Κωστοπούλου Μίνα//Αυγή :Λήγει αύριο η προθεσμία οριστικοποίησης των Μηχανογραφικών Δελτίων - Καταθέτουν Μηχανογραφικά και όσοι υποψήφιοι έχουν παραπεμφθεί στις επαναληπτικές Πανελλαδικές του Σεπτεμβρίου
Λιγότεροι ήταν φέτος οι αριστούχοι των Πανελλαδικών εξετάσεων και περισσότεροι όσοι έγραψαν κάτω από τα 10.000 μόρια. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν μόνο στα 4 μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της οποίας τα μαθήματα παρακολουθούσαν, 3 στους 10 σε Ανθρωπιστικές και Θετικές Σπουδές βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

Οικονομικά - Πληροφορική

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης μορίων των Γενικών Λυκείων, κάτω από τη βάση βρέθηκε και το 50% όσων εξετάστηκαν στα μαθήματα της Ομάδας Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, χωρίς να προσπαθήσουν να ανοίξουν και δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%, η αυξημένη όμως δυσκολία των Μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας οδήγησε περισσότερους υποψηφίους σε επιδόσεις κάτω των 10.000 μορίων. Αντίθετα, οι αριστούχοι υποψήφιοι για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Πληροφορική, Οικονομικά, Διοίκηση) ανήλθαν μόλις στο 0,6% φέτος. Ήταν, δηλαδή, οι μισοί από όσους πέρυσι πέτυχαν επιδόσεις άνω των 18.000 μορίων. “Οι υψηλές σχολές θα πέσουν ώς και 500 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πτώση 1.000 μορίων σε σχολές του πεδίου αυτού με μικρότερη βάση” τονίζει στην “Α” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.
Ίσως τα Ναυτιλιακά να μην επηρεαστούν από την πτώση, λόγω των επιδόσεων στα Αγγλικά, που απαιτούνται, ως ειδικό μάθημα, για τις σχολές αυτές. Πέρυσι το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πειραιά «έκλεισε» στα 16.086 μόρια.

Νομικές σχολές

Στο μεταξύ, από 18.000-20.000 μόρια έγραψε μόλις το 4% των υποψηφίων για τις Νομικές Σχολές, τις Φιλολογίες, τα τμήματα Ψυχολογίας και τα τμήματα Δημοσιογραφίας (οι τελευταίοι βαθμολογούνται και σε μία ξένη γλώσσα). Στο 4% ήταν οι αντίστοιχοι αριστούχοι και το 2016, όμως πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων για το 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν κατά 2.000 μικρότερος. Ωστόσο, η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα οδηγήσει σε μικρή άνοδο τις υψηλόβαθμες σχολές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Νομική Αθήνας έφτασε τα 18.229 και η Νομική Θεσσαλονίκης τα 17.938. “Μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος των βάσεων για όσους μαθητές έγραψαν από 15.000 και πάνω” εκτιμά ο Στράτος Στρατηγάκης.

Ξένες Φιλολογίες και ΜΜΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατά 3.000 υποψήφιους αύξηση όσων φέτος εξετάστηκαν στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών προαναγγέλλει άνοδο των βάσεων σε σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως η Αγγλική Φιλολογία, που πέρυσι στην Αθήνα έφτασε τα 19.326 μόρια και στη Θεσσαλονίκη τα 19.874 μόρια. Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και οι βάσεις στις σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ έφτασε πέρυσι τα 17.349.

Πολυτεχνικές Σχολές

Από τους 23.062 υποψηφίους που στοχεύουν φέτος στα Πολυτεχνεία, το 4% έγραψε άριστα, σε σχέση με το 6% του 2016. Ο Στρ. Στρατηγάκης εκτιμά ότι οι υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν περίπου 200 μόρια, ενώ σχολές του 2ου πεδίου με χαμηλότερες βάσεις, θα υποχωρήσουν φέτος ώς και 500 μόρια. Πέρυσι, το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είχε βάση στα 18.628 μόρια, και αμέσως μετά το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στα 18.467 μόρια. Φέτος αναμένεται να υποχωρήσουν. Οι Αρχιτεκτονικές, από την άλλη, δεν θα υποχωρήσουν το πιθανότερο, αφού φέτος στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι.

Σταθερές οι Ιατρικές

Μεταξύ των 16.000 υποψηφίων που στοχεύουν στις Ιατρικές Σχολές φέτος το 15% έγραψε άριστα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που πέρυσι ήταν 19%. Ωστόσο, η μείωση των θέσεων των εισακτέων δεν αναμένεται να παρασύρει χαμηλότερα τις βάσεις. Κάτω από τη βάση, σημειωτέον, έγραψε το 25% όσων στοχεύουν στις σχολές των Επιστημών Υγείας. Για όσους, αντίστοιχα, στόχευσαν στις Επιστήμες Υγείας από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές ή τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, άριστα δεν έγραψε φέτος κανείς - όπως και πέρυσι δηλαδή. Κάτω από τη βάση, αντιθέτως, έγραψε το 57% των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών και το 74% εκείνων των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Η Ιατρική αναμένεται να ανέβει ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι, στην Αθήνα, όπου έφτασε τα 19.063 μόρια. Η Ιατρική της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στα 18.964 μόρια, βάση που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί, παρά μόνο αν ο τρόπος με τον οποίο θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι τα Μηχανογραφικά τους αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Ανεπηρέαστες αναμένεται να μείνουν οι βάσεις στις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας και όχι μόνο στα κεντρικά Ιδρύματα. Μικρή μείωση ίσως καταγραφεί σε δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ, που βρίσκονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

Πάνω τα Παιδαγωγικά

Για τα Παιδαγωγικά, φέτος άριστα έγραψαν 29 υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, 5 υποψήφιοι από τις Θετικές Σπουδές και κανείς υποψήφιος από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Κάτω από τη βάση για τις ίδιες σχολές έγραψε το 48%, το 45% και το 44% των υποψηφίων, αντίστοιχα, από κάθε Ομάδα Προσανατολισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού που επέλεξαν είτε Ιστορία Γενικής Παιδείας (από Θετικές Σπουδές και Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) είτε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στις Παιδαγωγικές Σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, ήταν θεαματική. Όπως επισημαίνει στην “Α” ο Στράτος Στρατηγάκης, μιλάμε για μια “πρωτοφανή έκρηξη της τάξεως του 77,43%”. Πέρυσι είχαν δηλώσει αντιστοίχως 9.832 παιδιά, φέτος 17.445. Αν υποθέσουμε ότι προσήλθαν στην εξέταση διαβασμένοι και δεδομένης της ευκολίας των θεμάτων, τότε θα έχουμε μεγάλη άνοδο των βάσεων” σημειώνει ο ίδιος. Τα Παιδαγωγικά βρέθηκαν πέρυσι κάτω από τα 14,5 χιλιάδες μόρια, ενώ εννέα τμήματα βρέθηκαν κάτω από τη βάση. Η άνοδος που θα δουν οι υποψήφιοι, ειδικά για τα τμήματα της επαρχίας, θα αγγίξει και τα 1.000 μόρια.
 
Top