«Μεγάλο στοίχημα» και «πολιτικό πρόταγμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την οργάνωση του τοπίου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Με αφορμή την προγραμματισμένη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το έργο του ΟΚΑΝΑ, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, όχι μόνο στο έργο του Οργανισμού, αλλά και τα σχέδια του υπουργείου για αλλαγές στον νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο κ. Ξανθός ενημέρωσε, επίσης, τους βουλευτές ότι θα προχωρήσει και η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. 

«Υπήρξε ένα πόρισμα επιστημονικό, από μία ομάδα με επικεφαλής την πρόεδρο του ΕΟΦ. Αυτό το πόρισμα κατατέθηκε στο υπουργείο, αυτό το πόρισμα επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης, σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες και με συγκεκριμένες ενδείξεις. Αυτό είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε», σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε ότι το πρώτο βήμα, σε αυτήν τη κατεύθυνση, είναι να υπάρξει μία κοινή πολιτική απόφαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και να υπάρξει η απαιτούμενη αλλαγή, καθώς «υπάρχει ένας γνωστός πίνακας του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών». 

«Να αλλάζει την κάνναβη και τα προϊόντα τα οποία παράγονται τα κανναβοειδή κ.λπ., να αλλάζει τον πίνακα και να δίνει τη δυνατότητα νόμιμης υπό προϋποθέσεις φυσικά συνταγογράφησης, και κυκλοφορίας φαρμακευτικών συσκευασμάτων που περιέχουν εκχυλίσματα κάνναβης κ.λπ.», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση ασθενών, ώστε να έχουν θεραπευτικό όφελος, και η χρήση αυτών των συσκευασμάτων, να μην είναι ένα τοπίο παράνομο, άτυπο, το οποίο γίνεται κάτω από το χαλί. 

«Μένει ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη δυνατότητα παραγωγικής διαδικασίας. Με ποιους όρους θα γίνεται αυτό στη χώρα, έτσι ώστε, ενδεχομένως, να δοθεί μία αναπτυξιακή προοπτική στο να παράγονται και να συσκευάζονται και να κυκλοφορούν στη χώρα μας τέτοια προϊόντα. Αυτό είναι μία συζήτηση που αφορά συνολικά την κυβέρνηση. Προφανώς, δεν αφορά μόνο το υπουργείο Υγείας, και είμαστε τώρα σε μία φάση, πιθανόν, να χρειαστεί μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, πάντα υπό όρους και με έλεγχο, έτσι ώστε να δώσουμε και αυτήν την αναπτυξιακή δυνατότητα αν θέλετε, στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής που είναι σημαντικό», τόνισε ο κ. Ξανθός. «Το θέμα, όμως, γενικότερα, της νομιμοποίησης, της αποποινικοποίησης, όπως θέλετε πείτε το, της χρήσης της κάνναβης, είναι ένα ευρύτερο ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό, το οποίο, προφανώς, υπερβαίνει και τον ρόλο του υπουργείου Υγείας. Δεν έχει νόημα να διατυπώνουμε προσωπικές απόψεις. Νομίζω, όμως, είναι ένα θέμα που οφείλει η πολιτεία με σοβαρό τρόπο και εκεί να ανοίξει έναν διάλογο και να αναζητήσει συνθέσεις και βήματα, τα οποία θα ξεπεράσουν υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου», πρόσθεσε. 

Ιατρική χρήση

Η πιο κοινή μορφή της κάνναβης που χρησιμοποιείται ως φάρμακο είναι η αποξηραμένη φυτική μορφή.

Μια ανασκόπηση του 2002 από τον Franjo Grotenhermen πάνω σε ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία κατά της ναυτίας,της έμεσης,του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου,της μη-σκόπιμης απώλειας βάρους,της αϋπνίας και της απώλειας της όρεξης από χημειοθεραπείες.Άλλα σχετικά καλώς επιβεβαιωμένα στοιχεία κάνουν λόγο για θεραπεία της σπαστικότητας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας,του πόνου και ειδικότερα του νευρογενούς πόνου,των κινητικών δυσκολιών,του άσθματος και του γλαυκώματος.

Προκαταρκτικές ενδείξεις δείχνουν ότι φάρμακα με βάση την κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία δυσλειτουργίας των επινεφριδίων,του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου,των ημικρανιών,της ινομυαλγίας και σχετικών παθήσεων. Η ιατρική χρήση της κάνναβης επίσης φαίνεται ότι θεραπεύει συγκεκριμένα συμπτώματα παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, παρουσιάζοντας αντισπασμωδική και μυοχαλαρωτική δράση, καθώς και αυξάνοντας την όρεξη σε αυτούς τους ασθενείς.

Άλλες ιατρικές έρευνες αναφέρουν ότι η κάνναβη ή συγκεκριμένα κανναβινοειδή πιθανόν να χρησιμεύσουν στη θεραπεία της κατάχρησης του αλκοόλ, της αρθρίτιδας που προκαλείται από περίσσια κολλαγόνου, του άσθματος, της αθηροσκλήρωσης,της διπολικής διαταραχής, του μετατραυματικού συνδρόμου, του καρκίνου του παχέος εντέρου, της αισθητηριακής νευροπάθειας σχετιζόμενης με τον HIV,της δυστονίας, της επιληψίας, συγκεκριμένων παθήσεων του πεπτικού συστήματος, των γλοιωμάτων (τύπος όγκου στον εγκέφαλο), της ηπατίτιδας C ,τη νόσο του Huntigton, της λευχαιμίας, ων όγκων του δέρματος, τα στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus aureus που είναι ανθεκτικά στη μεθισιλλίνη,τη νόσο του Parkinson, του κνησμού,της ψωρίασης, της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, της υπνικής άπνοιας καθώς και της νευρικής ανορεξίας. Ελεγχόμενη έρευνα στη θεραπεία του συνδρόμου Tourette με ένα φάρμακο (Dronabinol) που περιέχει δραστική ουσία η οποία είναι συνθετικά ομόλογη με την δ9-τετραϋδροκανναβινόλη,την κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης,έδειξε ότι οι ασθενείς είχαν μείωση των συμπτωμάτων του τους χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες,άλλες έρευνες όμως ισχυρίζονται ότι δεν είχε αποτελέσματα στην μείωση των τικ. Οι αναφορές των ίδιων των ασθενών δείχνουν μείωση των τικ με την ιατρική χρήση της κάνναβης, όμως χρειάζονται μακροπρόθεσμες, ελεγχόμενες έρευνες για να το αποδείξουν σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Σε πολλά εργαστήρια σε όλον τον κόσμο γίνονται εντατικές έρευνες για να παραχθούν φάρμακα με βάση τα συστατικά της κάνναβης, που όμως δεν θα έχουν ψυχοτρόπες επιδράσεις, θα μένουν δηλαδή μακριά από την περιοχή του εγκεφάλου και θα δρουν μόνο στον περιφερειακό υποδοχέα στον οποίο δείχνουν προτίμηση τα μη ψυχοτρόπα ανάλογα (δηλαδή τα τροποποιημένα από τους ερευνητές κανναβινομιμητικά μόρια) παρουσιάζοντας υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση. Το πρώτο τέτοιο παρασκεύασμα ενάντια στον πόνο και στο στρες ανακοινώθηκε την 1η Ιουλίου του 2005 στο περιοδικό «Nature» από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ενώ άλλα για την επιληψία και την κατά πλάκας σκλήρυνση θα ακολουθήσουν.

Τον Μάρτιο του 2014 η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ εγκρίνει τη μελέτη για την ιατρική μαριχουάνα, σημαίνοντας έτσι μια ιστορική αλλαγή στην Ομοσπονδιακή πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Διεπιστημονική Ένωση Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά (MAPS) έχει προσπαθήσει τα τελευταία 22 χρόνια να ξεκινήσει η έρευνα ανάπτυξης φαρμάκων που να βασίζονται στην ιατρική κάνναβη, και αυτή είναι η πρώτη φορά έκτοτε που έχει χορηγηθεί άδεια για αγορά μαριχουάνας προς ιατρική χρήση από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA), τον μοναδικό πάροχο μαριχουάνας προς έρευνα, ρυθμιζόμενη σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 
Top