Αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό έχουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυπνία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας.

"Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την βιολογική επανόρθωση του οργανισμού μας, δεν είναι τυχαίο ότι ξοδεύουμε σε αυτόν το ένα τρίτο της ζωής μας, στη σύγχρονη κοινωνία ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται για αυπνία”, σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, Κιάο Χε. "Για παράδειγμα, από αϋπνία πάσχει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γερμανίας".
"Οι ερευνητές έχου βρει συσχετίσεις μεταξύ της αϋπνίας και της κακής υγείας. Αλλά η σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της καρδιαγγειακής νόσου ή του εγκεφαλικού, δεν είχε θεμελιωθεί μέχρι σήμερεα”, τόνισε η ερευνήτρια.
Αναλύοντας 15 μελέτες σε ένα συνολικό δείγμα 160.867 ασθενών, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η δυσκολία της επέλευσης του ύπνου και η αδυναμία κάποιου να κοιμηθεί όλη τη νύχτα και όσοι ανέφεραν ότι δεν ξεκουράζονταν τη νύχτα, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικού κατά 27%, 11%, και 18% αντίστοιχα.
"O υποκείμενος μηχανισμός για αυτή τη συσχέτιση δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, προηγούμενες μελέτες ωστόσο, έχουν δείξει ότι η αϋπνία μεταβάλλει τον μεταβολισμό και τη λειτουργά του ενδοκρινικού συστήματος του οργανισμού, αυξάνει την ενεργοποίηση του συμπαθητικού συστήματος, αυξάνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα των κυτοκινών που αυξάνουν τη φλεγμονή- όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγεαικών νοσημάτων και εγκεφαλικού", εξήγησε η Χε, η οποία πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό ο γενικός πληθυσμός να μάθει να ζητά βοήθεια όταν αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο του.
stogiatro.gr
 
Top