Άρθρο – Παρέμβαση Δημοτικού Συμβούλου, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » Ζαχαρία Ζούπη

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τον άδικο θάνατο του 16χρονου Κωνσταντίνου δεν συγκλόνισε μόνο το πανελλήνιο και ασφαλώς τους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Μας έβαλε όλους να δούμε καθαρά – ειδικά όσους έχουμε ασκήσει για μικρότερο ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάποιας μορφής τοπική εξουσία – ότι τα θέματα ασφαλείας του δημόσιου χώρου προηγούνται και από έργα και από εκδηλώσεις και από κάθε άλλου είδους παρέμβαση ενός Δήμου. Η ανθρώπινη ζωή δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Μια ζωή, μια ζωή ενός παιδιού  θα μπορούσε να σωθεί, αν είχαν κλείσει μονοπάτια που οδηγούν στο γκρεμό, αν υπήρχε σήμανση επικινδυνότητας για κατολισθήσεις, αν υπήρχε συρματόπλεξη και είχε ριχτεί προστατευτικό πλέγμα στα βράχια. Τόσο απλό. Τόσο απλό , κι όμως δεν είχε γίνει διαχρονικά από την στιγμή λειτουργίας του Πάρκου. Δήμος και φορείς που συγκροτούν την κοινωνία των πολιτών έχουν ευθύνες. Πριν απ΄όλα ασφαλώς ο Δήμος.  

Φοβάμαι ότι αυτές τις αυτονόητες αλήθειες δεν τις ασπαζόμαστε στην πραγματικότητα  όλοι. Διαφορετικά δεν μπορώ να καταλάβω την απουσία κάθε είδησης έστω σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν μπορώ να κατανοήσω την αφωνία της Δημοτικής Αρχής. Όπως δεν μπορώ να κατανοήσω και την επιμονή της, την μέρα του πένθους και της θλίψης, να οργανώσει την Γιορτή Νεολαίας λίγα μέτρα πιο πέρα από την τραγωδία.  Παράλληλα φοβάμαι, ότι όταν κάποιοι  μιλούν για διαχρονικές ευθύνες εξαιρούν τον εαυτό τους. Είναι αυτονόητο, ότι όλοι όσοι διοίκησαν/σαμε τον Δήμο συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής Δημοτικής Αρχής που βρίσκεται στην εξουσία τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια έχουν/έχουμε ευθύνες

Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος έχει χρέος να απαντήσει σε δύο απλά ερωτήματα:

  1. 1.      Υπήρχαν ή όχι υπομνήματα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων στο Σελεπίτσαρι που έθεταν επιτακτικά το θέμα όπως δημοσίως έχουν ισχυριστεί πολίτες και αν ναι, γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα;

  2. 2.      Υπήρχαν ή όχι παρατηρήσεις και από τους φύλακες του Πάρκου για αυξημένα φαινόμενα κατολισθήσεων στο τελευταίο διάστημα;



Θέτω τα ερωτήματα αυτά , πιστεύοντας ότι είτε τα μέτρα δεν πάρθηκαν από άγνοια είτε από ολιγωρία ή γνώση αλλά υποτίμηση η ευθύνη υπάρχει.Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, αν σου έχουν εντοπίσει κάτι, αν σου το έχουν πει, υπάρχει και κάποια ευθύνη παραπάνω. Σοφόν το σαφές. Κλείνω αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το χρέος να συζητήσει και να αποφασίσει την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εν ολίγοις, να υλοποιηθούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να γίνει εκδήλωση στο Πάρκο, που παιδιά πάνε από τα βράχια για να παρακολουθήσουν πανοραμικά μια συναυλία ή οτιδήποτε , χωρίς να έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα. Έλπίζω, ο Δήμαρχος να έχει δώσει ήδη εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και τα συνεργεία και να φέρει ολοκληρωμένη, κοστολογημένη , χρονοδιαγραμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο , ο Δήμαρχος θα πρέπει να δείξει ευαισθησία για τα θέματα ασφαλείας όλων των δημοσίων χώρων και των υποδομών του Δήμου. Να κάνει μια συνολική διερεύνηση και να ληφθούν μέτρα.Λυπάμαι που θα το πω, αλά δεν έδειξε καμία ευαισθησία για παράδειγμα όταν καλούσε πέρυσι τους πολίτες στις συναυλίες στον χώρο δίπλα από τις εγκαταστάσεις της OIL ONE, χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος με βαθμό επικινδυνότητας ΣΕΒΕΖΟ, από την Περιφέρεια Αττικής! Εν ολίγοις, παραπέρα δεν πάει. Αναφερόμαστε σε κίνδυνο τεραστίων διαστάσεων έκρηξη. Διάβασα ένα άρθρο φίλου όπου οι πιθανότητες να γίνει μια τέτοια έκρηξη στον χώρο είναι περίπου ίσες με το να πατήσει κάποιος μια νάρκη στον Θεσσαλικό Κάμπο. Αν και απόφοιτος Φυσικομαθηματικής που του άρεσαν πολύ οι Πιθανότητες, δεν ξέρω αν είναι έτσι. Μπορεί πράγματι οι πιθανότητες να είναι αυτού του επιπέδου. Ίσως τόσες να ήταν και οι πιθανότητες να πέσει ένα παιδί από τον βράχο και να σκοτωθεί . Συνέβη όμως. Δεν παίζεις μ΄αυτά τα πράγματα .

Εγώ ένα γνωρίζω : Ο Δήμαρχος της πόλης καλούσε τους πολίτες σε ένα χώρο τόσο επίνδυνο και ήταν πολύ χαρούμενος που πήγαν πολές χιλιάδες , λες και δεν θα πήγαιναν τσάμπα πολίτες να ακούσουν τον Μάλαμα, την Γλυκερία ή τον Παπακωνσταντίνου, χωρίς να τους έχει ενημερώσει ο Δήμος, αλλά και κανένας άλλος που γνώριζε τον κίνδυνο αυτό. Ίσως κάποιοι να θαμπώθηκαν από το πλήθος και να μην μίλησαν. Ίσως σε κάποιους φαινόμουν « γραφικός» που σημείωνα τους κινδύνους, σαν κάποιος που « πήγαινε κόντρα στο ρεύμα» και χάνει ψήφους μ΄αυτά που λέει. Δεν πειράζει. Η υπεύθυνη στάση δεν χειροκροτείται πάντα.  Το ανυποψίαστο, μη ενημερωμένο όμως πλήθος δεν ξεπλένει ευθύνες κανενός.  Το ότι καλέστηκαν τόσες χιλιάδες κόσμος να παραβρεθεί στον συγκεκριμένο χώρο συνιστά ανεύθυνη στάση που θα μπορούσε να έχει τραγικά αποτελέσματα. 

 Ακόμα πιο σοκαριστική όμως ήταν η απάντηση του Δημάρχου, σε συνέντευξη προς το drapetsiniκαι το stagona4u που τον ρώτησαν για αυτό το θέμα. Η απάντηση ήταν τρομακτικά κυνική και συνοψιζόταν στην άποψη, ότι αν γινόταν ένα ατύχημα δεν θα την πλήρωναν μόνο όσοι ήταν στις εκδηλώσεις, αλλά και άλλοι που δεν βρίσκονταν στον χώρο! Πως το ακούτε άραγε αυτό; Σοβαρή, υπεύθυνη απάντηση Δημάρχου; Τι να σκέφτονταν άραγε οι πολίτες που δεν είχαν καμία ενημέρωση; Εγώ αναφωνώ: Έλεος !!! Όλα έχουν και τα όριά τους. Δεν αναφέρομαι δε για το θέμα της ραδιενέργειας που αναφερόμουν πέρυσι, γιατί θα επανέλθω με ολοκληρωμένα στοιχεία σε ένα ειδικό άρθρο.

Ωστόσο, θέματα επικινδυνότητας υπάρχουν κι αλλού και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα το υπάρχον πλαίσιο για την λειτουργία των Παιδικών Χαρών θέτει ως απαραίτητο όρο λειτουργίας το « ταμπελάκι πιστοποίησης ». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όταν τελειώσει ένα έργο ανάπλασης Παιδικής Χαράς δεν παραδίνεται προς χρήση, παρά μόνο αν γίνει έλεγχος και πιστοποίηση που βεβαιώνει την καταλληλότητα τω εγκαταστάσεων και την ασφάλεια.Τότε τοποθετείται το « ταμπελάκι » στην είσοδο και η Παιδική Χαρά μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί. Προσοχή! Όποια Παιδική Χαρά δεν διαθέτει στην είσοδο αυτή την σήμανση, δεν μπορεί να λειτουργεί, δεν θεωρείται ασφαλής και οι γονείς πρέπει να το ξέρουν αυτό. Ας έρθουμε τώρα στον Δήμο μας. Πριν ενάμισι περίπου χρόνο παραδόθηκαν 5 Παιδικές Χαρές ( π.χ στο Πρέσσοφ κ.ά). Σε καμία δεν υπήρχε η πιστοποίηση! 

 Έθεσα το θέμα με δηλώσεις. Έθεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει η διαδικασία που προβλέπεται! Τι σημαίνει αυτό ; Ότι κακώς λειτούργησαν και λειτουργούσαν. Ότι δεν υπάρχει βεβαίωση – πιστοίηση ασφάλειας. Ποιος πήρε λοιπόν την ευθύνη; Γιατί και με ποια ευθύνη έδωσε ο Δήμαρχος  σε λειτουργία τις Παιδικές Χαρές ; Είναι αυτό στάση ευθύνης απέναντι στους γονείς και τα παιδιά; Ασφαλώς όχι.  Τι θα γινόταν , αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα; Τα ίδια ερωτήματα ισχύουν και για τις 15 Παιδικές Χαρές που παιδεύεται 3,5 χρόνια να τις τελειώσει αν και η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει το ποσόν των 900.000 ευρώ.

Θα μπορούσα να να φέρω και άλλα παραδείγματα. Ωστόσο, είναι φανερό, ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει πολιτική ασφαλείας και μάλιστα στην πράξη φαίνεται ότι αυτά τα θέματα  τα υποτιμάει. Μάλιστα υποτιμάει και αποφεύγει την ενημέρωση των δημοτών. Συμβουλεύω τον Δήμαρχο να αλλάξει ρότα. Να ευαισθητοποιηθεί από την πρόσφατη τραγωδία και να συνειδητοποιήσει ότι έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες. 

Όσον αφορά εμένα, θα συνεχίσω να παρεμβαίνω μαζί με τους συνεργάτες μου να θέτω τα ζητήματα, ακόμα και αν δεν είναι σε πρώτη φάση αρεστές οι απόψεις μου. Ασχολούμαι με τα κοινά, γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος και όχι αρεστός με εντυπωσιακές κινήσεις βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων.
 
Top