Κατατέθηκε προς συζήτηση στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την τροποποίηση διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

Tο νομοσχέδιο προβλέπει την απλοποίηση των αιτήσεων εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων, τη μείωση του κόστους εξαγοράς και τη δυνατότητα εξόφλησης σε εκατό δόσεις, ενώ δίνει το δικαίωμα ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν τις γεωργικές δραστηριότητες σε αυτές τις εκτάσεις.

Μάλιστα όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν την εξαγορά ως και σε 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται αφορούν στην απλοποίηση και προώθηση της διαδικασίας αιτήσεων εξαγοράς ή και χρήσης (με την καταβολή ανταλλάγματος) εκχερσωμένων εκτάσεων, οι οποίες θα αναστέλλουν την κύρωση του δασικού χάρτη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από τα δασαρχεία, τη μείωση του κόστους εξαγοράς ή και χρήσης της έκτασης με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ρύθμιση του άρθρου 1 για την αναδάσωση, που αφορά εκτάσεις μέχρι τέσσερα στρέμματα, καθώς προβλέπει ότι η υποχρέωση του δικαιούχου συνίσταται μόνο στην καταβολή δαπάνης για την υλοποίηση της αναδάσωσης.

Με το άρθρο 2 τακτοποιούνται εκτός από το θέμα των κατασκευών που προορίζονται αποκλειστικά για αγροτική καλλιέργεια και το θέμα της δυνατότητας υποβολής ως αποδεικτού στοιχείου για την κατοχή ακινήτου και των ένορκων βεβαιώσεων. Να σημειώσουμε ότι εντός των εκτάσεων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία και μέχρι πρότινος διατίθεντο αποκλειστικά για γεωργική καλλιέργεια, πλέον θα επιτρέπονται κατασκευές που θα εξυπηρετούν την ίδια την καλλιέργεια. Για παράδειγμα, δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές ΔΕΗ και υπόστεγα.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, στο άρθρο 3 του νομοσχέδιου δίνεται η δυνατότητα και χερσαίες εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών και αστεροσκοπεία να εντάσσονται στις επιτρεπτές επεμβάσεις και να βρίσκονται εντός εκτάσεων που προστατεύει η δασική νομοθεσία, ξεμπλοκάροντας με αυτό τον τρόπο τις διαδικασίες για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών. Δεν εξαιρούνται από την απαγόρευση εγκατάστασης μονάδων πρωτογενούς τομέα οι εθνικοί δρυμοί και τα δάση που είναι σε απόσταση 1.000 μέτρων από θάλασσα (θαλάσσια δάση) ή 1.000 μέτρων εκατέρωθεν εθνικών δρόμων ή σε απόσταση 3.000 μέτρων από τουριστικές πόλεις, αρχαιολογικούς χώρους κ.ά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Πηγή:iefimerida.gr
 
Top