Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην Κυριακάτικη ΚΟΝΤRANEWS

Κ. Χατζηδάκης:  Αν δεν μπει μεροκάματο στο σπίτι θα τρώμε τις σάρκες μας.
‘’Ακόμη και να παρακαλάμε τον Τσίπρα να μην κάνει εκλογές, αυτός θα τις κάνει για να μην εξαερωθεί πολιτικά’’, τονίζει ο
Αντιπρόεδρος της Ν.Δ, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη ΚΟΝΤRΑΝΕWS και συμπληρώνει πως ΄΄θα βρεί ένα πρόσχημα ,θα καταγγείλει τη Ν.Δ, το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και δεν ξέρω ποιόν άλλον και θα προσφύγει σε εκλογές για να διασώσει  ό,τι  μπορεί να διασωθεί για τον ίδιο και το κόμμα του΄΄.  Σε σχέση με την αξιολόγηση και τα νέα μέτρα  ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι προκύπτουν διότι η κυβέρνηση έχει ωθήσει την οικονομία προς τα πίσω και σημειώνει:΄΄το 2014 το ΔΝΤ σε έκθεσή του μας ζητούσε να λάβουμε μέτρα 3 δις τη διετία 15-16. Τελικά η σημερινή κυβέρνηση μετά τη ΄΄λεβέντικη και ηρωική΄΄ διαπραγμάτευση  Τσίπρα-Καμμένου πήρε μέτρα 6 δις για την ίδια χρονική περίοδο. Τα διπλάσια δηλαδή΄΄.     Κ ατηγορεί την κυβέρνηση  για διγλωσσία στο θέμα της αξιολόγησης λέγοντας  ότι στο Εurogroup του Δεκεμβρίου συμφώνησε με την πρόταση του Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%  που δε επιτυγχάνεται χωρίς νέα μέτρα και στη συνέχεια βγήκε να τον καταγγείλει. Σύμφωνα με τον  Αντιπρόεδρο της Ν.Δ  η κοινωνία εμπιστεύτηκε τις απατηλές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ΄΄αντί να πάμε μπροστά η κυβέρνηση αγωνίζεται μήπως μέσα στο 2017 καταφέρει να φέρει ξανά τη χώρα στο επίπεδο που ήταν το 2014΄΄. Ακόμη επεσήμανε  πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να ανακάμψει, στροφή στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, διαφορετικά τόνισε  ΄΄αν  δεν δημιουργηθούν νέες δουλειές και δεν μπεί  μεροκάματο στο σπίτι, θα  τρώμε τις σάρκες μας΄΄.  


1. Η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει σημαντικά. Εάν η λήψη των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ είναι η μόνη λύση για να κλείσει η συμφωνία πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τα αποδεχθεί;
Ξέρω φυσικά ότι οι δανειστές δεν είναι τα καλύτερα παιδιά, ωστόσο τα νέα μέτρα που συζητάμε σήμερα δεν ήταν νομοτελειακά ή αυτονόητα. Είναι αποτέλεσμα του λαϊκισμού, των επικοινωνιακών τρικ και της αναξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης. Τα νέα μέτρα σε ένα βαθμό προκύπτουν διότι η κυβέρνηση έχει ωθήσει την οικονομία προς τα πίσω.
Ξέρετε, το καλοκαίρι του 2014 το ΔΝΤ σε έκθεσή του –την έχω καταθέσει στη Βουλή–  μας ζητούσε να λάβουμε μέτρα 3 δις τη διετία ’15-’16. Τελικά η σημερινή κυβέρνηση μετά τη «λεβέντικη» και «ηρωική» διαπραγμάτευση Τσίπρα-Καμμένου πήρε μέτρα 6 δις για την ίδια χρονική περίοδο. Τα διπλάσια, δηλαδή!
Όμως για αυτή την κυβέρνηση τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Και σήμερα ζούμε ένα παρόμοιο έργο. Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και όλα τα κυβερνητικά στελέχη μας έλεγαν ότι η αξιολόγηση έχει κλείσει κατά 80%. Τελικά, όχι μόνο δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση, αλλά ο κ. Τσακαλώτος ομολογεί στους δανειστές ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις το 1/3 από τα προαπαιτούμενα.
Έτσι για άλλη μια φορά ο ορίζοντας έχει γκριζάρει και τα σύννεφα πυκνώνουν. Η αβεβαιότητα παραλύει την πραγματική οικονομία, τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν ξανά, ο διεθνής τύπος μιλάει και πάλι για σενάρια grexit.
Με ρωτάτε αν η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση. Αφού έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στην εξουσία πρέπει να κυβερνήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

2. Στο σημείο που έχει φθάσει η κατάσταση κι αν τελικά κλείσει η διαπραγμάτευση  το κόμμα σας θα επιμείνει για εκλογές;
Σε λίγο καιρό, ακόμα και να παρακαλάμε τον κ. Τσίπρα να μην κάνει εκλογές αυτός θα τις κάνει για να μην εξαερωθεί πολιτικά. Θα βρει ένα πρόσχημα θα καταγγείλει τη ΝΔ, το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και δεν ξέρω ποιόν άλλον και θα προσφύγει σε εκλογές για να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί για τον ίδιον και το κόμμα του.

3. Ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται από την καθυστέρηση κι ο κόφτης γίνεται πιο αυστηρός. Η κοινωνία πόσο αντέχει;
Ξέρετε, η κοινωνία ακριβώς επειδή ήταν στα όριά της το 2015, ενώ είχαμε βγει στο ξέφωτο και η οικονομία εμφάνιζε – αμυδρή έστω ανάπτυξη-, εμπιστεύτηκε τις απατηλές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω και η κυβέρνηση αγωνίζεται μήπως μέσα στο 2017 καταφέρει να φέρει ξανά τη χώρα στο επίπεδο που ήταν το 2014.
Πρέπει, λοιπόν, να διδαχτούμε, κυρίως, δύο πράγματα  απ’ όλη αυτή την περιπέτεια.
Πρώτον, ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και μαγικές συνταγές. Και ο λαϊκισμός –αυτό το εθνικό καρκίνωμα- δεν λύνει κανένα πρόβλημα, απεναντίας τα επιδεινώνει και μας χώνει ακόμα πιο βαθειά στα μνημόνια.
Δεύτερον, η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει χρειάζεται στροφή στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μόνο αν γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις – το δημόσιο δεν έχει χρήματα να επενδύσει- θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και θα μπει μεροκάματο στο σπίτι. Διαφορετικά θα τρώμε τις σάρκες μας.

4. ΔΝΤ και Ευρώπη. Έχουν χωρίσει το ρόλο του καλού και του κακού ή υπάρχει σύμπραξη και πού εξυπηρετείται η Ελλάδα;

Σημείωσα και πριν ότι οι δανειστές πολύ συχνά υπερβάλουν. Το έχω ζήσει ως υπουργός. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο επικείμενο ταξίδι του στο Βερολίνο θα θέσει στην κα Μέρκελ το ζήτημα με τα υπερβολικά μέτρα που ζητούνται αυτή την περίοδο.
Αν, ωστόσο, είχαμε μια σοβαρή κυβέρνηση που τα κατάφερνε στην οικονομία και ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για μεταρρυθμίσεις η κατάσταση θα ήταν αρκετά διαφορετική όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Κύπρου.


5. Ποιά είναι η θέση της Ν.Δ  στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά;
Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα η οικονομία δεν είναι εύκολο να ανασάνει. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες μιας κυβέρνησης της ΝΔ θα ήταν να διαπραγματευθεί πρωτογενή πλεονάσματα 2% .
Δυστυχώς η κυβέρνηση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μάλιστα σε μεσοπρόθεσμη βάση. Δηλαδή συμφώνησε με τον κ. Σόιμπλε -γιατί δική του ήταν η πρόταση. Και ουσιαστικά συμφώνησε για νέα μέτρα, διότι 3,5% πλεόνασμα δεν επιτυγχάνεται χωρίς νέα μέτρα. Και μετά βγήκαν να καταγγείλουν ξανά τον Σόιμπλε.
Δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή αυτή η διγλωσσία της κυβέρνησης.

6. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της εκλογής του στην αρχηγία της Ν.Δ  υπηρετεί τη στρατηγική της διεύρυνσης. Πρόσφατα υποδεχθήκατε στο κόμμα σας τη Δράση του Θόδωρου Σκυλακάκη και τον Ιάσωνα Φωτήλα από το Ποτάμι. Δεν σας ανησυχεί μήπως χάσετε δεξιούς ψηφοφόρους σας;

Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα στο οποίο χωρούν οι διαφορετικές απόψεις και ψηφοφόροι ή στελέχη που έχουν διαφορετικές αφετηρίες μέσα στο πολιτικό φάσμα, αλλά που ωστόσο δέχονται τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της ΝΔ.
Από εκεί και πέρα το στοίχημα για εμάς είναι, μέσα από τη δημοκρατική λειτουργία μας να συνθέτουμε δημιουργικά τις διαφορετικές απόψεις. Και πιστεύω ότι με τον Κυριάκο το καταφέρνουμε.

7. Όλοι μιλούν για εθνική συνεννόηση. Γιατί όμως μένουν όλοι στα λόγια κι αναφέρομαι και στο δικό σας κόμμα
Η ΝΔ λειτουργεί υπεύθυνα και προσπαθεί να συμβάλει όπου μπορεί στην εθνική συνεννόηση.
Σας θυμίζω ότι ψηφίσαμε το 3ο μνημόνιο παρά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν μέσα στις τάξεις μας. Και παλαιότερα στηρίξαμε την  κυβέρνηση Παπαδήμου.
Επίσης στηρίξαμε πολλά νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις αυτής της κυβέρνησης παρόλο που η ίδια ως αντιπολίτευση έλεγε όχι σε όλα.
Από εκεί και πέρα, η εθνική συνεννόηση θέλει δυο . Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στρατηγική επιλογή την πόλωση. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας προτίμησε να συνεργαστεί με τον κ Καμμένο. Γι΄ αυτό, επίσης, φροντίζει κάθε φορά που η ΝΔ δείχνει την διάθεσή της για συνεννόηση – θα θυμίσω τη συνταγματική αναθεώρηση και το μεταναστευτικό -   να υπονομεύει αυτή την προοπτική.
Η ΝΔ, πάντως, ως κυβέρνηση ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία θα επιδιώξει τη συνεργασία με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Μπροστά μας έχουμε τον πόλεμο της γενιάς μας και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να τον κερδίσουμε.

 
Top