Ο ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ..ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΣΤΕΓΗ...

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΠΟΥ  ΕΙΝΑΙ;;;

Το θέμα της διακοπής της λειτουργίας του ιδρύματος της Παιδικής Στέγης εδώ και πέντε χρόνια, έχει τεθεί πολλές φορές και στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, η Παιδική «Στέγη Κρώσφηλδ» ιδρύθηκε το 1932 σε οικόπεδο έκτασης 2.680,4 τ.μ. στον τότε Δήμο Πειραιωτών (σήμερα Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας).

Το οικόπεδο φαίνεται ότι παραχωρήθηκε από τον δήμο, ενώ το κτίριο (704 τ.μ.) χτίστηκε με δαπάνες της Ελληνοβρετανίδας λαίδης Κρώσφηλδ, το γένος Ηλία Ηλιάδη, που επιτελούσε στην Αθήνα και τον Πειραιά φιλανθρωπικό έργο, σε μια εποχή δύσκολη, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, με πολλές φτωχές οικογένειες.

Η Παιδική Στέγη στο Κερατσίνι μαζί με τις άλλες 4 Παιδικές Στέγες (Παπαστράτειος Παιδική Στέγη Αθηνών στους Αμπελόκηπους, Παπαστράτειος Παιδική στέγη στον Πειραιά, Αργέντειος Παιδική Στέγη στο Θησείο, Παιδική Στέγη Κυνοσάργους στον Νέο Κόσμο) αποτελούσαν το δίκτυο του ομώνυμου φιλανθρωπικού ιδρύματος.

Ειδικά για την Παιδική Στέγη Κερατσινίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν κατασκευάστηκε, με την έκταση και την ποιότητα των εγκαταστάσεών της, ανταποκρινόταν απολύτως στην αντίληψη ότι πρέπει να υπάρχουν «βρεφονηπιακοί σταθμοί υψηλής ποιότητας για παιδιά λαϊκών οικογενειών».

Λειτούργησε κάτω από αυτές τις δύσκολές συνθήκες αδιαλείπτως μέχρι το 2012, όταν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, ανέστειλε τη λειτουργία της. Ο λόγος τον οποίο επικαλέστηκε τότε το ίδρυμα ήταν ότι, προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας της, χρειάζονταν εκτεταμένες επισκευές, στο κόστος των οποίων το ίδρυμα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και ο δήμαρχος Νίκος Βρεττάκος, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να αναλάβει τη λειτουργία της Παιδικής Στέγης στο Κερατσίνι, προτείνοντας να κάνει τις επιδιορθώσεις, με αντάλλαγμα να πάρει τη χρήση του κτηρίου ως παιδικού σταθμού. Όμως η διοίκηση του ιδρύματος απάντησε στον δήμο αρνητικά.

Η υπουργός Θεανώ Φωτίου έχει επισήμανε ότι ορθώς το υπουργείο, το 2012, δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα πώλησης του οικοπέδου και στην αλλαγή χρήσης, όμως κακώς δεν έδωσε λύση με μέτρα που θα εξασφάλιζαν την επαναλειτουργία του, αποφασίζοντας μάλιστα να διακόψει, την ίδια εποχή, την καταβολή τροφείων από το ΙΚΑ για τις ανασφάλιστες μητέρες.

Οι κινήσεις αυτές είχαν ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση του ιδρύματος, η οποία χειροτέρεψε για όλες τις παιδικές στέγες. Οι εργαζόμενες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία και της δεύτερης Παιδικής Στέγης στο Θησείο.

Όπως ανέφερε η υπουργός, το 2016, με νομοθετική ρύθμιση, άλλαξε η διοίκηση του ιδρύματος. Το υπουργείο Εργασίας διόρισε δύο μέλη, ο Δήμος Αθηναίων άλλα δύο και το σωματείο, το οποίο κατείχε τις πέντε δομές του ιδρύματος, τρία μέλη.

«Η νέα ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών με κουπόνια (vouchers), τα οποία δίδονται στις μητέρες, εξασφάλισε την ομαλή και τακτική χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς τα τροφεία καταβάλλονται πάντοτε στην ώρα τους, ενώ αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και διακόπηκε η επίσχεση εργασίας. [...]

Η επιχορήγηση του ιδρύματος από πόρους του υπουργείου, της Περιφέρειας Αττικής και του Κρατικού Λαχείου (μέχρι σήμερα περίπου 400.000 ευρώ) εξασφάλισε την αποπληρωμή χρεών στους ασφαλιστικούς φορείς και τη σταδιακή καταβολή των δεδουλευμένων», πρόσθεσε η Θεανώ Φωτίου.

Επιπλέον, το υπουργείο μαζί με τον Δήμο Κερατσινίου υπέγραψαν συμφωνητικό για 10ετή παραχώρηση της «Στέγης Κρώσφηλδ», εξασφαλίζοντας «την αδειοδότηση, τη συντήρηση, τα έξοδα λειτουργίας του βρεφονηπιακού, αποκλειόμενης κάθε άλλης χρήσης, ενοικίασης ή παραχώρησης σε τρίτους». Και πάλι οι εκπρόσωποι του ιδρύματος αρνήθηκαν…

«Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι του εθνικού σωματείου στη διοίκηση εξακολούθησαν να τηρούν αρνητική στάση στην παραχώρηση, παρ’ όλο που αυτή αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του ιδρύματος και προστατεύει τα συμφέροντά του. Παραδόξως, την ίδια αρνητική στάση τήρησε μέχρι σήμερα και η μία εκ των δύο εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων στο Δ.Σ.

Το μοναδικό “επιχείρημα” που προβλήθηκε ήταν ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι κατά πλειοψηφία αριστερή και, ως εκ τούτου, η παράδοση των εγκαταστάσεων μετά την πάροδο της δεκαετίας είναι επισφαλής», κατέληξε η υπουργός και δεσμεύτηκε να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία για συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Το «Ποντίκι» επικοινώνησε με τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, δίχως να λάβει καμιά απάντηση για την κατάσταση που επικρατεί.

Η επιστολή από την Πρόνοια…

Τον Ιούλιο, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη» Θεόδωρο Παρασκευόπουλο, στην οποία υπογράμμιζε ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός «Στέγη Κρώσφηλδ» στο Κερατσίνι παραμένει επί πέντε χρόνια κλειστός, τη στιγμή που, ειδικά στο Κερατσίνι, υπάρχει μεγάλη έλλειψη θέσεων βρεφονηπιακών σταθμών.

Η «Στέγη Κρώσφηλδ», όπως επεσήμανε στην επιστολή, είναι ένα εξαιρετικό κτήριο, δυναμικότητας 100 περίπου θέσεων, που λειτουργούσε από το 1931 και έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης του Κερατσινίου. Στη συνέχεια, ζητούσε από τον πρόεδρο του ιδρύματος άμεση ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει προκειμένου να για την επίλυση του θέματος.

Ο Θ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις και ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, συμπληρώνοντας πως η νομική υπηρεσία του δήμου, από κοινού με τον νομικό σύμβουλο του ιδρύματος, συνέταξαν σχέδιο συμφωνητικού με το οποίο η «Στέγη Κρώσφηλδ» παραχωρείται στον δήμο για δέκα χρόνια.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ιδρύματος, οι τρεις εκπρόσωποι του «Εθνικού Σωματείου Παιδική Στέγη» και η μία εκ των δύο εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων εμπόδισαν το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση, μη προσερχόμενοι στη σχετική συνεδρίαση. Μόνη λύση φαίνεται να είναι να πειστεί η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων ότι η παρουσία της στο Δ.Σ. του ιδρύματος πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και έτσι θα μπορέσει να συμβάλει στην επαναλειτουργία της «Στέγης Κρώσφηλδ». 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση του ιδρύματος, σε συνεργασία με το υπουργείο και τον δήμο, συνέταξε σχέδιο συμφωνητικού, που προβλέπει την πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον δήμο για την εύρυθμη λειτουργία και τη συντήρηση του σταθμού για 10 χρόνια, οπότε και θα επιστραφεί στο ίδρυμα, ενώ η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζει το αίτημα και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να αρθεί το αδιέξοδο.

Σύσκεψη στο υπουργείο

Καλώς εχόντων των πραγμάτων το ζήτημα που απασχολεί τον Δήμο Κερατσινίου βαίνει προς λύση. Με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θ. Παρασκευόπουλος, η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Πόπη Γιαννοπούλου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Αττικής Θεόδ. Τούντας, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, που ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες, ώστε η Παιδική Στέγη, κλειστή εδώ και πέντε χρόνια, να παραχωρηθεί στον Δήμο Κερατσινίου.
 
Top