Πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες των μπλόκων απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Καλώ τους αγρότες των μπλόκων να συναντηθούμε, να συζητήσουμε όπως έγινε και τον Δεκέμβρη, να πάρουν γραπτώς τις απαντήσεις, αυτές τις οποίες μπορούμε να δώσουμε και να ξέρει κι ο κόσμος ποια είναι τα αιτήματα και ποιες είναι οι απαντήσεις», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως «το θολό τοπίο που υπάρχει αυτή την ώρα, δηλαδή υπάρχουν κάποια αιτήματα χωρίς να δίνεται στο υπουργείο η δυνατότητα να συζητηθούν και να δοθούν οι απαντήσεις, συντηρεί μια κατάσταση η οποία δεν είναι υγιής».
«Νομίζω ότι η καλή θέληση, η καλή πίστη για διάλογο πρέπει να υπάρχει. Η πόρτα του υπουργείου ήταν πάντα ανοιχτή. Έχω μιλήσει όχι μόνο με τους εκπροσώπους των μπλόκων που μιλήσαμε τον Δεκέμβρη και η πρόταση να ξαναμιλήσουμε είναι ανοιχτή από τότε, ωστόσο ανταπόκριση δεν έχω πάρει ακόμα για δεύτερη συνάντηση. Να δούμε εκ νέου τα αιτήματα, να δούμε ποια απ' αυτά που τέθηκαν τον Δεκέμβρη επιλύθηκαν, ποια είναι σε τροχιά επίλυσης και τι μπορεί να γίνει στις συγκεκριμένες συνθήκες, στις οποίες βρίσκεται η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.
Σημείωσε, δε, ότι «ο διάλογος με τους αγρότες όλους συνεχίζεται, δεν σταμάτησε ποτέ» και πως κάθε μέρα στο υπουργείο τόσο ο ίδιος όσο και οι υφυπουργοί είναι συνεχώς σε επαφή με τον κόσμο, «επιλύονται ζητήματα ή μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης πάρα πολλά πράγματα» και γι' αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή τη στιγμή «τη μη απάντηση από την πλευρά των μπλόκων», γιατί δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του.
Υπενθύμισε ότι έχουν γίνει βήματα από τον Δεκέμβριο σε μια σειρά από ζητήματα και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ανοιχτών τιμών, κυρίως στο βαμβάκι, υπογραμμίζοντας ότι αυτό τελείωσε σαν φαινόμενο. «Είναι απαράδεκτο και θα τελειώσει οριστικά. Είτε με συμβόλαιο θα γίνεται η καλλιέργεια, είτε στην παράδοση θα γίνεται με τιμολόγηση επιτόπου. Και η εξόφληση για τις 60 ημέρες είναι νόμος που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε, τον κάναμε πιο ευέλικτο και προστατευτικό για τους αγρότες και προχωράμε. Επίσης πολλά βήματα έχουν γίνει για την προστασία της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού», εξήγησε ο υπουργός.
Είπε ακόμα πως «με τη βοήθεια όλων μας, την καλή πίστη και πολλή δουλειά σιγά - σιγά τα πράγματα βελτιώνονται», επισημαίνοντας πως «γεωργία και κτηνοτροφία πέρασαν δύσκολες εποχές, όχι μόνο στα μνημόνια αλλά και πριν απ' αυτά και αυτές τις παθογένειες, που είναι συσσωρευμένες χρόνια, προσπαθούμε να επιλύσουμε».
Ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε την αντίθεσή του στις διώξεις αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θέλουμε αγροτοδικεία για τη συνδικαλιστική τους δράση». «Ο τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης μας προβληματίζει μεν, ωστόσο δεν μπορούμε και δεν είναι θεσμικά σωστό να επέμβουμε στις αποφάσεις και τις κινήσεις της», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν είναι κατ' εντολή της κυβέρνησης (οι διώξεις). Και πώς είναι δυνατό, άλλωστε, τη λειτουργία ενός θεσμού να την κατευθύνει η κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν άλλοι είχαν μάθει να λειτουργούν αλλιώς τα προηγούμενα χρόνια, να κατευθύνουν τη Δικαιοσύνη, πάντως αυτό σήμερα δεν συμβαίνει πουθενά».
Η Zootechnia φέρνει γνώση και καινοτομία
Ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος σήμερα το απόγευμα (στις 19:00) εγκαινιάζει στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την έκθεση Zootechnia είπε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση του είδους τα τελευταία χρόνια, «είναι μια έκθεση που φέρνει τη γνώση και την καινοτομία και τις νέες ιδέες στον χώρο της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας» και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να διευρύνουν τους ορίζοντές μας πάνω στον συγκεκριμένο κλάδο.
Υπογράμμισε, δε, τον ρόλο της διοίκησης της ΔΕΘ όχι μόνο στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκθεσης αλλά και των υπόλοιπων εκθέσεων που διοργανώνει και φιλοξενεί. «Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της ΔΕΘ έχει αναβαθμίσει πάρα πολύ όλους τους θεσμούς των εκθέσεων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας από τη Διεθνή Έκθεση μέχρι την Agrotica και τώρα τη Zootechnia, γίνονται σπουδαία βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνάντηση με εκπροσώπους του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, στο υπουργείο, επισημαίνοντας πως το υπουργείο θα συμβάλει όπου μπορεί προκειμένου να αλλάξει την κατάσταση υπέρ του συνεταιρισμού. «Μας εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός, ο οποίος είναι ένας συνεταιρισμός που πρωτοπόρησε και έχει φέρει πολλές καινοτομίες και στον βαθμό που μπορούμε να παρέμβουμε θα το κάνουμε. Είπαμε ποια είναι τα σημεία που μπορεί το υπουργείο να συνεισφέρει, να παρέμβει και να αλλάξει την κατάσταση υπέρ του συνεταιρισμού και σ' αυτά ήδη από χθες έχουν γίνει ενέργειες», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης.
Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να κάνει μεγαλύτερα βήματα η χώρα μας σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς εν γένει καθώς είναι ένα πεδίο, στο οποίο έχουμε μείνει πίσω. «Είναι η χώρα μας από τις χώρες που έχουν μικρότερη συμμετοχή αγροτών, και σε εισόδημα, σε επίπεδο συνεταιρισμών. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Σε όλη την Ευρώπη οι συνεταιρισμοί αγροτών είναι πολύ ισχυροί. Στη χώρα μας, λόγω των παθογενειών προηγούμενων ετών, έχουμε μείνει πίσω. Αυτά τα συνεταιριστικά σχήματα, τα υγιή αλλά και τα παλαιότερα ιστορικά που αντιμετώπισαν προβλήματα είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τρόπους να τα βοηθήσουμε», τόνισε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ