Τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Αττική, που κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι, καταγράφει έρευνα της
εταιρείας MARC για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα που βιώνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Λεκανοπέδιο, με μισθούς κάτω από τα 500 ευρώ, καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, αδυναμία κάλυψης εκτάκτων αναγκών από τα νοικοκυριά αλλά και δυνατότητας να έχουν ικανοποιητική θέρμανση στα σπίτια τους.
Ποσοστό 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ 30% εργάζονται με μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες ή ημέρες), με το ποσοστό αυτό στις γυναίκες και στους νέους (18-34 ετών) να ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).
Στόχος της έρευνας ήταν η συστηματική συλλογή πρωτογενών πληροφοριών σχετικά με την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στους τομείς της εργασίας, των συνθηκών διαβίωσης και της συνδικαλιστικής απήχησης τόσο στον πληθυσμό των εργαζομένων όσο και των ανέργων στην Αττική, ενώ τον εξεταζόμενο πληθυσμό αποτέλεσαν οι μισθωτοί εργαζόμενοι, απασχολούμενοι στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και άνεργοι, 18-65 ετών, στην περιοχή της Αττικής.Το μέγεθος δείγματος ανήλθε σε 1.501 άτομα, εκ των οποίων 1.001 ήταν εργαζόμενοι και 500 άνεργοι. Η έρευνα διεξήχθη από 22 Νοεμβρίου 2017 έως 15 Δεκεμβρίου 2017.
Ενας στους τρεις δουλεύει σε διαφορετικό τομέα από τις σπουδές του
Στην έρευνα δεν έχει υπολογιστεί το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν πως έχει τύχει να υποαπασχοληθούν σποραδικά (έκαναν πού και πού μεροκάματα) κατά τη διάρκεια της ανεργίας τους και συνεπώς τα προαναφερόμενα μεγέθη θα πρέπει να θεωρηθούν σχετικώς υποτιμημένα.
Ενας στους τέσσερις δουλεύει χωρίς πλήρη ασφάλιση
Ενας στους τέσσερις εργαζόμενους κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση. Ποσοστό 16% αναφέρουν πως έχουν ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και 9,3% εργάζονται ανασφάλιστοι.
Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης. Το 1/4 όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερούνται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης.
Όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό 38%.
Επίσης, 25% των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πλήρη ασφάλιση. Σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι άνεργοι ή οι περιστασιακά εργαζόμενοι.
Μισθός κάτω των 500 ευρώ για έναν στους πέντε
Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%, ενώ όσοι προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δηλώνουν πως έχουν μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 42,1% γεγονός που καταδεικνύει τη σαφή και συνεχή τάση μείωσης των αποδοχών.
Ποσοστό 35% των εργαζομένων δήλωσαν πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου, δεν πληρώνονται επιπλέον. Το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών είναι συχνότερο στις γυναίκες (37% έναντι 33,7% των ανδρών).
Τέσσερις στους δέκα καθυστερούν να πληρωθούν
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων παρατηρείται σχετικά περισσότερο στις γυναίκες εργαζόμενες (45,3%) έναντι (39,6%) των ανδρών, ενώ ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.
Τέλος, έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.
Με ΙΧ μετακινούνται τέσσερις στους δέκα πολίτες
Οι μισοί μετακινούνται με ΜΜΜ
Πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τα δημόσια μέσα μεταφοράς στην περιοχή τους δηλώνουν 46% του εξεταζόμενου πληθυσμού. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό όσων εκφράζουν χαμηλό βαθμό ικανοποίησης (ελάχιστα ή καθόλου 48,5%). Η υψηλότερη ικανοποίηση για τα ΜΜΜ καταγράφεται μεταξύ των χρηστών του μετρό και του ηλεκτρικού.
Στην ερώτηση «τι θα θέλατε να βελτιωθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να τα προτιμάτε περισσότερο;», κυρίαρχη απάντηση είναι η «συχνότητα των δρομολογίων», η οποία αναφέρεται από τους έξι στους δέκα ερωτώμενους (63,8%). Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά: η χρονική ακρίβεια των προγραμματισμένων δρομολογίων (13,5%), το κόστος του εισιτηρίου (10,4%).
Το 43% δεν μπορεί να έχει ικανοποιητική θέρμανση
Στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό των οικονομικών δυσκολιών με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα λογαριασμούς ανέρχεται σε 60% έναντι 44% των εργαζομένων.
Ποσοστό 43% δήλωσαν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι τους. Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικής θέρμανσης ανέφεραν 60% των ανέργων και το 34% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.
Χωρίς διασκέδαση και διακοπές
Μείζον ζήτημα η εγκληματικότητα
Η σχετικά υψηλότερη ικανοποίηση καταγράφεται στους τομείς «Σχολεία/παιδικοί σταθμοί» και «Αγορά/εμπορικά καταστήματα», ενώ ο χαμηλότερος βαθμός ικανοποίησης αφορά την «Αίσθηση της ασφάλειας των κατοίκων» και την παράμετρο «Χώροι στάθμευσης».
Ποσοστό 50% δηλώνουν ικανοποίηση από τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής τους. Το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης καταγράφεται στον Πειραιά (32%) και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών(40%).
Ποσοστό 45% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες Υγείας στην περιοχή τους. Η χαμηλότερη ικανοποίηση από τις Υπηρεσίες Υγείας καταγράφεται στον Πειραιά (30%), στον Δυτικό Τομέα της Αττικής (31%) και στην Ανατολική Αττική (34%).
Το θέμα της εγκληματικότητας, τέλος αναφέρεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή που διαμένουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι, ιδιαίτερα στον κεντρικό Τομέα και τις περιοχές του Πειραιά..
lykavitos.gr