Πριν μερικές μέρες διαβάσαμε ένα κείμενο που ανάρτησε στο fb ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Γαβρίλης και που είχε ως θέμα την άσκηση επί χάρτου που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά για την αντιμετώπιση ατυχήματος μεγάλης έκτασης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO. Στο ίδιο κείμενο διαβάσαμε πως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά δραστηριοποιούνται 7 τέτοιες εγκαταστάσεις.
Ποιες; Το κείμενο του αντιπεριφερειάρχη δεν τις αναφέρει και σκεφτήκαμε γιατί άραγε; Ο πιο αθώος λόγος υποθέτουμε ότι μπορεί να είναι μια διαδεδομένη νοοτροπία στον ελληνικό κόσμο, που τη συναντάς ακόμα και στους πιο φιλολαϊκούς αξιωματούχους, και τη χαρακτηρίζει ένα στυλ του τύπου "κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα, μεγάλε..".

Πέρα από τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται εις τους αιώνας των αιώνων, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που από όποια θέση και αν βρίσκονται τους βγαίνει πηγαία να διαδίδουν σ'αυτούς που τους αφορούν αυτά που ξέρουν. Μια δουλειά που ταιριάζει σ'αυτούς τους ανθρώπους, λένε οι ψυχολόγοι, είναι το δασκαλίκι.
Στην άλλη άκρη υπάρχουν οι άλλοι, αυτοί που στην πράξη δε θεωρούν τον λαό ώριμο για να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες. Αυτοί οι τύποι φτιάχνονται με τα απόρρητα. Η βαθύτερη φύση των δεύτερων τους κάνει κατάλληλους για θέσεις που σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες, των οποίων η ύπαρξή τους δικαιολογείται πάντα μιας και όπως θέλουν να πιστεύουν δουλεύουν για το καλό του λαού και της χώρας. 
Αυτή η σκέψη είναι το ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο ακολουθεί σε δύο φάσεις:
Χθες Κυριακή, κάναμε μία βόλτα στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα και ρίξαμε μια ματιά και στα έργα που κάνει ο δήμος μας στην παραλιακή μετώπη που από πέρσι του ανήκει. Τα έργα αυτά θα εγκαινιαστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, τον Ιούνιο με αφορμή ένα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί εκεί. Απ'ότι είδαμε τα έργα προχωρούν με γοργό ρυθμό και εκτός από την δενδροφύτευση, την κατασκευή ενός πάρκινγκ δίπλα στο γήπεδο Δραπετσώνας, του δρόμου που οδηγεί στον χώρο των εκδηλώσεων, εκεί όπου προβλέπετε να κατασκευαστούν ένα λυόμενο θέατρο 1000 θέσεων, δύο γήπεδα μικρά για αθλοπαιδιές και ένα κατάστημα αναψυχής. Επί του παρόντος την ευθύνη για τα σχέδια αυτών των κατασκευών την φέρουν ο γ.γ. του δήμου, που τυγχάνει αρχιτέκτονας, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Την ευθύνη όμως της αδειοδότησης ποιος την έχει; 
Του χρόνου υποτίθεται ότι οι εγκαταστάσεις εκεί θα αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα μιας και θα προσαρμοστούν στην αρχιτεκτονική μελέτη που θα βραβευτεί στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Περιφεριακή Ενότητα Πειραιά και που έχει λήξει από τον Φεβρουάριο. Δεν έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις για τέτοιους διαγωνισμούς, η διαίσθησή μας όμως μας λέει ότι φαίνεται να υπάρχει μία καθυστέρηση, που άραγε εγκυμονεί κάτι ή είναι φυσιολογική;
Πάντως και εμείς περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού για να δημοσιοποιήσουμε κι εμείς τις σκέψεις μας καθώς και τη γνώμη μας για τη σύλληψη που έχει προκρίνει η δημ.αρχή για το εγχείρημα της ανάπλασης σ'αυτά τα 640 στρέμματα δίπλα στο λιμάνι και στην άκρη της Δραπετσώνας.   
Και σήμερα μεσημεριάτικα μας ήρθε μια φλασιά που μας έβαλε σε σκέψεις. Η φλασιά ήταν μια φράση που ο δήμαρχος κ.Βρεττάκος την είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας και στο μπλογκ Δραπετσίνι πριν δύο μήνες περίπου, απαντώντας στην ερώτησή μας για τις δεξαμενές καυσίμων/λιπαντικών και για το "διυλιστήριο" του Μελισσανίδη που βρίσκονται στην περιοχή της ανάπλασης. Τότε ανάμεσα στα άλλα είπε ο δήμαρχος και το εξής : "Το «Σεβέζο» εξάλλου είναι φρέσκο και νωπό στη μνήμη μας".  
Να πούμε εδώ ότι το Σεβέζο (πόλη της Ιταλίας) έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο οικολογικό έγκλημα που το 1976 συνέβη στην Ευρώπη - αναλυτικές πληροφορίες στο τέλος του άρθρου.
Για τις εγκαταστάσεις του Μελισσανίδη έχει γραφτεί κατά κόρον πως μολύνουν το περιβάλλον, υποβαθμίζουν το εγχείρημα της ανάπλασης, είναι επικίνδυνες για τις ζωές μας και την υγεία μας και ως εκ τούτου το αίτημα των κατοίκων της περιοχής και της δημ.αρχής είναι να φύγουν τα καζάνια και το διυλιστήριο του θανάτου. Μέσα σ'αυτήν τη λογική ήταν απολύτως φυσιολογικό να συσχετίσει ο δήμαρχος τις εγκαταστάσεις του Μελισσανίδη με το Σεβέζο. Πολλές φορές εξ άλλου έχει πει ότι θεωρεί απαράδεκτο που μια τέτοια επιχείρηση λειτουργεί σε απόσταση 70 μέτρων από κατοικίες. Απαράδεκτο και επικίνδυνο. Αν εννοεί ότι λέει τότε υπάρχει πρόβλημα.
Ψύλλοι στ'αυτιά μας μπήκανε. Υποψιαζόμαστε πως μία από τις 7 βιομηχανίες που λειτουργούν στον Πειραιά και εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO είναι και οι "δύο εις μία" εταιρείες του Μελισσανίδη. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο στον κόσμο μας ώστε να πέφτουμε εντελώς έξω. Κατά τη γνώμη μας, οι εταιρίες του Μελισσανίδη είναι εν δυνάμει επικίνδυνες για τις ζωές μας. 
Αν τώρα αυτή η σκέψη έχει κάποια λογική βάση, εσύ ως υπεύθυνη δημ. αρχή με ποια λογική καλείς τον κόσμο να διασκεδάσει και να παίζει σε απόσταση αναπνοής από τις δεξαμενές καυσίμων του Μελισσανίδη; 
Ή, λοιπόν, η εγκατάσταση αυτή είναι εντελώς ακίνδυνη και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οπότε καλά κάνεις και καλείς τον κόσμο να ψυχαγωγηθεί δίπλα τους, ή όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οπότε, στην περίπτωση αυτή, εύλογο δεν είναι ένας πολίτης να αναρωτηθεί, με ποιο δικαίωμα αποφασίσατε κύριοι και κυρίες της δημ.αρχής να παίξετε επιπόλαια με την φωτιά, με τις ζωές δηλαδή των ανθρώπων που εν αγνοία τους θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή σας;  
Στο δια ταύτα: Κατ'αρχάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Γαβρίλης το σωστό για μας είναι να δημοσιοποιήσει τις 7 βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά και εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO. Εμείς αυτό, αν είμασταν αντιπεριφερειάρχες, λέμε τώρα ότι μας κατέβει, θα το είχαμε κάνει με την πρώτη ανακοίνωση. Κι αν έχουμε δίκαιο, τότε τα πράματα σχετικά με τη διαμόρφωση του χώρου από τον δήμο ακριβώς δίπλα στις δεξαμενές δεν είναι και τόσο ακίνδυνα, έτσι δεν είναι;  
Και δεύτερον, η δημ.αρχή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, το σωστό για μας είναι, να ξεκαθαρίσει τους λόγους που θεωρεί τις δύο εταιρείες του Μελισσανίδη ως κάτι που μπορεί να γίνει, μία στο εκατομμύριο λέμε, τότε δηλαδή που ο διάολος θα σπάσει το ποδάρι του, ένα νέο Σεβέζο στην περιοχή μας. Διαφορετικά, αν δηλαδή εκτιμά ότι δεν παίζει περίπτωση SEVESO, ας διαμορφώσει τα κατάλληλα έγκυρα και αξιόπιστα επιχειρήματα για τους λόγους που επιθυμεί να φύγει η εταιρεία αυτή από την περιοχή μας και ας πορευτούμε αγωνιστικά μ'αυτά.
Όμως και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο, είναι στάση, που όταν παίζονται ζωές, δεν νομίζετε ότι χαρακτηρίζει μια ανεύθυνη πολιτική δίχως ηθική βάση;  Σ'αυτές τις στάσεις, ένα κοινό στοιχείο στην πολιτική είναι και το Μακιαβελικό "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", που προσωπικά εμάς δεν μας εκφράζει. Εσάς; 
Για το Σεβέζο:  Από τον Ριζοσπάστη ( εδώ )  από την Καθημερινή (  εδώ ) και από το Περιβάλλον και Επιστήμη ( εδώ ).
Η οδηγία SEVESO II  (εδώ)  .
Η ευρωπαϊκή οδηγία SEVEZO 2012 ( εδώ)  .


 
Top