«Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί. Ήξεραν πού έπρεπε να χτίσουν τα ιερά τους. Αυτά τα μέρη συμβολίζουν κάτι πολύ πιο σπουδαίο».

Τα λόγια αυτά έλεγε στη Stav Dimitropoulos ο παππούς της, όπως διηγείται η ίδια. Σε άρθρο της στο BBC, η δημοσιογράφος καταπιάνεται με τη θεωρία ότι η χωροθεσία των ιερών μνημείων των αρχαίων Ελλήνων δεν είναι τυχαία αλλά σχηματίζει νοητούς γεωμετρικούς σχηματισμούς.

Νόμιζε ότι απλά ήταν λόγια χωρίς καμία βαρύτητα μέχρι που η ίδια γνώρισε στην Αθήνα έναν δάσκαλο Ισπανικών και ερασιτέχνη αστρονόμο, τον Μανόλο Φερνάντεζ. Ο Φερνάντεζ της τόνισε ότι οι τοποθεσίες των αρχαίων ναών σχηματίζουν ισόπλευρα και ισοσκελή τρίγωνα στο χάρτη – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ναοί του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και του Ηφαίστου στο Θησείο.



Ο λάτρης της αστρονομίας, Φερνάντεζ, της μετέφερε επίσης ότι «τα τρίγωνα στο χάρτη της Αθήνας αντιπροσωπεύουν τις κινήσεις διαφόρων ουράνιων σωμάτων, όπως ο Ήλιος και η Σελήνη, πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Ο Γιώργος Πανταζής και η Ευαγγελία Λάμπρου, καθηγητές στο ΤΕΙ Αθηνών χρησιμοποίησαν εξαιρετικά ενδελεχείς γεωδαιτικές μεθόδους για να αποδείξουν πως υπάρχει μία εξαιρετικά συμμετρική χωροθεσία μεταξύ του Παρθενώνα και του ναού του Ηφαίστου. «Η αστρονομική χωροθεσία των ναών έχει να κάνει με την ανατολή του ηλίου τη μέρα που γιορτάζει ο θεός για τον οποίο χτίστηκε ο ναός», σχολίασε ο Πανταζής.

Ωστόσο, πολλοί συμφωνούν ότι η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα σε μέσα όπως ο BBC ίσως είναι η αφορμή για να ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων μεταξύ αρχαιολόγων και αστρονόμων, και γιατί όχι να συσταθεί ένας νέος επιστημονικός κλάδος.
 
Top