«Το σύνολο της δύναμης της Τροχαίας θα βρίσκεται στο δρόμο, στο πλευρό των οδηγών, οι οποίοι θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή κατά την έξοδό τους για το Πάσχα, ειδικά δε στις σήραγγες των νέων αυτοκινητόδρομων που δόθηκαν στην κυκλοφορία», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Νικόλαος Σπανουδάκης.

Με την ευκαιρία της παράδοσης στην κυκλοφορία των νέων αυτοκινητόδρομων, ο κ.Σπανουδάκης επισημαίνει:«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους φίλους οδηγούς. Να μην παρασυρόμαστε από τους υπερσύγχρονους δρόμους. Τηρούμε ευλαβικά τα όρια ταχύτητας. Όταν πλησιάζουμε σε σήραγγες να ανάβουμε τα φώτα και να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας μέσα σε αυτές. Παράλληλα, πρέπει να τηρούμε τη σήμανση, που αφορά στο όριο ταχύτητας και την προσπέραση. Ένα τροχαίο ατύχημα μέσα στις σήραγγες έχει μεγαλύτερες συνέπειες από ότι να γίνει έξω στον αυτοκινητόδρομο».

Τι πρέπει, όμως, να προσέξουν οι εκδρομείς για το Πάσχα, πριν να ξεκινήσουν με το αυτοκίνητό τους για το ταξίδι, αλλά και κατά τη διάρκειά του;

«Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουν είναι να ελέγξουν το όχημά τους», υπογραμμίζει ο διευθυντής της Τροχαίας Αττικής. «Να κάνουν τεχνικό έλεγχο. Ξεκινάμε ξεκούραστοι. Δεν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού, γιατί στο δρόμο θα μας φέρει υπνηλία. Παράλληλα, μηδενική κατανάλωση αλκοόλ. Φοράμε τη ζώνη ασφαλείας. Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα. Ανάλογα με το βάρος και το ύψος τους στα ειδικά καθίσματα. Δεν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο. Απαγορεύεται η χρήση και η ενασχόλησή μας με το κινητό τηλέφωνο, που αποσπά την προσοχή μας. Επίσης, δεν παραβιάζουμε τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης. Η συγκεκριμένη λωρίδα είναι μόνο για οχήματα άμεσης επέμβασης, για περιπολικά, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και οχήματα οδικής βοήθειας. Κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας υποχρεωτικά. Οταν δεν κρατάμε την κατάλληλη απόσταση ασφαλείας, με ένα απότομο φρενάρισμα γίνονται καραμπόλες. Δεν κάνουμε ελιγμούς. Το ζητούμενο για μας είναι να φθάσουμε στον τόπο προορισμού μας και να επιστρέψουμε με το καλό πάλι πίσω στο σπίτι μας».

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα καλό και ακριβό αυτοκίνητο αποτελεί εχέγγυο για την οδική ασφάλειά τους. «Αυτό είναι λάθος», τονίζει ο κ.Σπανουδάκης. «Οσο καλό, ακριβό και γρήγορο να είναι το όχημά μας, ο οδηγός είναι αυτός που το μετατρέπει σε ασφαλές μεταφορικό μέσο. Ενας καλός οδηγός δεν είναι αυτός που είναι επιδέξιος και έχει την εμπειρία. Είναι αυτός που έχει υπομονή, επιμονή, αντίληψη και εμπιστοσύνη».

 
Top