Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ήταν η μικροβιακή αντοχή. Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ωστόσο, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, δείχνει ότι η μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης πολυπόδων στο έντερο, που θεωρούνται προκαρκινικό στάδιο.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, έχει να κάνει με το ότι τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου (το λεγόμενο μικροβίωμα), που παίζει ρόλο-κλειδί στην εμφάνιση καρκίνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Άντριου Τσαν της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ανέλυσαν στοιχεία για 16.642 νοσοκόμες άνω των 60 ετών, που έδωσαν ένα ιστορικό της χρήσης αντιβιοτικών στις ηλικίες 20 έως 59 ετών.
Οι γυναίκες που είχαν πάρει τα περισσότερα αντιβιοτικά (για δύο μήνες και πάνω), είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με πολύποδες.
Οι γυναίκες που είχαν πάρει πολλά αντιβιοτικά σε μεγαλύτερη ηλικία (40 έως 60 ετών), είχαν ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με πολύποδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον υπάρξει επιβεβαίωση και από άλλες μελέτες, προκύπτει μία επιπλέον αιτία για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών.
 stogiatro.gr
 
Top