Εξαρθρώθηκε από το λιμενικό εγκληματική οργάνωση που μετέφερε με ταχύπλοα σκάφη μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της χώρας μας. Στη δημοσιότητα ήρθε και ένα βίντεο με το ελικόπτερο του λιμενικού να καταδιώκει το σκάφος στο Ιόνιο πέλαγος.

Συνελήφθησαν συνολικά μέχρι αυτή τη στιγμή επτά άτομα, εκ των οποίων δύο Έλληνες και πέντε Αλβανοί ενώ ενώ κατασχέθηκαν στην Ιταλία 1 τόνος και 449 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

Εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων, δύο ταχύπλοα σκάφη, 1.800- ευρώ, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, και πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης. Εκτιμάται ότι από την πολύμηνη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με το ιστορικό της εξάρθρωσης και αποδόμησης της εγκληματικής οργάνωσης, περί τις αρχές Απριλίου τα μέλη της προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του ταχύπλοου σκάφους που τη δεδομένη χρονική στιγμή ευρίσκετο φυλασσόμενο σε περιοχή της Αττικής, και την οργάνωση του θαλάσσιου ταξιδιού και της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Εν συνεχεία την 06.04.17, το εν λόγω σκάφος έπειτα από εφαρμογή κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδιασμού εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να προσεγγίζει τις Αλβανικές ακτές κενό φορτίου. Μετά από παραμονή μίας ώρας περίπου, το σκάφος αποχώρησε έμφορτο δεμάτων με κατεύθυνση τις Ιταλικές ακτές. Ακολούθως και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασία της ΔΙΔΙΝΑΛ με την GUARDIA Di FINANZA (Nucleo frontiera Maritima Durazzo Albania, Roan Gdf Bari, Roan Gdf Vibo Valentia, ICC FRONTEX Gdf Pratica di Mare, Gdf Roccella Ionica and Crotone) βραδινές ώρες της ιδίας ημέρας εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές να εκφορτώνει μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.

Αποτέλεσμα της συνεχούς καταδίωξης αρχικά από τα επιχειρησιακά μέσα των Ιταλικών αρχών και εν συνεχεία, όταν το σκάφος διέφυγε και εισήλθε εντός των Ελληνικών Χωρικών υδάτων, των πλωτών περιπολικών και εναερίων μέσων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συνδρομή των αντίστοιχων εναερίων μέσων της FRONTEX, ήταν η ακινητοποίηση, από στοιχείο ελεύθερων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που επέβαινε σε ελικόπτερο ομοίως του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, του ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νότια ακρωτηρίου Ταίναρο, μετά από ρίψη βολών ακινητοποίησης, ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιητικές βολές έμπροσθεν του σκάφους σε ασφαλή απόσταση, χωρίς το τριμελές πλήρωμα να υπακούει στις εντολές.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ιταλία -στην παρούσα φάση στην Καλαβρία - κατόπιν στενής συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με τις εκεί διωκτικές Αρχές έχουν κατασχεθεί 1.449 κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δέματα και ένα όχημα.

Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχική της δομή, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, τη γεωγραφική της εξάπλωση, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την αδιάλειπτη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

 
Top