Μια χώρα ολόκληρη βγήκε στους δρόμους και πανηγύριζε. Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές ούτε σε παραμύθι δεν θα μπορούσα να τις ζήσω. Και φυσικά δεν θα τις ξεχάσω ποτέ, λέει ο Νίκος Γκάλης σε μία σπάνια και εκ βαθέων εξομολόγηση, στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, 30 χρόνια μετά το έπος στο Eurobasket.


Γκάλης: Βλέπω το βίντεο του τελικού και δακρύζω

 
O θρυλικός αρχισκόρερ της 'χρυσής' Εθνικής του ‘87 θυμάται τον Αργύρη Καμπούρη, που "ήταν πάντα ψύχραιμος και ήξερα ότι θα έβαζε έστω και μία από τις δύο τελευταίες βολές", το τελευταίο άστοχο σουτ του Γιοβάισα, καθώς "μου φάνηκε ότι πέρασε ένας χρόνος μέχρι να αστοχήσει", την τελευταία φορά που ήχησε η κόρνα της γραμματείας, οπότε "έγινε πανζουρλισμός κι ο κόσμος άρχισε να πέφτει πάνω μας για να μας αγκαλιάσει", το καλάθι που έβαλε μπροστά στον γίγαντα της εποχής, Τσατσένκο, αν και "έχω βάλει πολλά τέτοια καλάθια με σπασίματα στην καριέρα μου, όμως αυτό ήταν πολύ κρίσιμο και το θυμούνται όλοι", την κούραση από το τουρνουά: "Είχαμε παίξει οκτώ παιχνίδια σε εννέα βραδιές κι από την υπερένταση δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε". Παραδέχεται επίσης ότι όποτε βλέπει το βίντεο εκείνου του τελικού, δακρύζει: "Το έχω δείξει και στην κόρη μου".

Τι απαντά στο ερώτημα εάν θα 'ξαναγεννηθεί' άλλος Γκάλης
"Ξανά να γυρίσει ο χρόνος πάλι το ίδιο θα έκανα", απάντησε στο ερώτημα για την επιλογή του να μην φορέσει φανέλα ομάδας του ΝΒΑ, αλλά να προτιμήσει την Ελλάδα και τον Άρη, ενώ ερωτηθείς αν βλέπει 'νέο' Γκάλη, κάποιον παίκτη που να τον ξεχωρίζει ή να τον πλησιάζει απάντησε: "Κάθε παίκτης έχει το δικό του χαρακτήρα. Δεν μπορείς να πεις ότι θα βγει κι άλλος Γκάλης, κι άλλος Φασούλας, κι άλλος Γιαννάκης". Στην επισήμανση ότι άλλος Γκάλης δεν 'ξαναγεννιέται' δηλώνει: "Εγώ δεν θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου. Θα ρωτήσετε τον απλό κόσμο που γνωρίζει και έχει ζήσει και πράγματα".

Ο θρύλος του μπάσκετ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο τέλος της καριέρας του και το 'διαζύγιο' με τον Παναθηναϊκό. Στέκεται ιδιαίτερα στα όσα είχε πει ο τότε προπονητής των 'πρασίνων' Κώστας Πολίτης για τη θέση του Γκάλη στην ομάδα και απαντά: "Καθένας κάνει τις επιλογές στη ζωή του. Μερικοί άνθρωποι, δεν ξέρω αν είναι αχάριστοι ή όχι, είναι δικαίωμά τους". Και τόνισε χαρακτηριστικά: "Αν είναι αχάριστος κάποιος μπορεί να πει ό,τι θέλει. Ο,τι θέλει μπορεί να πει μετά", προσθέτοντας ότι την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο κόσμος.

Γκάλης: Θέλω να βλέπω τον Έλληνα χαρούμενο

 
Ο Νίκος Γκάλης, μέσα από τη συχνότητα του Realfm 97,8 στέλνει το δικό του μήνυμα για τη σημερινή Ελλάδα, που βρίσκεται στον έβδομο χρόνο οικονομικής κρίσης και σε μνημόνια. "Εγώ θέλω να βλέπω τον Έλληνα να γελάει. Από κει και μετά δεν ξέρω με ποιον τρόπο. Ας τα βρούνε, πολιτικοί δεν είμαστε εμείς. Εμένα δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με την πολιτική, αλλά θέλω να βλέπω τον Έλληνα να γελάει. Να είναι χαρούμενος".
 
Top