Δεν αρκεί να βγάλετε το αλάτι από τη ζωή σας για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Οι έρευνες έχουν δείξει πως είναι σημαντικό να βάλετε στη διατροφή σας συγκεκριμένες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Βάλτε τις τροφές που ακολουθούν στη διατροφή σας και μειώστε τον κίνδυνό σας για καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά 1/3.
Φασόλια
Ένα φλιτζάνι φασόλια παρέχει το 13% του ασβεστίου, το 30% του μαγνησίου και το24% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Χρησιμοποιήστε τα ως κυρίως πιάτο, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό. Πρόκειται για μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης- έτσι συνιστά εξαιρετική επιλογή και για τους χορτοφάγους. Αν χρησιμοποιήσετε φασόλια σε κονσέρβα, ξεπλύνετέ τα καλά για να απομακρύνετε το αλάτι που περιέχουν. Αν τα μαγειρέψετε, φτιάξτε τα αποβραδίς σε χαμηλή φωτιά και μην προσθέσετε αλάτι.
Απλό, άπαχο γιαούρτι
Ένα φλιτζάνι άπαχο απλό γιαούρτι, παρέχει το 49% του ασβεστίου, το 12% του μαγνησίου και το 18% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Δροσερό και κρεμώδες, το γιαούρτι είναι ένα συστατικό που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πρωινό γεύμα, σε σάλτσες και σε ντρέσινγκ σαλάτας.
Ακτινίδιο
Ένα ακτινίδιο παρέχει το 2% του ασβεστίου, το 7% του μαγνησίου και το 9% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Είναι διαθέσιμα στο σούπερ μάρκετ όλο τον χρόνο. Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με ίση ποσότητα πορτοκαλιού.
Ροδάκινα και νεκταρίνια
Ένα μέτριο ροδάκινο και νεκταρίνι παρέχει το 1% του ασβεστίου, το 3% του μαγνησίου και το 8% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά.
Μπανάνες
Μία μέτρια μπανάνα παρέχει το 1% του ασβεστίου, το 8% του μαγνησίου και το 12% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Μην πετάτε τις μπανάνες όταν γίνουν καφέ απέξω.
Ξεφλουδίστε τις, βάλτε τις σε σακούλες και καταψύξτε τις για να τις χρησιμοποιήσετε σε smoothies.
Κόκκινες πιπεριές
Ένα φλιτζάνι ωμές κόκκινες πιπεριές παρέχουν το 1% του ασβεστίου, το 4% του μαγνησίου και το 9% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Οι πιπεριές διατηρούνται στο ψυγείο έως και για 10 ημέρες. Αν έχετε πολλές, μπορείτε να τις καταψύξετε για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Μπρόκολο
Ένα φλιτζάνι μπρόκολο παρέχει το 6% του ασβεστίου, το 8% του μαγνησίου και το 14% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι επίσης μία γνωστή πηγή φυτοχημικών που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Γλυκοπατάτα
Μία μέτρια γλυκοπατάτα, με τη φλούδα της παρέχει το 4% του ασβεστίου, το 8% του μαγνησίου (7% χωρίς τη φλούδα) και το 15% του καλίου (10% χωρίς τη φλούδα) που χρειάζεστε καθημερινά.
Κινόα
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα παρέχει το 1,5% του ασβεστίου, το 15% του μαγνησίου και 4,5% του καλίου που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό το δημητριακό που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, περιέχει πολλά πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά και μαγειρεύεται στον μισό χρόνοα από το καστανό ρύζι. Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, συνιστά επομένως μια εξαιρετική επιλογή αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχετε από κοιλιοκάκη.
Αβοκάντο
Ένα μισό αβοκάντο, παρέχει το 1% του ασβεστίου, το 5% του μαγνησίου και το 10% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Έχει δράση κατά της υπέρτασης και περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και καροτενοειδή που προστατεύουν την καρδιά.
stogiatro.gr
Φασόλια
Ένα φλιτζάνι φασόλια παρέχει το 13% του ασβεστίου, το 30% του μαγνησίου και το24% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Χρησιμοποιήστε τα ως κυρίως πιάτο, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό. Πρόκειται για μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης- έτσι συνιστά εξαιρετική επιλογή και για τους χορτοφάγους. Αν χρησιμοποιήσετε φασόλια σε κονσέρβα, ξεπλύνετέ τα καλά για να απομακρύνετε το αλάτι που περιέχουν. Αν τα μαγειρέψετε, φτιάξτε τα αποβραδίς σε χαμηλή φωτιά και μην προσθέσετε αλάτι.
Απλό, άπαχο γιαούρτι
Ένα φλιτζάνι άπαχο απλό γιαούρτι, παρέχει το 49% του ασβεστίου, το 12% του μαγνησίου και το 18% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Δροσερό και κρεμώδες, το γιαούρτι είναι ένα συστατικό που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πρωινό γεύμα, σε σάλτσες και σε ντρέσινγκ σαλάτας.
Ακτινίδιο
Ένα ακτινίδιο παρέχει το 2% του ασβεστίου, το 7% του μαγνησίου και το 9% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Είναι διαθέσιμα στο σούπερ μάρκετ όλο τον χρόνο. Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με ίση ποσότητα πορτοκαλιού.
Ροδάκινα και νεκταρίνια
Ένα μέτριο ροδάκινο και νεκταρίνι παρέχει το 1% του ασβεστίου, το 3% του μαγνησίου και το 8% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά.
Μπανάνες
Μία μέτρια μπανάνα παρέχει το 1% του ασβεστίου, το 8% του μαγνησίου και το 12% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Μην πετάτε τις μπανάνες όταν γίνουν καφέ απέξω.
Ξεφλουδίστε τις, βάλτε τις σε σακούλες και καταψύξτε τις για να τις χρησιμοποιήσετε σε smoothies.
Κόκκινες πιπεριές
Ένα φλιτζάνι ωμές κόκκινες πιπεριές παρέχουν το 1% του ασβεστίου, το 4% του μαγνησίου και το 9% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Οι πιπεριές διατηρούνται στο ψυγείο έως και για 10 ημέρες. Αν έχετε πολλές, μπορείτε να τις καταψύξετε για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Μπρόκολο
Ένα φλιτζάνι μπρόκολο παρέχει το 6% του ασβεστίου, το 8% του μαγνησίου και το 14% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι επίσης μία γνωστή πηγή φυτοχημικών που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Γλυκοπατάτα
Μία μέτρια γλυκοπατάτα, με τη φλούδα της παρέχει το 4% του ασβεστίου, το 8% του μαγνησίου (7% χωρίς τη φλούδα) και το 15% του καλίου (10% χωρίς τη φλούδα) που χρειάζεστε καθημερινά.
Κινόα
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα παρέχει το 1,5% του ασβεστίου, το 15% του μαγνησίου και 4,5% του καλίου που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό το δημητριακό που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, περιέχει πολλά πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά και μαγειρεύεται στον μισό χρόνοα από το καστανό ρύζι. Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, συνιστά επομένως μια εξαιρετική επιλογή αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχετε από κοιλιοκάκη.
Αβοκάντο
Ένα μισό αβοκάντο, παρέχει το 1% του ασβεστίου, το 5% του μαγνησίου και το 10% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Έχει δράση κατά της υπέρτασης και περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και καροτενοειδή που προστατεύουν την καρδιά.
stogiatro.gr