νέα ενδιαφέροντα, να αφιερώσουμε παραπάνω χρόνο στα είδη υπάρχοντα ενδιαφέροντά μας, να συμμετέχουμε σε διαφόρων ειδών φοιτητικές οργανώσεις αλλά και να κανουμε μακροχρόνιες φιλίες.
Ωστόσο, το να ανταπεξέλθει κανείς σε όλες του τις δραστηριότητες και να είναι καλός σε αυτές, είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα με τη σχολή, τα αθλήματα, κάποια part-time δουλειά και κάθε είδους δραστηριότητα, και παράλληλα να περνάμε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας. Κάθε φοιτητής, όμως μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το χρόνο του, ώστε να ανταπεξέλθει σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παραπάνω. Αν ανήκεις σε αυτούς τους “πολυάσχολους” φοιτητές, δες μερικές ιδέες για να οργανώνεις καλύτερα το χρόνο σου:
1. Ημερολόγιο
Η χρήση ενός ημερολογίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος να οργανώνεις τη μέρα σου. Θα σε διευκολύνει στο να προγραμματίζεις τα ραντεβού σου και να θυμάσαι τις υποχρεώσεις σου. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει στο να διαβάζεις με πρόγραμμα, ώστε να σου μένει περισσότερος χρόνος για άλλες δραστηριότητες. Άλλοι προτιμούν τα χάρτινα ημερολόγια και άλλοι τα ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση, βρες ένα ημερολόγιο που να σου ταιριάζει, οργάνωσέ το και μείνε πιστός σε αυτό.
2. Υπενθύμιση στο κινητό
Αν πρέπει να γράψεις μια εργασία για τη σχολή ή να κάνεις κάτι τόσο απλό όσο το να επισκεφθείς κάποιον καθηγητή τις ώρες που θα είναι στο γραφείο του, όρισε μια υπενθύμιση στο κινητό σου τηλέφωνο. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι κυριολεκτικά στην τσέπη σου, πράγμα που θα κάνει την οργάνωση πολύ πιο εύκολη. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να ορίσεις ένα alarm για κάποιες πιο σημαντικές υπενθυμίσεις ώστε να μην χάσεις το deadline για την επόμενη εργασία σου.
3. Προτεραιότητες
Δεν μπορείς να ασχολείσαι με όλες σου τις υποχρεώσεις ταυτόχρονα, και μάλιστα πολλές φορές δεν καταφέρνεις να τελειώσεις όλα όσα έχεις να κάνεις oύτε σε μία μέρα. Για αυτό σιγουρέψου ότι βάζεις τις σωστές προτεραιότητες και εκτελείς πρώτα τις υποχρεώσεις που επείγουν ή που έχουν deadline. Είναι προτιμότερο να τελειώσεις την εργασία που πρέπει να παραδώσεις αύριο, παρά να δεις επεισόδια από την αγαπημένη σου σειρά ή να ασχοληθείς με κάποιο project που έχεις να κάνεις για τον άλλο μήνα. Μια από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές συμβουλές είναι να χωρίζεις τις δουλειές σου σε κατηγορίες ώστε μετά να μπορείς να τις ταξινομήσεις. Για παράδειγμα, χώρισέ τις σε 3 κατηγορίες: σε αυτές που επείγουν, σε αυτές που δεν έχουν μεγάλη σημασία και σε αυτές που μπορούν να περιμένουν.
4. Βάλε πρόγραμμα
Μην αφήνεις τα πάντα για τελευταία στιγμή γιατί με αυτό τον τρόπο όλες οι ευθύνες θα συσσωρευτούν και τίποτα δεν θα γίνει με επιτυχία. Αυτό που θα σε διευκολύνει είναι να διαιρέσεις τις πολύπλοκες εργασίες σε μικρότερα κομμάτια που θα μπορούν να ολοκληρωθούν πιο εύκολα.
5. Μείνε συγκεντρωμένος
Το να μείνεις συγκεντρωμένος δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις ελεύθερο χρόνο. Τα διαλείμματα επιτρέπονται, απλά μην κάνεις ένα διάλειμμα μίας ώρας μετά από 15 λεπτά διαβάσματος. Επίσης, απόφυγε το multitasking. Αντί αυτού, ολοκλήρωσε μια εργασία πρωτού προχωρήσεις στην επόμενη. Θα δεις πως είναι πιο αποτελεσματικό το να μένεις συγκεντρωμένη σε ένα πράγμα τη φορά. Θα σου πάρει περισσότερο χρόνο να τελειώσεις τις ασκήσεις σου στα μαθηματικά αν παράλληλα ακούς μουσική ή βλέπεις μια ταινία.
Πηγή