Την εξαίρεση συγκεκριμένων περιπτώσεων εγκλημάτων από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε συγκεκριμένα τις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών (με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά) και τα εγκλήματα του βιασμού, στην ισχύουσα από τον νόμο εξαίρεση του κακουργήματος σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ενώ υπεραμύνθηκε του νόμου του προκατόχου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτός θα συνεχίσει να ισχύει.

«Για μας η αποσυμφόρηση των φυλακών δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσον για να επιτύχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και δυνατότητας δράσεων. Αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, γιατί ο χώρος των φυλακών πρέπει να είναι χώρος σωφρονισμού και αποκατάστασης αξιών», ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραγκούνης στράφηκε κατά του νόμου Παρασκευόπουλου, αναφέροντας παραδείγματα κρατούμενων που αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των διατάξεων και εγκλημάτησαν εκ νέου. Απαντώντας, ο αρμόδιος υπουργός κατηγόρησε τον βουλευτή της ΝΔ για λαϊκισμό και έκανε λόγο για “περιπτωσιολογία”, σημειώνοντας ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις που επικαλέστηκε ο βουλευτής, οι κρατούμενοι θα είχαν αποφυλακιστεί ούτως ή άλλως κάνοντας χρήση των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Εξάλλου, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι υπάρχει επίγνωση πως ορισμένοι κρατούμενοι μπορεί να υποπέσουν σε νέα παραπτώματα, όπως παγκοσμίως συμβαίνει, δεν είναι δυνατόν όμως να ακυρωθεί μια σωφρονιστική πολιτική, η οποία κρίνεται επιτυχημένη.

 
Top