Επένδυση προς όφελος τόσο των πολιτών, όσο και των συστημάτων Υγείας και του κοινωνικού κράτους αποτελεί η Δημόσια Υγεία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Ανδρέα Ξανθό.
Με  αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για τη μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας, καθώς αφορά όλο τον πληθυσμό και επιδρά στους πολίτες χωρίς διακρίσεις.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αποτελεί και επένδυση στην καθολική προστασία  των ανθρώπων από τις καθημερινές και συχνά παγκοσμιοποιημένες απειλές,  επένδυση στην υγειονομική ασφάλεια και την  ποιότητα ζωής αλλά και στη βιωσιμότητα των συστημάτων και του κοινωνικού κράτους.
Κάνοντας μία σύντομη καταγραφή της κατάστασης στη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε βιώσει με τραυματικό τρόπο τις παρενέργειες της λιτότητας την προηγούμενη περίοδο, εδώ και 2 χρόνια υλοποιείται ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από: την καθολική κάλυψη του πληθυσμού μέσω της περίθαλψης και των ανασφάλιστων που θεσμοθετήθηκε, την «μεροληψία» υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, την «ηθικοποίηση» του ΕΣΥ, τον περιορισμό της «παθητικής ιδιωτικοποίησής» του και της δυσβάστακτης  οικονομικής  επιβάρυνσης των πολιτών, τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στη Δημόσια Υγεία και την έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών.
«Παρά τις δυσκολίες και τα διαχρονικά προβλήματα τα οποία διαχειριζόμαστε, έχουμε ήδη δώσει επαρκή και  αναγνωρίσιμα “δείγματα γραφής”, όπως: η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό,  η αύξηση του ορίου δαπανών στις δημόσιες δομές και στον ΕΟΠΥΥ, η διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος ψυχικής υγείας, η προετοιμασία των νέων αποκεντρωμένων δομών ΠΦΥ (ΤΟΜΥ), η διαφανής λίστα χειρουργείου, τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων ασθενών, η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των πολιτών που είναι σε ακραία φτώχεια και η αποζημίωση επιπλέον διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κ. Ξανθός.  
Στο κρίσιμο πολιτικό ερώτημα αν στο σημερινό περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας υπάρχουν περιθώρια αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντάει  «ναι», υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσης τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και της  μεταρρύθμισης τους με στόχο την καθολικότητα, την ισότητα και την ποιότητα στη  φροντίδα. Υπό τον όρο, δηλαδή, της σταδιακής απεμπλοκής από τη λιτότητα  και της σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
 stogiatro.gr
 
Top