Οι Ζωροάστρες έχουν έναν ασυνήθιστο τρόπο κηδείας για τους νεκρούς τους. Δεν τους θάβουν ούτε τους καίνε. Αντ’αυτού, τα πτώματα παραμένουν πάνω σε ψηλούς πύργους γνωστούς ως dakhma ή Towers of Silence (σ.σ. Πύργοι της Σιωπής), όπου εκτίθενται στα στοιχεία της φύσης και στα αρπακτικά πτηνά. Αυτή η μακάβρια κηδεία προέρχεται από την πεποίθηση ότι οι νεκροί είναι ακάθαρτοι όχι μόνο σωματικά -λόγω αποσύνθεσης- αλλά και επειδή μολύνονται από τον «δαίμονα του πτώματος» και τα κακά πνεύματα που βυθίζονται στο σώμα μόλις φύγει η ψυχή. Η ταφή και η αποτέφρωση θεωρούνται έτσι ως ρυπογόνες για την φύση.
perierga.gr - Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” στην Ινδία!
Αυτή η πρακτική της έκθεσης των νεκρών, γνωστή ως dokhmenashini, τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. από τον Ηρόδοτο, αλλά η χρήση των πύργων έγινε πολύ αργότερα, στις αρχές του 9ου αιώνα. Οι Πύργοι της Σιωπής έχουν μια επίπεδη οροφή χωρισμένη σε τρεις ομόκεντρους δακτυλίους, όπου τοποθετούνται τα γυμνά σώματα – ο εξωτερικός δακτύλιος είναι για τους άντρες, ο κεντρικός για τις γυναίκες και ο εσωτερικός για τα παιδιά. Όταν οι σάρκες των νεκρών φαγωθούν από τα πτηνά και μείνουν μόνο καθαρά οστά, συλλέγονται σε ένα λάκκο στο κέντρο του πύργου, όπου προστίθεται ασβέστης που επιτρέπει στα οστά να αποσυντεθούν σταδιακά.
perierga.gr - Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” στην Ινδία!
Η αρχαία αυτή πρακτική χρησιμοποιήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ’70, οπότε κηρύχθηκε παράνομη λόγω του φόβου των μολύνσεων. Ωστόσο, εξακολουθεί να πραγματοποιείται σήμερα στην Ινδία από τη φυλή Parsi, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ζωροαστρών στον κόσμο. Πάντως, η μεγαλύτερη απειλή για τη διαδικασία αυτή της ταφής δεν προέρχεται από τους υπαλλήλους υγείας ή από τις δημόσιες διαμαρτυρίες αλλά από την έλλειψη γυπών!
perierga.gr - Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” στην Ινδία!
Οι γύπες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποσύνθεση των νεκρών σωμάτων, έχουν μειωθεί αρκετά στην Ινδία από τη δεκαετία του 1990. Το 2008, οι αριθμοί τους μειώθηκαν κατά 99%, στοιχείο τρομακτικό, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ένα φάρμακο που χορηγείται στα βοοειδή είναι θανατηφόρο για τους γύπες όταν τρέφονται με σφάγια. Το φάρμακο απαγορεύτηκε από την ινδική κυβέρνηση, αλλά ο πληθυσμός τους ακόμα δεν έχει ανακάμψει.
perierga.gr - Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” στην Ινδία!
Σήμερα σε ορισμένους Πύργους Σιωπής στην Ινδία έχουν εγκατασταθεί ισχυροί ηλιακοί συλλέκτες για να αφυδατώσουν τα σώματα γρηγορότερα, ενώ σιγά-σιγά η πρακτική αυτή τείνει να εγκαταλειφθεί.
perierga.gr - Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” στην Ινδία!
perierga.gr - Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” στην Ινδία!perierga.gr - Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” στην Ινδία!


perierga.gr
 
Top