Την υποστελέχωση των νοσοκομείων επισημαίνουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ξεχωριστές ερωτήσεις που κατέθεσαν στην Βουλή την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πανηγυρίζει για την κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι κκ. Ηλίας Καματερός, Κώστας Μπάρκας και Δημήτρης Γάκης επισημαίνουν τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Κω, Πρέβεζας και Ρόδου και ζητούν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να φροντίσει για κάλυψή τους.

Ο κ. Καματερος μιλά για «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης Νοσοκομείου Κω» περιγράφοντας πως το νοσοκομείο «έχει βασικότατες ελλείψεις σε ιατρούς, π.χ. παιδίατρο και πνευμονολόγο, μονήρεις θέσεις σε καρδιολόγο και νεφρολόγο, που καλύπτονται από επικουρικούς».

Επισημαίνει δε, πως «εντός του 2017 θα μεγαλώσει το πρόβλημα, καθώς συνταξιοδοτείται ο ένας ορθοπαιδικός, έχει παραιτηθεί ο δεύτερος και λήγει η θητεία του επικουρικού».


«Πρόβλημα επίσης είναι, ότι δεν προβλέπονται ειδικότητες ιατρών στα επείγοντα, με αποτέλεσμα να εφημερεύουν μόνο γενικοί και αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας. Πέραν αυτών, χρειάζονται ακτινολόγος, παθολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος και οφθαλμίατρος και φυσικά αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό» συνεχίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώσει την εικόνα κατάρρευσης λέγοντας «Το Νοσοκομείο έχει ένα (1) ασθενοφόρο ενώ όλες αυτές τις ανάγκες πριν από κάποιους μήνες, κάλυπτε το ΕΚΑΒ με 10 διασώστες. Το hot-spot δεν έχει ούτε γιατρό ούτε ασθενοφόρο, ενώ πριν από λίγους μήνες τις ανάγκες αυτές κάλυπταν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι ΜΚΟ που αποσύρθηκαν». Ο ίδιος εξηγεί πως οι ανάγκες είναι αυξημένες καθώς το νοσοκομείο καλείται να στηρίζει «Τους 40.000 κατοίκους της Κω και των γύρω νησιών, τους 1.200.000 επισκέπτες. Τους πρόσφυγες και μετανάστες στο Hot-spot, στο προαναχωρησιακό κέντρο και σε διαμερίσματα, ενώ είναι υποστελεχωμένο και καλύπτει την Α΄ βάθμια, την Β’βάθμια και την Γ΄βάθμια υγεία». Ρωτά τέλος τον υπουργό «Πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει άμεσα αυτές τις ανάγκες που έχουν επιπτώσεις τόσο στην υγιειονομική κάλυψη των νησιωτών, όσο και στην ανάπτυξη που στηρίζεται στον ευαίσθητο και εύθραυστο τομέα του τουρισμού;».

Ο κ. Μπάρκας αν και σπεύδει στην αρχή να υποστηρίζει πως «Σε γενικές γραμμές, η συστηματική προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, για τη στήριξη και την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο Νομό Πρέβεζας, έχει φέρει θετικά αποτελέσματα» προσθέτει στην συνέχεια πως «η εικόνα των Κέντρων Υγείας του Νομού Πρέβεζας δεν είναι αυτή που αντιστοιχεί στις ανάγκες των πολιτών της υπαίθρου. Ειδικότερα, τα Κ.Υ. Πάργας και Καναλακίου αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα στελέχωσης, με συνέπεια να μην είναι εφικτή η καθημερινή και ασφαλή εφημέρευσή τους σε εικοσιτετράωρη βάση». Ο ίδιος μεταφέρει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ και καλεί την ηγεσία του υπουργείου να αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Τέλος, ο κ. Γάκης αναφέρει αρχικά πως το νοσοκομείο Ρόιδου ενισχύεται «με συνέπεια» από την κυβέρνηση για να προσθέσει όμως πως « είναι κρίσιμο για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, η καταλληλότερη αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών νεογνών και μικρών παιδιών με τη λειτουργία Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, μιας σύγχρονης Μονάδας που θα εξυπηρετεί όλη τη περιοχή. Η λειτουργία της ΜΕΝΝ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, σε συνδυασμό με την ήδη άριστη συνεργασία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με το σύστημα του ΕΚΑΒ, θα συντελέσει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς νεογνών από τα νησιά στην πλέον κατάλληλη νοσηλευτική μονάδα φροντίδας νεογνών και θα λύσει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου». Ρωτά τέλος το υπουργείο εάν «Προτίθεται να προχωρήσει στη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και αν ναι, με ποιό χρονοδιάγραμμα θα στελεχώσει με εξειδικευμένο προσωπικό και θα εφοδιάσει με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό την ΜΕΝΝ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας στη Δωδεκάνησο και στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού;».
 
Top