Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει στους διπλωματικούς κύκλους η τοποθέτηση της Τασίας Αθανασίου πρώην 
διευθύντριας του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στη Ρώμη ως full ambassador. 

Δεν ενόχλησε τόσο το γεγονός ότι η κυρία Αθανασίου είχε καταφέρει να «κλειδώσει» τη μετάθεση της στην «αιώνια πόλη» από τις 18 Μαρτίου 2016 για να παρουσιαστεί τελικά στη πρεσβεία στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, ούτε και ότι της χρεώθηκε η επιστροφή του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη στα πάτρια εδάφη επτά μήνες πριν την συνταξιοδότηση του, πράγμα πρωτοφανές για το υπουργείο Εξωτερικών. 
Δεν ενόχλησε ούτε ότι για να γίνει full ambassador παραλήφθηκαν συνολικά 35 πρέσβεις, μεταξύ των οποίων, ο πρώην διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Κάρολου Παπούλια, Κωνσταντίνος Μπίκας, ο πρώην πρέσβης στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης από τους οξυδερκέστερους – ο οποίος «επικουρεί» υπηρεσιακά αυτή την εποχή – και ο νυν πρέσβης στη Χάγη, Δημήτρης Χρονόπουλος καθώς και η διακεκριμένη πρέσβης στον ΟΗΕ, Κατερίνα Μπούρα σύζυγος του εκλιπόντα Γιάννου Κρανιδιώτη την οποία έφεραν άρον-άρον πίσω.
Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ότι η κυρία Αθανασίου τοποθετήθηκε στη Ρώμη χωρίς να γνωρίζει την ιταλική γλώσσα, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό της που έχει αναρτηθεί στην σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. 
Η Τασία Αθανασίου επιστρέφει στη Ρώμη έπειτα από έξι χρόνια όπου υπηρετούσε στην πρεσβεία μας στο Βατικανό ως σύμβουλος και όπως λένε οι κακές γλώσσες, επιστρέφει μάλλον για να τελειοποιήσει τα ιταλικά της. 
Στο επίσημο βιογραφικό της νέας μας πρέσβη στη Ρώμη φαίνεται ότι η κα. Αθανασίου δεν γνωρίζει την ιταλική γλώσσα. 
 
Όμως η τοποθέτηση της Τασίας Αθανασίου στη Ρώμη δεν είναι το μοναδικό θέμα που συζητείται αυτόν τον καιρό στα διπλωματικά γραφεία. 
Μετά το άνοιγμα της ελληνικής πρεσβείας στη Σιγκαπούρη και το ενοίκιο των 122 χιλιάδων ευρώ που πλήρωσε το υπουργείο Εξωτερικών για το μίσθωμα του κτιρίου για οκτώ μήνες, όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, μια ακόμα «φωτογραφική» τοποθέτηση έρχεται στο φως προκαλώντας ερωτήματα και σχόλια. 
Η υπάλληλος Βασιλική Κουσκούτη, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που είναι αναρτημένα στη Διαύγεια, φαίνεται ότι σε διάστημα τεσσάρων μηνών τοποθετήθηκε αρχικά στη Σόφια με το υπουργείο να πληρώνει 11.655 ευρώ για την μεταφορά της οικοσκευής της, λίγο πριν μετακινηθεί στη νεοσύστατη πρεσβεία της Σιγκαπούρης με το αντίστοιχο κόστος να ανέρχεται στις 10.650 ευρώ. 
Σύμφωνα με άλλα έγγραφα στη Διαύγεια, η μεταφορά των οικοσκευών των υπαλλήλων της ελληνικής πρεσβείας στη Σιγκαπούρη κόστισαν συνολικά 136.400 ευρώ. 
Στο εξωφρενικό ποσό των 136,400 ευρώ για τα δεδομένα της εποχής έφτασε το κόστος για την μεταφορά των οικοσκευών των υπαλλήλων στη νεοσύστατη ελληνική πρεσβεία στη Σιγκαπούρη.

 
Φρίξος Δρακοντίδης -PROTOTHEMA.GR
 
Top