Γνώριζες ότι ο εγκέφαλός σου δυσκολεύεται να διαχωρίσει όσα συμβαίνουν στη φαντασία σου από την πραγματική ζωή; Φαίνεται πως όταν φαντάζεσαι πράγματα, ο εγκέφαλος επιχειρεί να προσομοιώσει τις απαντήσεις που θα προέκυπταν αν όντως συνέβαιναν αυτές οι καταστάσεις. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που σου επιτρέπει να έχεις ενσυναίσθηση, να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου και να καταλαβαίνεις την ψυχική του κατάσταση. Χρησιμοποιείς όμως αυτή τη διαδικασία για να κατανοήσεις καλύτερα και τον εαυτό σου.


Στο μυαλό σου, μπορεί να παίξεις μελλοντικά σενάρια για να προβλέψεις πώς θα σκεφτόσουν, θα αισθανόσουν και θα ανταποκρινόσουν σε διάφορες προσωπικές καταστάσεις. Δρώντας έτσι, βιώνεις σκέψεις και συναισθήματα παρόμοια με εκείνα που θα συνέβαιναν αν βίωνες πραγματικά αυτές τις καταστάσεις.

Ευτυχώς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη διαδικασία προς όφελός σου, αντιστρέφοντας στο άγχος, καθώς φαντάζεσαι όλα τα όμορφα πράγματα που θέλεις να σου συμβούν.

Ακολουθούν οι τρεις τρόποι για να σου δώσει η φαντασία σου θετική ενέργεια
Φαντάσου τη μέρα που ξεκινά ως την καλύτερη δυνατή

Το πρωί, την ώρα που βουρτσίζεις τα δόντια σου, σκέψου για λίγα λεπτά πώς φαντάζεσαι την καλύτερη δυνατή μέρα που θα μπορούσες να έχεις. Τι θα μπορούσε να συμβεί; Με ποιον θα επικοινωνούσες; Πώς θα ένιωθες;


Κάνε ένα διάλειμμα για να ενισχύσεις τη φαντασία σου πριν από νέες συνθήκες

Πριν από μια συνάντηση με το αφεντικό ή το ραντεβού σου, αφιέρωσε μία στιγμή για να απεικονίσεις τι θα συμβεί αν εξελίσσονταν όλα τέλεια. Θα είχες μία όμορφη κουβέντα; Θα λάτρευαν όλοι τις ιδέες σου; Διευκρίνισε στον εαυτό σου πώς θα πήγαινε η συνάντηση και πώς θα ένιωθες γι' αυτό. Ξαναφτιάξε αυτά τα συναισθήματα και άφησε τον εαυτό σου να τα αισθανθεί. Τουλάχιστον, θα υποδέχεσαι κάθε νέα συνθήκη με καλή διάθεση.
Ολοκλήρωσε την ημέρα σκεπτόμενος ένα καλύτερο αύριο

Πριν πας για ύπνο, φαντάσου πώς μπορεί να είναι η αυριανή μέρα - όχι αυτό που νομίζεις ότι θα είναι, αλλά το καλύτερο δυνατό. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου να σκεφτεί μόνο όσα μπορούν να συμβούν σε ρεαλιστικό επίπεδο. Γίνε πιο δημιουργικός και φαντάσου ότι αύριο θα μπορούσες να πετάξεις.

Μπορεί αυτές οι σκέψεις να σε κάνουν να αισθανθείς κάπως αφελής ή αστείος, αλλά είναι μία καλή τακτική για να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη. Αυτό όχι μόνο θα σε κάνει να χαμογελάς συχνότερα, αλλά θα σε βοηθήσει να φαντάζεσαι το μέλλον που θέλεις να έχεις.

 
Top