Nέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή!

Με νέα  απόφαση του Επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι που δικαιούνται αφορολόγητο, μπορούν να το «χτίσουν», χωρίς να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις. Πλέον μπορούν να καταθέτουν την μηνιαία δήλωση κίνησης λογαριασμών από την τράπεζα που συνεργάζονται (για χρεωστική/πιστωτική κάρτα ή διατραπεζικές πληρωμές) και να αποδεικνύουν τις αγορές που έκαναν με πλαστικό χρήμα!

 Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται και η περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου μόνο ο ένας από τους δύο δικαιούται αφορολόγητο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δικαιούχος, μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των αγορών που έγιναν με αυτόν τον λογαριασμό για να χτίσει το αφορολόγητό του.

Το αφορολόγητο που ισχύει για τα εισοδήματα του 2017, είναι από 8.636 (άγαμος) έως και 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Για να «χτίσεις» το αφορολόγητο, θα πρέπει να έχει κάνει αγορές με ηλεκτρονικό μέσο που να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό ανάλογα με το εισόδημά. Για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ το 10% του ετησίου εισοδήματος, από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το 15% και για 30.000 ευρώ, το 20% του εισοδήματος.

Σε μία δεύτερη απόφαση του Γ. Πιτσιλή, ισχύει ότι από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά, ορίζεται ότι προκειμένου να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα οι δαπάνες μισθοδοσίας των επιχειρήσεων, αυτές θα πρέπει να έχουν γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

 «Ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής», σύμφωνα με την απόφαση, νοείται κάθε μέσο πληρωμής, που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού δικτύου, όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών («e-banking»), καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λπ., ενώ η έννοια του «παρόχου υπηρεσιών πληρωμών» ορίζεται με τις διατάξεις της περ. δ' του άρθρου 62 του ν.4446/2016 και είναι ευρύτερη από αυτή της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3862/2010. Επομένως, στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών και τα ιδρύματα πληρωμών, ανεξάρτητα αν έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή (Ε.Ε., τρίτες χώρες).

Με αυτά τα δεδομένα πέραν της μεταφοράς χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών και της χρήσης χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:

- Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα),

- Η χρήση ταχυδρομικής επιταγής - ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,

- Η χρήση τραπεζικής επιταγής,

- Η έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού.
πηγη kontranews.gr
 
Top