Συμβαίνει μία φορά κάθε 150 χρόνια και θα έχουν ευκαιρία να το απολαύσουν κυρίως οι κάτοικοι του Βόρειο Ημισφαιρίου, ήτοι και στην 
Ελλάδα. Στις 31 Ιανουαρίου θα εμφανιστεί το σούπερ «μπλε ματωμένο» φεγγάρι. 
Όποιος έχει ρίξει μία ματιά στον βραδυνό ουρανό, ενδεχομένως να έχει παρατηρήσει ότι το φεγγάρι φαίνεται κατά πολύ μεγαλύτερο.Αυτό συμβαίνει διότι ο φυσικός δορυφόρος της Γης έχει πλησιάσει στο κοντινότερο σημείο των τελευταίων 150 ετών. Ως εκ τούτου, φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% πιο φωτεινό.

Στις 31 Ιανουαρίου θα έχουμε τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο που έχουμε και θα δούμε ποτέ στη ζωή μας. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε το ίδιο φαινόμενο, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866! 


Στην ουσία, το φαινόμενο ξεκίνησε με την Πανσέληνο της 3ης Δεκεμβρίου. Συνεχίστηκε με την Πανσέληνο της Πρωτοχρονιάς και κορυφώνεται, στη μεγαλύτερη δυνατή φάση του, στις 31 Ιανουαρίου. Το «ματωμένο» φεγγάρι, γίνεται αυτόματα και «μπλε», διότι είναι το δεύτερο στον ίδιο μήνα.

Η κορύφωση της... κορύφωσης του φαινομένου θα λάβει χώρα για ένα δύωρο, το οποίο θα είναι διαφορετικό για κάθε χώρα, λόγω της διαφοράς στην ώρα, αλλά και στο γεωγραφικό πλάτος και μήκος.

Το άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο θα γίνει ορατό στην Ανατολική Ασία, σε περιοχές του Ατλαντικού, στις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής. Στις ανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στην Ευρώπη, θα είναι μεν ορατό, αλλά όχι τόσο έντονα όσο στις προηγούμενες.


Η NASA, που ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την κάλυψη και μελέτη αναλόγων φαινομένων, θα καλύψει ζωντανά μέσω διαδικτύου το σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι, καθώς, όπως δήλωσε ένας επιστήμονας: «Όσοι δεν θα είναι σε θέση να το δουν, δεν μπορούν να περιμένουν άλλα 150 χρόνια για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία».   πηγή


 
Top