Κανόνας και όχι εξαίρεση οι εξωσυμβατικές προμήθειες στο νοσοκομείο

Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ - Καλεί τον Πολάκη να παρέμβει ως «Ρομπέν των Δασών κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής»

«Οσμή» σκανδάλου αναδύεται από το νοσοκομείο «Αττικόν», και συγκεκριμένα ....
από τον τομέα των προμηθειών, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία εγκαλεί τον διοικητή του νοσοκομείου για τις πράξεις του σε αυτό το πεδίο.

Η «δυσοσμία» αποκαλύπτεται με πειθαρχική απόφαση του διοικητή κ. Κωνσταντίνου Δραγώνα και με την οποία επιβάλλεται ποινή στέρησης μισθού πέντε ημερών σε διοικητική υπάλληλο (μηχανικό) του νοσηλευτικού ιδρύματος που συμμετέχει σε Επιτροπή Προμηθειών. 

Η εργαζόμενη, επικαλούμενη άγνοια του έργου που της έχει ανατεθεί, υπέγραψε εντάλματα αγοράς υλικών με επιφύλαξη (αποτελεί δικαίωμα που της δίνει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), με αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα, σύμφωνα με το Σωματείο εργαζομένων, ο διοικητής έχει καλέσει και άλλον εργαζόμενο, μέλος της Επιτροπής που υπέγραφε με επιφύλαξη, σε απολογία.

«Κανονικά ο κ. Πολάκης ως… Ρομπέν των Δασών κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, θα πρέπει να απομακρύνει τον διοικητή, να ακυρώσει την ποινή της συναδέλφου και να της απονείμει εύσημο μνεία για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Κανόνας και όχι εξαίρεση οι εξωσυμβατικές προμήθειες στο «Αττικόν»

Στο νοσοκομείο λειτουργούν δύο επιτροπές προμηθειών, για την αγορά υλικού Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, ηλεκτροτεχνολογικού, κτιριακού εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής και για την αγορά υγειονομικού υλικού. 

Σύμφωνα με το Σωματείο, «οι επιτροπές δεν λειτουργούν ως επιτροπές έργου, αλλά ως πεδίο πίεσης για γρήγορη συλλογή υπογραφών που αφορούν στην αγορά υλικών που έχουν ήδη προαποφασιστεί, κυρίως με απευθείας συνεννοήσεις γιατρών και εταιρειών».

Σε παρέμβασή της για το θέμα, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει όμως λόγο για δύο Επιτροπές Προμηθειών στις οποίες συμμετέχουν συνολικά έξι υπάλληλοι, οι οποίοι από το 2012 υπογράφουν τα εντάλματα αγοράς με επιφύλαξη, αφού, όπως υποστηρίζουν, βάσει των ειδικοτήτων τους, δεν μπορούν να αποφανθούν σχετικά. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για να είναι σύννομη, η διοίκηση και η εκάστοτε επιτροπή «σπάνε» τις αγορές υλικών έως 20.000 συν ΦΠΑ, για να μπορούν να τα προμηθεύονται τα πάντα χωρίς διαγωνισμούς. 

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, τον πρώτο καιρό το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τα εντάλματα θεωρώντας ότι οι εξωσυμβατικές προμήθειες αποτελούν εξαίρεση, πλέον όμως η κατάσταση έχει αντιστραφεί και οι εξωσυμβατικές προμήθειες είναι ο κανόνας. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο (Υπηρεσία Επιτρόπου) αρνείται να θεωρήσει εντάλματα πληρωμής εξωσυμβατικών υλικών που υπογράφουν τα μέλη των Επιτροπών με επιφύλαξη.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, προκηρύχθηκε στάση εργασίας και γενική συνέλευση την Πέμπτη 1 Ιουνίου (7-10 π.μ.), με πρόταση εκ μέρους του Σωματείου την αποχή των εργαζομένων από Επιτροπές Προμηθειών, μέχρι να καθοριστεί η διαδικασία και τα καθήκοντα συμμετοχής τους.
 
Top