Για την τραγωδία που συνέβη σήμερα το πρωί, όταν ένα ελικόπτερο τύπου "Χιούι" UH-1H της Αεροπορίας Στρατού συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 αξιωματικοί και να τραυματιστεί μία γυναίκα αρχιλοχίας, μίλησε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία και Πρόεδρος της Λέσχης Αεροπορίας Στρατού, Βασίλης Νικολόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς για το αν αυτά τα ελικόπτερα έχουν κάποιο θέμα, καθώς έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα με τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου, ο κ. Νικολόπουλος απάντησε:

«Το ελικόπτερο Χιούι, θεωρείται από τα καλύτερα ελικόπτερα που έχουν κατασκευαστεί. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές επιχειρήσεις και έχει αποδείξει ότι για τον σκοπό που κατασκευάστηκε είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές», και πρόσθεσε:

«Πετάνε πάρα πολλές ώρες και είναι αναμενόμενο, δυστυχώς, να συμβεί το ατύχημα ή το δυστύχημα. Μερικές φορές μπορεί να είναι ο υπερβάλλων ζήλος, μερικές φορές μπορεί να είναι θέμα ελικοπτέρου, δεν παύει όμως να είναι ένα ελικόπτερο που χρησιμοποιείται και από τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλων χωρών».

Σχετικά με το γιατί πετούσε χαμηλά, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως αυτά τα ελικόπτερα έχουν κατασκευαστεί για χαμηλή πτήση. «Θεωρούνται ελικόπτερα εφόδου. Προφανώς πέταγε χαμηλά διότι οι συνθήκες επέβαλαν κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Όσο για τα σενάρια που ακούγονται ότι έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ είπε πως «Αυτά τα ελικόπτερα έχουν ένα σύστημα προστασίας από καλώδια. Ένα υποθετικό σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να έχει συμβεί κάτι άλλο πιο μπροστά, και να έπεσε πάνω τους».

Σε ερώτηση για το αν ο συγκεκριμένος τύπου ελικοπτέρου διαθέτει σύγχρονα όργανα, αν μπορεί δηλαδή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες να πετάξει με ασφάλεια, δήλωσε:

«Ένα σημείο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι η εξέλιξη των οργάνων που βοηθούν στην πτήση. Έχει όργανα που έχουν τοποθετηθεί πριν από 50 χρόνια».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

 
Top