Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα! Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στο νέο μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν  όλες οι επιχειρήσεις και όλες οι οφειλές που είχαν δημιουργηθεί  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Επίσης, θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έως τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2016.

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, με συνολικές οφειλές έως 31/12/16 από 20.000 ευρώ και άνω. Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται και η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς Δημόσιο και Ταμεία μέχρι και σε 120 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη ότι η συμφωνία απαιτεί πλειοψηφία 60% από τους πιστωτές η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία, αλλά θα δίνεται προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν το 100% απαιτήσεών τους.
πηγη kontranews.gr
 
Top