Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι σε 
δραστηριότητες διανοητικής πρόκλησης έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν:


-Διάβασε ένα βιβλίο

-Πήγαινε σε μια διάλεξη

-Άκου ραδιόφωνο

-Παίξε ένα παιχνίδι

-Επισκέψου ένα μουσείο

-Μάθε μια ξένη γλώσσα
Ανακάτεψε τα πράγματα

Θυμάσαι που ως παιδί προσπαθούσες να μιλάς ανάποδα; Ερευνητές στο Πανεπιστήμιου Ντιουκ δημιούργησαν ασκήσεις που αποκαλούν “neurobics”, οι οποίες προκαλούν τον εγκέφαλό σου να σκεφτεί με καινούργιους τρόπους. Καθώς οι πέντε αισθήσεις σου είναι το κλειδί της μάθησης, χρησιμοποίησέ τις για να εξασκήσεις το μυαλό σου. Αν είσαι δεξιόχειρας, προσπάθησε να χρησιμοποιείς το αριστερό σου χέρι. Πήγαινε στη δουλειά από άλλο δρόμο. Κλείσε τα μάτια σου και δες αν μπορείς να αναγνωρίσεις μια τροφή από τη γεύση της.
Γυμνάσου για κοφτερό μυαλό

Η άσκηση, ειδικά εκείνη που κάνει τους παλμούς σου να αυξάνονται όπως το βάδισμα ή το κολύμπι, έχει και διανοητικά πλεονεκτήματα. Παρότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς το λόγο, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τις συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Το να παραμένεις δραστήρια μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη, τη φαντασία ακόμη και την ικανότητά σου να προγραμματίζεις τις διάφορες δουλειές σου.
Η υγιεινή διατροφή βοηθά τον εγκέφαλο

Κάνε κάτι καλό για τον εγκέφαλό σου και διάλεξε τροφές που είναι καλές για την καρδιά και την περίμετρο της μέσης σου. Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία σου διπλασιάζει τις πιθανότητες για άνοια στο μέλλον. Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν επίσης τις πιθανότητές σου. Δοκίμασε αυτές τις εύκολες συμβουλές:
Ψήσε στο φούρνο ή στο γκριλ

Μαγείρεψε με καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο ή έλαια παό σπόρους και καρπούς αντί να χρησιμοποιείς κρέμα γάλακτος, βούτυρο και ζωικά λιπαρά

Τρώγε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Τρώγε άφθονο ψάρι.

Πρόσεξε τι πίνεις

Γνωρίζεις ότι το πολύ ποτό μπορεί να επηρεάσει την κρίση, την ομιλία, την κίνηση και τη μνήμη σου. Το ήξερες όμως πως το αλκοόλ μπορεί να έχει και μακροχρόνιες επιπτώσεις; Η υπερβολική κατανάλωση για μια μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να συρρικνώσει τον εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου σου. Και εκείνη η βλάβη μπορεί να κρατήσει για πάντα, ακόμη κι αν σταματήσεις να πίνεις. Ως υγιεινή ποσότητα θεωρείται ένα ποτό τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες.
Τα βιντεοπαιχνίδια εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό σου

Πιάσε το joystick. Αρκετές μελέτες βρήκαν πως τα βιντεοπαιχνίδια διεγείρουν τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχους την κίνηση, τη μνήμη, το σχεδιασμό και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Κάποιοι ειδικοί λένε πως τα παιχνίδια σε κάνουν μόνο καλύτερο στο παιχνίδι. Ίσως η ετυμηγορία δεν έχει βγει ακόμη, γιατί όμως να αφήνεις όλη τη διασκέδαση στα παιδιά;


Η μουσική βοηθά τον εγκέφαλό σου

Ευχαρίστησε τη μαμά σου που σε έβαζε να κάνεις εξάσκηση στο πιάνο. Η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο στην παιδική ηλικία σε ξεπληρώνει με πιο καθαρή σκέψη όταν μεγαλώσεις. Η μουσική εμπειρία ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική, όπως τη μνήμη και την ικανότητα σχεδιασμού. Βοηθά επίσης στον καλύτερο συντονισμό των χεριών. Επιπλέον, είναι διασκεδαστική – και δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσεις.


Κάνε φίλους για το μυαλό σου

Γίνε κοινωνικός άνθρωπος. Όταν μιλάς με άλλους ουσιαστικά οξύνεις τον εγκέφαλό σου, είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι είτε στην κοινότητά σου.

Μελέτες δείχνουν πως οι κοινωνικές δεξιότητες βελτιώνουν το μυαλό σου. Οπότε, προσφέρσου για εθελοντική εργασία, γράψου σε κάποιο μάθημα στο δήμο σου ή τηλεφώνησε σε μια φίλη ή φίλο!


Μείνε ήρεμος

Το υπερβολικό άγχος μπορεί να βλάψει τη φαιά σου ουσία, η οποία περιέχει κύτταρα που φυλάνε και επεξεργάζονται πληροφορίες. Να μερικοί τρόποι για να ηρεμήσεις:

-Πάρε βαθιές ανάσες

-Βρες κάτι που σε κάνει να γελάς

-Άκου μουσική

-Δοκίμασε yoga ή διαλογισμό

-Βρες κάποιον για να μιλήσεις

Ύπνος και εγκέφαλος

Κοιμήσου αρκετά πριν και αφότου μάθεις κάτι καινούργιο. Χρειάζεσαι ύπνο και στις δύο φάσεις. Όταν ξεκινάς κουρασμένη, είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς. Και όταν κοιμάσαι μετά, ο εγκέφαλός σου αρχειοθετεί τις νέες πληροφορίες ώστε να μπορείς να τις ανακαλέσεις αργότερα. Μια καλή νυχτερινή ξεκούραση είναι το καλύτερο για τη μνήμη και τη διάθεσή σου. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Βοηθήματα μνήμης

Όλοι ξεχνάμε που και που. Και καθώς μεγαλώνεις, μπορεί να μη θυμάσαι διάφορα πράγματα με την ίδια ευκολία όσο όταν ήσουν νεότερη. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. Κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν:

-Γράψε αυτά που θέλεις να θυμάσαι

-Χρησιμοποίησε το ημερολόγιο και τις λειτουργίες υπενθύμισης στο κινητό σου ακόμη και για απλά πράγματα (τηλέφωνο στο μπαμπά!)

-Συγκεντρώσου σε μία δουλειά κάθε φορά

-Μάθε καινούργια πράγματα, ένα βήμα τη φορά
Το παιχνίδι των ονομάτων

Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς ονόματα; Να επαναλαμβάνεις το όνομα ενός ανθρώπου την ώρα που του μιλάς – τουλάχιστον από μέσα σου, αν όχι δυνατά.

Ή σκέψου μια αστεία εικόνα ή ένα δίστιχο που θα συνδέσεις με το όνομά του.
 
Top