Γράφει ο Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος
Όλοι γνωρίζουμε ότι θα μας βρει η δυστυχία κάποια στιγμή στη ζωή μας. Είναι εκείνες οι...
στιγμές που νιώθουμε μια 

απόγνωση ή νιώθουμε να μας κατακλύζει ένα συναίσθημα απαισιοδοξίας. Μπορεί να νιώθουμε έτσι επειδή «χάσαμε» κάποιον που αγαπούσαμε ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Γνωρίζουμε βέβαια βαθιά μέσα μας ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό αργά ή γρήγορα.

Εμείς από τη μεριά μας θα σας παραθέσουμε 6 προτάσεις για να βγείτε από αυτή τη δύσκολη συναισθηματική σας κατάσταση πιο γρήγορα και ανώδυνα:

Πιστέψτε σε κάτι μεγαλύτερο
Μερικές φορές μπορεί να σας βοηθήσει το να πιστεύετε σε κάτι υπερβατικό. Είτε αυτό ονομάζεται Θεός είτε απλά Σύμπαν ή Φύση. Αν πιστεύετε σε κάτι «μεγαλύτερο» από τον εαυτό σας, μπορείτε να ξεπεράσετε πολλές δυσκολίες. Με πίστη. Σας εξυπηρετεί δηλαδή να πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιου είδους θεια πρόνοια ή ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και ότι αυτή η περίοδος δυστυχίας που περνάτε, είναι μια δοκιμασία.

«Η πίστη βλέπει το φως με την καρδιά σου, όταν το μόνο που βλέπουν τα μάτια σου είναι σκοτάδι », είχε πει κάποιος.

Συζητήστε με άλλους
Μερικές φορές σας βοηθάει σημαντικά το να μιλήσετε με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για εσάς και για το πώς αισθάνεστε. Είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε ενίοτε. Μη διστάσετε να τους εκμυστηρευτείτε όσα σας βασανίζουν.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι φίλοι, η οικογένειά σας ή οποιοσδήποτε άλλος . Αν δεν αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε ούτε με αυτούς τους ανθρώπους για οποιονδήποτε λόγο, θα μπορούσατε πάντα να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο ή έναν ειδικό σε αυτόν τον τομέα. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει χρήματα μεν, αλλά τι είναι πιο σημαντικό – η ευτυχία σας ή χρήματα;

Απομονωθείτε
Μπορεί να μοιάζει ως αντιφατική συμβουλή, αλλά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να απομονωθείτε για λίγο διάστημα από τους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι όμως που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά μερικούς ανθρώπους, ειδικά τους εσωστρεφείς.

Μην πάτε για λίγες μέρες στη δουλειά σας. Πείτε τους ότι είστε άρρωστος. Το ίδιο πείτε και στους φίλους ή τους συγγενείς σας. Όσο διάστημα μείνετε απομονωμένοι, διαβάστε βιβλία. Διαλογιστείτε. Βρείτε τα με τον εαυτό σας και επαναπροσδιορίστε τις αξίες σας.

Ξεκινήστε να εκφράζετε τον εαυτό σας στην τέχνη
Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε μέσα από την τέχνη. Κάποια από τα οποία τα αναφέρουμε εδώ:

Σας ανακουφίζει από το άγχος
Σας βοηθά να εκφράσετε το υποσυνείδητό σας
Ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη σας
Ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας
Αυξάνει την ανεκτικότητα, την ενσυναίσθηση και την αγάπη.
Μορφές τέχνης:

Χορός
Τραγούδι
Ζωγραφική
Σχέδιο

Να είστε ο εαυτός σας
Να είστε αυθόρμητοι. Και πραγματικά άσχημα να νιώθετε κάποιες φορές, δεν είναι λάθος να το δείξετε. Θέλετε να κλάψετε; Κλάψτε.

Αφήστε τα πάντα να συμβούν όπως συμβαίνουν. Όλα άλλωστε συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Και η δυστυχία ίσως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνετε ευτυχισμένοι. Όπως ακριβώς πρέπει πρώτα να χάσετε τον εαυτό σας για να τον.. .βρείτε ακολούθως .

Θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα όταν είστε ο εαυτός σας, γιατί τότε θα είστε αυθεντικοί δίχως να κρατάτε απωθημένα…

Να διασκεδάζετε
Το να διασκεδάζετε έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας. Ένα μότο που θα μπορούσατε να έχετε στη ζωή σας είναι το εξής: “Διασκέδασε τόσο όσο εργάζεσαι». Εάν εργάζεστε 8 ώρες τη μέρα, ας διαθέτετε και άλλες 8 ώρες για διασκέδαση μέσα σε αυτή.

Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκουράζεστε και θα αναζωογονείτε τον οργανισμό σας για την επόμενη μέρα. Μην υποτιμάτε λοιπόν την αξία της ψυχαγωγίας και της σωστής αξιοποίησης του ελευθέρου σας χρόνου.

Κλείνοντας…

Η ζωή είναι τόσο ειρωνική άλλωστε. Χρειάζεται να δυστυχήσουμε για να μάθουμε τι σημαίνει το να είμαστε ευτυχισμένοι. Χρειάζεται ο θόρυβος για να εκτιμήσουμε τη σιωπή και πρέπει να βιώσουμε την απουσία κάποιου για να μάθουμε την αξία της παρουσίας του.

Η ζωή είναι σκληρή, αλλά και θα πρέπει να την διαχειριστείτε ανάλογα.
 Δεν υπάρχει εύκολος «δρόμος» για να ζήσετε τη ζωή σας, θα πρέπει να είστε δυναμικοί.

Οπότε τι άλλο μένει να κάνετε; Να αναλάβετε απόλυτα την ευθύνη για τη ζωή σας. Εκτός και αν δεν θέλετε να είστε ο πρωταγωνιστής της ζωής σας, αλλά να την παρακολουθείτε απλά από το …περιθώριο…
Πηγή
 
Top