Με μία διημερίδα που διοργανώνεται στην Αθήνα, την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Μαρτίου, από το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζο, ανοίγει ο διάλογος, με στόχο να χαραχθούν οι πολιτικές που θα οδηγήσουν στην άρση των ανισοτήτων στη Δημόσια Υγεία.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι πολιτικές που παρεμβαίνουν σε όλους εκείνους τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου, δηλαδή η υγεία του, όπως περιβαλλοντικούς, διατροφικούς, κοινωνικούς, τρόπο ζωής, προστασία από λοιμώδη και μη μεταδοτικά νοσήματα, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας και εργαλεία την διακυβερνητική, την διατομεακή και διεπιστημονική συνεργασία στη λογική της «ενιαίας υγείας».
Ο διάλογος πολιτικής της Δημόσιας Υγείας αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης. Δύο από τα βασικότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα κάτω από την τρέχουσα φάση της υποστήριξης, είναι η δημιουργία μιας δέσμης για την Δημόσια Υγεία, ως μέρος των υπηρεσιών που θα προσφέρει το νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και η ανάπτυξη μιας  νέας μεσοπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Αυτά θα είναι ευθυγραμμισμένα με το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την Ενίσχυση Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας  και με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πολιτικής της Υγείας -Health 2020- και την ατζέντα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της διημερίδας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, η περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του ΠΟΥ, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας της Ιταλίας και πολλά διευθυντικά στελέχη του WHO Europe, θα διαμορφωθούν τα βασικά σημεία  ενός προγράμματος με ιεραρχημένους στόχους για την επόμενη πενταετία 2017-2021 (πενταετές Πρόγραμμα Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων με τίτλο: «Ο τομέας της  Υγείας στην Ελλάδα πέρα από την λιτότητα: 100 σημεία Δράσης στην κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης»).
Η καινοτομία της διημερίδας έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από σημαντικές (keynote) εισαγωγικές ομιλίες όπου ξένοι και Έλληνες διακεκριμένοι ειδικοί θα αναφερθούν σε βασικά ζητήματα Δημόσιας Υγείας, τη 2η ημέρα έχουν προγραμματιστεί παράλληλες συνεδριάσεις ειδικών ομάδων εργασίας, με στόχο να διαμορφωθεί ανά πεδίο προτεραιοποίηση των δράσεων και κυρίως πρακτικές εφαρμόσιμες λύσεις (practical solutions).
Τα θέματα τα οποία έχουν επιλεγεί αναδεικνύουν όλο το φάσμα των προτεραιοτήτων που πρέπει να καταστούν εφαρμοσμένες πολιτικές, όπως:
Σύνδεση της ΠΦΥ με τις υπηρεσίες και τις δράσεις Δημόσιας Υγείας, με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και την προαγωγή της υγείας
Πρόληψη και έλεγχος των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Επαγγελματική και περιβαλλοντική υγεία.
Κοινωνικές ανισότητες και Δημόσια Υγεία
Επείγουσες καταστάσεις δημόσιας υγείας. Διεθνής Υγειονομικός   Κανονισμός, διασυνοριακές απειλές για την υγεία, μεταδοτικά νοσήματα.
Στρατηγικές αντιμετώπισης μικροβιακής αντοχής και νοσοκομειακών λοιμώξεων
Διαχείριση εμβολίων και εμβολιασμών. Εμβολιαστική πρόληψη και Ανοσοποίηση
Ρόλοι και αρμοδιότητες: σχεδιάζοντας αποτελεσματικές και σύγχρονες δομές δημόσιας υγείας.
Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια υγεία. Εκπαίδευση, εξειδίκευση, επαγγελματικές δεξιότητες
Διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.
Ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού σχεδίου του ΠΟΥ για την υγεία προσφύγων και μεταναστών, την παρουσίαση της εμπειρίας Ελλάδας και Ιταλίας, με παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων μεταναστευτικής πολιτικής και υγείας και διάλογο με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς.
 stogiatro.gr
 
Top