάσσονται, αλλά με διάφορες δικαιολογίες δεν υπογράφονται ποτέ. Τα μέλη της σπείρας εισπράττουν τα μετρητά και στη συνέχεια εξαφανίζονται αλλάζοντας διεύθυνση και τίτλο. Εξασφαλίζουν ασυλία, καθώς συστήνονται στους πελάτες τους με ψεύτικο όνομα και διαφορετική ιδιότητα. Πότε ως μεσίτες, πότε ως έμποροι αυτοκινήτων και πότε ως αυτοκινητιστές ή ιδιοκτήτες ταξί οι ίδιοι.

Οι καταδίκες και μια περιπετειώδης σύλληψη

Παρότι ο Καρανίκας και τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας θεωρούν πως έχουν το ακαταδίωκτο, εν τέλει καταδικάζονται σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Ο γαμπρός της Νίνας Κασιμάτη καταδικάζεται σε συνολική ποινή κάθειρξης 36 ετών. Ακολουθούν και άλλες καταδίκες με τα χρόνια κάθειρξης να αυξάνονται. Ωστόσο, υπήρξε φυγόποινος. Εντοπίζεται και συλλαμβάνεται τον Απρίλιο του 2012. Αλλά και πάλι ακολουθούν διάφορα ευτράπελα, καθώς ο Καρανίκας αντί για τις φυλακές οδηγείται στον «Ευαγγελισμό» προσποιούμενος ασθένεια και λιποθυμία.
Ο πρόεδρος του «Συλλόγου Εξαπατημένων» από τον γαμπρό της βουλευτού δηλώνει για το συμβάν: «Πήγα στον Ευαγγελισμό κατά τις 11.00 το πρωί. Τον είδα να κάθεται στο κρεβάτι του σαν ξέγνοιαστος επιχειρηματίας και να χρησιμοποιεί το κινητό του. Διαμαρτυρήθηκα στη φρουρά ασφαλείας και τους ρώτησα πώς είναι δυνατόν να τον αφήνουν να χρησιμοποιεί το κινητό. Οι αστυνομικοί όμως δεν έκαναν τίποτα. Τηλεφώνησα στη ΓΑΔΑ και ζήτησα να μιλήσω με τον επικεφαλής του Τμήματος Αναζητήσεων, ο οποίος έλειπε. Μίλησα με έναν άλλον αξιωματικό, ο οποίος μου είπε ότι θα επέμβει η υπηρεσία. Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα τηλεφώνησα στο κινητό του Καρανίκα, αλλά ήταν κλειστό».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου θεωρούσε από τότε πως πίσω από την προνομιακή μεταχείριση κρυβόταν πολιτικός δάκτυλος. Τι μπορούσε να οδηγήσει τον Καρανίκα στην ιδέα ότι έχει το ακαταδίωκτο; Μια καλή απάντηση δίνεται από τα έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία έχει στη διάθεσή της η «ΜΠΑΜ». Στις 29 Ιανουαρίου 2009 η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αθηνών αποφαίνεται (αφού λαμβάνει υπ’ όψιν διάγνωση του «Γεννηματάς») ότι ο Καρανίκας πάσχει από οξεία μικροβλαστική λευχαιμία και ως εκ τούτου είναι ανάπηρος άνω του 80%. Του χορηγούν λοιπόν πενταετή (και αυτό είναι το περίεργο) βεβαίωση ανικανότητας εργασίας. Τη βεβαίωση υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Αργυρός, και τα μέλη Μαρία Μπακάλη και Ηλίας Γιαννακάκος. Έχοντας αυτή τη βεβαίωση στην τσέπη, ο γαμπρός της βουλευτού συνεχίζει την αμαρτωλή δράση του μέχρι την ημέρα της σύλληψής του. Το περίεργο βέβαια και διερευνητέο της υπόθεσης είναι κατά πόσον η αναπηρία του Καρανίκα δεν μειώθηκε μέχρι τη στιγμή της αποφυλάκισής του (το 2015), καθώς η ιστορία έδειξε ότι νίκησε την οξεία λευχαιμία…

Ποιους (άλλους) αποφυλάκισε ο Παρασκευόπουλος

Μάλλον προφητικές αναδεικνύονται οι ενστάσεις που διατύπωσαν οι εισαγγελείς όταν το 2015 ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έφερε προς ψήφιση τον νόμο για τις πρόωρες αποφυλακίσεις, ή άλλως νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. «Οι ρυθμίσεις αυτές», είχαν τονίσει τότε οι εισαγγελείς, «ισοδυναμούν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων και αναιρούν το γενικό και ειδικό προληπτικό αποτέλεσμα της επιβληθείσας ποινής». Μέχρι σήμερα έχουν αποφυλακιστεί πάνω από 12.000 κρατούμενοι, ενώ μόνο το 2017 οι αποφυλακίσεις με «όχημα» τις διατάξεις του επίμαχου νόμου έφθασαν τις 4.027. Μερικοί από αυτούς που αποφυλακίστηκαν είναι 38χρονος που πυροβόλησε θανάσιμα τον 27χρονο κοσμηματοπώλη Θεόδωρο Παπαδόπουλο στο κατάστημά του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, οι τρεις δράστες που βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 67χρονο εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Ύδρα, ο κατηγορούμενος για τη στυγερή δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, αλλά και ο Αφγανός που κατηγορήθηκε για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟ
http://www.ereportaz.gr/pigainan-gia-ton-gampro-tis-kasimati-kai-apofylakisan-kai-ton-floro/

 
Top