Μήλον της Εριδος έχει γίνει η βραχονησίδα στην είσοδο του Αργοσαρωνικού Κόλπου, Σαν Τζώρτζη, γνωστή και ως Αγιος Γεώργιος ή Βέλβινα, ανάμεσα σε Υδρα και Λαύριο.
Μπορεί οι Υδραίοι να νιώθουν ότι έχουν φτάσει λίγο πριν από το τέλος της εξάχρονης ομηρίας...
του ακατοίκητου νησιού τους, του Αϊ-Γιώργη (Σαν Τζώρτζι), αλλά ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είναι αυτός που θα δώσει την οριστική απάντηση σε ποιον ανήκει η βραχονησίδα.
Πριν από λίγες μέρες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι η βραχονησίδα Αϊ-Γιώργης, ανήκει διοικητικά στον Δήμο της Υδρας και όχι στον Δήμο Λαυρίου. Τη γνωμοδότηση είχε ζητήσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, και τώρα ο φάκελος είναι στα χέρια του Πάνου Σκουρλέτη για να αποφασίσει σε ποιον δήμο θα δωρίσει το νησί, το οποίο θα ενισχύει κατά ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο τα δημοτικά ταμεία.
Μία αλλαγή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην απογραφή του 2011, και το νησάκι Αϊ-Γιώργης στο μέσο περίπου της απόστασης Υδρας-Λαυρίου κατοχυρώθηκε διοικητικά στον Δήμο Λαυρεωτικής αντί της Υδρας, όπως ίσχυε τα τελευταία 178 χρόνια. Εδώ και 6 χρόνια οι δήμοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την κηδεμονία της βραχονησίδας, η οποία τον τελευταίο χρόνο φιλοξενεί στην κορυφογραμμή της μία μεγάλη αιολική εγκατάσταση. Περίπου 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι αρκετά ώστε να αποφέρουν σε όποιον τελικά δήμο κερδίσει την αντιπαράθεση έσοδα κοντό στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Και αυτό γιατί τόσο η εταιρία Τέρνα Ενεργειακή, στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο, καταθέτει ειδικό τέλος στο δήμο που διαχειρίζεται το νησί αλλά και η ΔΕΗ προσφέρει απαλλαγή από την πληρωμή λογαριασμών. Είναι ενδεικτικό ότι ο Δήμος Λαυρίου, στον οποίο διοικητικά ανήκει ο Αϊ-Γιώργης, μέχρι και σήμερα εισέπραξε από την εταιρία για τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Μάρτιο του 2017 έσοδα ύψους 432.255 €.
Τις τελευταίες μέρες, ο Πάνος Σκουρλέτης έχει δεχτεί αντιπροσωπίες και των δύο δήμων, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από βουλευτές, νομικούς, ακόμα και έναν ιστορικό, προσπάθησαν να πείσουν τον υπουργό για την αλήθεια των επιχειρημάτων τους, επιστρατεύοντας από χάρτες μέχρι και κείμενα του Παυσανία. Τον Δήμο Υδρας στήριξαν οι βουλευτές Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, ενώ τη συμπαράστασή τους στο αίτημα του δήμου έχουν εκφράσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Κώστας Δουζίνας και της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος. Το δήμαρχο Λαυρεωτικής συνόδευαν οι βουλευτές Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Δέδες, και ο ιστορικός Γιώργος Δερμάτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Louvain la Neuve.
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι οι προσπάθειες όλων όσοι στοιχηθήκαμε δίπλα στο δήμαρχο Υδρας κ. Γ. Κουκουδάκη επιτέλους ευοδώθηκαν. Είναι δικαίωση για εμάς η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος για μία αλλαγή που έγινε πριν από 6 χρόνια και δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στον Δήμο Υδρας. Οι δημότες του έχουν κάθε μέρα να αντιμετωπίσουν την κρατική «υπερπροστασία». Πολεοδομία, Αρχαιολογία και Δασονομία έχουν επιβάλει στους δημότες αρκετές γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ούτε κουφώματα μπορούν να βάλουν και είναι δύσκολο να θερμανθούν τα παλιά και ψηλοτάβανα σπίτια του νησιού. Το αντιστάθμισμα από ΔΕΗ αλλά και από την εταιρία που διαχειρίζεται το αιολικό πάρκο θα βοηθήσει σημαντικά τη ζωή των κατοίκων», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος, στον «Ε.Τ.».
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαυρεωτικής σημείωσε ότι «η απλή γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τη διοικητική υπαγωγή της νησίδας στον Δήμο Υδρας δεν σημαίνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτης, είναι υποχρεωμένος να την κάνει αποδεκτή, εφόσον πεισθεί ότι το δίκαιο και το νόμιμο δεν τεκμηριώνονται και ότι αυτά ευρίσκονται στην πλευρά του Δήμου Λαυρεωτικής».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος